Šibenik- zgodovinsko mesto z bogato dediščino

Šibenik, zgodovinsko mesto, ki se nahaja ob prostranem zalivu v ustju reke Krke, je edino mesto na Hrvaškem z dvema spomenikoma na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine. Od leta 2007, poleg katedrale sv. Jakova, ki je na seznamu Unesca od leta 2000, je tudi utrdba Sv. Nikole vstopila na seznam zaščitene svetovne dediščine.
​Šibenik se nahaja v Šibeniško-kninski regiji, ki leži v osrčju hrvaškega Jadrana in je znana po lepoti svojega okolja ter bogati kulturno-zgodovinski dediščini. Na njenem področju se nahajata dva narodna parka – Narodni park Krka in Narodni park Kornati, 11 srednjeveških utrdb, 230 kulturnih spomenikov in 600 arheoloških najdišč. 
Picture
Picture
Šibenik, mesto z bogato zgodovino in kulturo, ki se ga drži tudi ime Krešimirovo mesto, je tudi dom Jurja Dalmatinca, Vice Vukova, Miša Kovača, Arsena Dedića, Maksima Mrvice, Špira Guberine in, seveda, košarkarskega Mozarta, Dražena Petrovića… ​Poleg bogate kulturno-zgodovinske dediščine Šibenik svojim obiskovalcem ponuja številne rekreativne, zabavne, kulinarične prireditve in ….. prekrasne plaže.
Klapsko petje
Šibenik je znan po dolgoletni tradiciji klapskega petja. Na območju Šibenika delujejo naslednje klape : klapa Klapa Maslina klapa Fortica, klapa More, klapa Canzona, klapa Romansa, klapa Brodarica, klapa Bunari, klapa Mirakul, klapa Rećina, klapa Skradinke, klapa Bile vile, klapa Oršulice in klapa Mela. Vsak četrtek v juliju in avgustu, v organizaciji Turistične skupnosti mesta Šibenik, poteka večer klap. Celoten dogodek poteka v starem delu mesta na čudovitem trgu, obkroženem s starimi hišami. Petje šibeniških klap predstavlja del kulturne identitete naše regije, ustvarja glasbene okuse in pomaga ohranjati tradicionalne vrednote.
Picture
Kulinarika
​​V Šibeniku se nahaja ena izmed najboljših restavracij na Hrvaškem, ki je letos pridobila tudi Michelin zvezdico in se s tem pridružila svetovnemu kulinaričnemu vrhu. To je restavracija Pelegrini, v kateri je Chef Rudolf Štefan na starem trgu štirih vodnjakov združil tradicijo in sodobnost, dediščino in ustvarjalnost. Pelegrini so stare šibeniške jedi, ki jih mlada kuharska ekipa po chefovih navodilih pripravlja iz sezonskih sestavin s sodobnimi kuharskimi tehnikami.
Znamenitosti in dogodki 
​Če boste poleti ali pa zdaj v predsezoni obiskali Šibenik, si morate vsekakor ogledati nekaj znamenitosti, na prvem mestu stari del mesta Šibenik, katedralo sv. Jakova, štiri trdnjave šibeniškega obzidja, sprehoditi se ob kanalu sv. Anteja in seveda obiskati narodna parka Krka in Kornati.
Šibenik- katedrala sv.jakovŠibenik
Prireditev je skozi celo leto izjemno veliko. V  sredini maja bo potekalo Mednarodno tekmovanje pevskih zborov v folklorni glasbi – Adria Cantat, proti koncu maja pa lahko obiščete Šibenik 52 Super Series Sailing Week, Croatian Travel Festival ali se pridružite Dnevom planincev Dalmacije. 7.6. bo potekal Košarkarski turnir v spomin Draženu Petroviću, od 16.6.- 30.6. pa se bodo posebej zabavali predvsem otroci na Mednarodnem otroškem festivalu.  Med sezono obiščite katero od regat ali tradicionalnih Šibeniških klapskih večerov. 7.7. od 21.30 pa se bo v Šibeniku odvijala tudi ​Salsa Beach Splash Festival. 
Salsa Beach Splash Festival

Več informacij:Turistična skupnost mesta Šibenik

VEČ INFORMACIJ >>

Vsebino omogoča Turistična skupnost mesta Šibenik

ŠibenikHrvaška polna življenja

Komentirajte!
Ste že obiskali katero od zgodovinskih ali kulturnih točk v Šibeniku?