Najdaljši polet z letalom

V oktobru je letalska družba Singapure Airlines izvedla nov najdaljši polet z letalom. Let z letališča Singapore Changi  do letališča Newark Liberty International je bil dolg kar 10. 357 milj, kar je več kot 16.000 kilometrov.   Prvi omenjeni let je bil izveden 11. oktobra in je trajal 17 ur in 25 minut ter tako postal nov najdaljši neprekinjen polet z letalom.
airbus

Vir: www.airbus.com

Let iz Singapurja do New Yorka

Let iz Singapurja do New Yorka je bil izveden z novim super- učinkovitim Airbusom A350-900URL, enim od novih letal, ki bodo oblikovala prihodnost potovanja na dolge razdalje. Omenjeno letalo sprejme 161 potnikov, saj letalo nima economy razreda. 67 mest je na voljo v poslovnem razredu, 95 pa v ekonomskem razredu premium.  Navadno bi taka letala sprejela okoli 320 potnikov. Ker pa letalo nima velikega economy prostora, je število sedežev precej manjše. Tako svojim potnikom nudi veliko prostora za udobno vožnjo in s tem zagotavlja vse za vrhunsko izkušnjo.

Prvi potniki so  med skoraj 18-urnim poletom dobili dva obroka ob tisti uri, kot so si zaželeli, pijača jim je bila na voljo ves čas. Singapur Airlines  pa je svojim potnikom v prvem razredu ponudil celo pižame.

Airbus je letel po severnotihomorski poti (NOPAC) – čez Japonsko, severni Tihi ocean, Aljasko in Kanado.

Polet je bil razprodan. Na krovu je bilo 150 potnikov, največ je bilo poslovnežev. Singapore Airlines tovrstno povezavo v prihodnosti načrtuje trikrat tedensko. Cena za enosmerno vozovnico pa se v  povprečju giblje okoli 1.500 evrov.

Podrli prejšnji rekord

Lansko leto je Qatar Airways začel z do sedaj najdaljšim letom na svetu med domačo bazo v Dohi, Katarjem in Aucklandom na Novi Zelandiji.  Za 9.026 milj dolgo razdaljo letalo v povprečju potrebuje 17 ur in pol.

Vir: www.aircargowwek.com

Tretjo najdaljšo povezavo ima avstralska letalska družba Qantas. Let povezuje Perth in London, letalo pa zanj potrebuje 17 ur. Trasa je dolga 9.009 milj.
Avtor: Mirjam Kimovec

Komentirajte!

Kako dolg pa je bil vaš najdaljši polet z letalom?