Zdravstveni turizem

Medicinski turizem, realnost tudi za Slovence?

Medicinski turizem je potovanje v oddaljen kraj v domovini ali tujini z namenom, da tam opravite zdravljenje oz. ste deležni medicinske oskrbe. Gre za neke vrste pojav zdravstvene industrije. Kljub temu, da sta medicinski in wellness turizem relativno nova pojma v evropskem prostoru, oba temeljita na večtisočletni tradiciji zdravljenja in imata korenine v antični Grčiji.

Čez mejo po nove zobe in umetne prsi

V Sloveniji smo si še pred nekaj leti pod pojmom medicinski turizem predstavljali predvsem zdraviliški turizem (termalni ali spa). Tisti, ki so hodili k lepotnim kirurgom (z namenom, da si polepšajo zunanjost in pomladijo videz), so to pred javnostjo skrivali in tajili, medicinski preventivni pregledi in aktivni oddih pa so bili bolj v domeni menedžerjev, s čimer so si pridobili slabšalni prizvok.

Danes postaja medicinski turizem priljubljen pri večjem številu Slovencev. Kar nekaj jih že hodi na Hrvaško, v Bosno ali na Madžarsko koristit zobozdravstvene storitve (ortodontske storitve, zobni implantati), operacijo oči ali  pa na lepotne operacije (povečanje prsi, liposukcija, operacija nosu, obrazni lifting).

Zakaj ljudje koristijo medicinski turizem?

Priložnost medicinskega turizma je predvsem ta, da bolniki potujejo po zdravstveno oskrbo ter se s tem izognejo dolgim čakalnim vrstam ali pa zmanjšajo stroške. Medicinski turizem lahko zajema ljudi, ki potujejo iz manj razvitih držav v medicinske centre bolj razvitih držav, kjer lahko opravijo medicinske postopke, ki niso na voljo v domači državi. Še bolj pogosti pa so primeri, ko gredo pacienti v drugo manj razvito državo, kjer so medicinske storitve cenejše. Prav tako lahko okrevajo v nadstandardnih medicinskih centrih ali celo v hotelih visokih kategorij in uživajo udobje, ki ga domače bolnišnice ne nudijo.

Glavni dejavniki, ki vplivajo na nastanek in rast zdravstvenega turizma, so predvsem povečevanje zdravstvenih stroškov, varnost in kakovost izvedbe medicinskih storitev ter dostopnost določenih medicinskih storitev. Gre za vse pogostejši pojav v zdravstveni industriji.

Globalizacija in medicinski turizem

Medicinski turizem je zelo donosen vir deviz za nekatere države in postaja pomembna storitvena panoga. V nekaterih razvijajočih državah Azije (Indija, Malezija, Tajska) medicinski turizem raste več kot 25% letno. Indija in Tajska sta uvedli ekspresne medicinske vize, da bi pospešile razvoj medicinskega turizma pri njih. Tajska si celo poskuša s sosednjimi državami izpogajati prenosnost zdravstvenega zavarovanja med državami. S tem bi si zagotovila dotok novih pacientov iz okoliških držav.

V ZDA nekateri zdravstveni skladi nudijo pri določenih operacijah bolnikom možnost, da jim plačajo bivanje, letalsko vozovnico na Tajsko in poleg tega krijejo še vse stroške za spremljajočo osebo. Izračunali so, da jih to pride ceneje kot operacija v ZDA. Globalizacija je res segla v vse pore današnje družbe.

 

Piše: Leja Meglič