Škratji Kras – družinska pustolovščina

Škratji Kras je družinska dogodivščina v Štanjelu na Krasu, ki otroke in odrasle popelje v čudoviti svet Krasa. Če iščete idejo, kam z otroki v prihajajočih pomladnih dnevih, se podajte na pravljično pot Škratji Kras.

©skrateljc.org

Opis poti

Škratji Kras je namenjen družinam in vsem pohodnikom, ki iščejo urejene poti z zgodbo in izvirna doživetja v naravi. Dogodivščina Škratji Kras se prične na urejenem parkirišču ob pošti v Štanjelu. Najprej se odpravite do bližnjega bara Zoro, kjer lahko kupite beležko in barvice (5 eur), ki jih otroci potrebujejo za doživetja Škratjega Krasa.

Pot je krožna, nezahtevna in urejena, vseskozi pa pozorno spremljajte smerokaze, ki vas bodo usmerjali na pravo pot. Pot je dolga 3.390 m, višinske razlike je 93 metrov. Pot lahko prehodite v dobri uri, vendar pa boste družine, ob vseh dogodivščinah, zanjo potrebovale najmanj 2,5 ure. Dogodivščina se konča v TIC-u Štanjel, na gradu Štanjel, kjer otroci za rešeno misijo prejmejo tudi krasno nagrado.

©skrateljc.org

Sami ali vodeno

Pravljično pot Škratji Kras lahko družine prehodite čisto samostojno, če pa želite, praviloma enkrat mesečno potekajo organizirani vodeni obiski z interpretativnimi vodniki.  Termine vodenih ogledov najdete na njihovi Facebook strani. Prvi naslednji voden pohod po Škratjem Krasu je napovedan v soboto, 1. aprila.

Zgodba o Škratjem Krasu

Preden se podate na pot, vam priporočamo, da otroci spoznajo zgodbo iz slikanice Škratje s Krasa, saj bodo tako lahko še bolj uživali na tej pustolovščini skozi čudovito kraško pokrajino v škratji svet. Pripoved  govori o tem, kako so nagajivi škratje zagodli prebivalcem Štanjela. Na Škratjem Krasu so skrili kraške pečate in vsenaokrog natrosili škratje uroke, zato je vse postavljeno na glavo. Da bo na Krasu spet vse lepo in prav, morajo rešiti škratji urok, pri tem pa morajo najti škratorunske simbole za čarobni izrek in se naučiti skrivne škratje pisave.

Raziskovanje Štanjela

©visitkras.info

Seveda pa lahko raziskovanje kraških skrivnosti na doživljajskih točkah podaljšate v celodnevni izlet na Krasu. Že sam Štanjel je biser arhitekture in kraške kulture. Podajte se na grad Štanjel, obiščite Ferrarijev vrt ali pa se le sprehodite po ozkih in kamnitih ulicah in uživajte v lepotah Krasa.