Intervju Ziga Rustja

Žiga Rustja je rojen in vzgojen na slovenski obali. Že v osnovni šoli se je začel ukvarjati z glasbo, gledališčem in gimnastiko. Žiga je bil velika zvezda že kot otrok. Mega hit Bit z znamenitim besedilom ‘Smisel življenja je ležanje na plaži’ skupine Zmelkoow ima v ušesu vsak Slovenec, malo manj pa je znano, da je to pesem odpel ravno Žiga, ki je bil tudi glavna zvezda omenjenega videospota. Med tem časom je odrasel in slovensko javnost opozarja nase s solo projektom. Pesem Zaprem oči predstavi stanje razmišljanja. Predvsem o tem, kako je ponavadi težko uspeti ravno v tem, kar nam največ pomeni.

Njegov moto je: »Ne poslušaj, kaj ti govorijo drugi, temveč poslušaj sebe. Svoje ideje. Samo tako lahko uspeš. Če tega ne boš naredil, boš vedno le sledil drugim in njihovim idejam. Ne glede na to, kako strašljiva je zamisel o tem, da lahko nekomu rečeš ne, sem drugačnega mnenja, moraš to storiti, če tako čutiš.«.
Za Potnik.si si je vzel malo časa in nam zaupal nekaj njegovih potovalnih navad ter dogodivščin.

Žiga v Londonu

Imaš morda že izbrano destinacijo za naslednje potovanje?
Če ne bo Rim, kot si že dolgo obljubljam, bo to zagotovo kaka druga evropska prestolnica. Letos bom že tretjič obiskal Veliko nagrado Misana pri San Marinu, v sklopu Motogp-ja,
kar je zame zelo prijeten delovni (eno ali dvodnevni) izlet.

Ali obstaja destinacija, ki si jo želiš še posebej videti oz. obiskati?
Obiskati koncert Johna Mayerja v Holywood Bowlu. Menim, da je ta oder eden izmed lepših na svetu. Da bi lahko užival v koncertu ali še raje sam koncertiral na njem, bi to zame bilo
življenjska izkušnja. Prav tako Red Rock (še eden izmed koncertnih odrov v ZDA). Priznam, da so mi znamenitosti ZDA zelo všeč. Ljudje malo manj, vendar to je njihova kultura. Obiskal sem že Los Angeles in San Diego, kar mi je veliko pomenilo. Zdaj bi potovanje ponovil v lastni režiji. Tudi Japonska deluje kot nekaj posebnega. Vendar, to je vse na drugi strani sveta in za pot je potreben velik finančni zalogaj. Lahko še malo počaka.

Picture

Kateri je najbolj smešen ali zanimiv pripetljaj s tvojih potovanj?
Teh je pa dosti več, predvsem zato, ker so dogodki na potovanjih v tistem trenutku drugačni, kot jih doživljaš doma. Danes so mi določeni pripetljaji zelo smešni v primerjavi s
trenutkom, ko sem jih doživel. Recimo v Mugellu (na VN Italije za Motogp), sem želel odpeljati svoj skuter do glavnega vhoda. Med vožnjo sem začutil, da nekaj ropota in da letijo okrog mene plastični delci. Vendar sem se peljal dalje. Ko sem se ustavil pred vhodom, da bi naložil skuter na avtodom, se je oče prijel za glavo, kajti vozil sem s pripeto verigo proti kraji na prednjem kolesu (ki gre skozi platišče in zavorni disk). Čudili smo se, da sem živ. Še zdaj ne vem, kako je to možno. Tisto je bila pika na i, da smo se obrnili domov. Danes, ko razlagam to zgodbo, mi gre kar na smeh. Lahko bi se huje poškodoval in morda se niti ne zavedam, koliko sreče sem v tistem trenutku imel.

Kakšne so zate idealne počitnice?

V nobeni zadevi ne najdem prispodobe za »idealno«. Ko sem zdoma, imam najraje, da gre vsaj približno po planih. Vsaj toliko, da lahko zaspim in si lahko rečem, da sem dosegel svoj cilj. Ne predstavljam si ničesar idealnega, ravno zato je pa tudi življenje lepo. V malenkostih – dobrih ali slabih – je vse.Kdaj in kje si bil na zadnjem potovanju?
Lani oktobra sva z dekletom obiskala London. Ona si je že od malih nog želela tja, sam se pa nisem branil, čeprav sem že bil v angleški prestolnici. London sproža v meni posebne
občutke, morda bi lahko celo trdil, da bi se v primeru selitve namenil ravno tja. Res pa je, da se vse težje odpravim od doma za dalj časa, kajti občutek imam, da je potepanje po svetu nagrada, privilegij, ki si ga po eni strani vse manj ljudi lahko privošči, po drugi strani pa si moraš to tudi zaslužiti. Zame je trenutno obdobje žrtvovanja, zato prevladujejo manjši/krajši izleti.

Žiga v elementu

Kaj je najbolj neumna stvar, ki si jo vzel s seboj na pot?
Stres, absolutno. Vzeti s seboj stres, ki ga doživljaš doma, je popolna neumnost. Vsekakor priporočam vsem, da ga pustijo doma. Sem skoraj prepričan, da bo počakal doma v dnevni
sobi. Če pa mislite na kaj bolj materialnega, nič. Imam pogosto stvari pod nadzorom,
znam pričakovati zadeve, ki se lahko pripetijo, tako da neumnosti pustim doma
(tudi zato, da jih med potovanji ne izgubim).

Katero potovanje je bilo najslabše do sedaj? Ste imeli na potovanjih kako slabo izkušnjo?
Prav ta, ko sva se z očetom odpravila v Mugello z avtodomom. Mugello slavi po tem, da je vreme tam v spomladanskem obdobju muhasto in se spreminja iz ure v uro, kar pa nama sicer ni predstavljalo večjih težav. Tegobe so se začele, ko sva opazila, kako zadeve
tam potekajo z avtodomi. Bil je četrtek, ko se dejansko ne dogaja še nič, italijanski policaji pa so bili vidno živčni, saj je tistega leta obisk z avtodomi bil zelo množičen. Skratka, nič ni bilo, kot sva načrtovala, tako da sem se po opravljeni novinarski dolžnosti odločil, da kreneva še isti dan domov. Letos pa sem si spomin na Mugello popravil. Ljubitelji hitrostnega dirkanja pravijo »che bello il Mugello«, in ne morem drugega kot prikimati.

Picture

Ali si dopust organiziraš sam ali preko agencije? Kje se informiraš glede potovanj?
Skoraj vedno sam. Všeč mi je, da se lahko odločim sam, kaj bi rad videl. Všeč mi je možnost izbire. Res da ti agencije danes ponujajo veliko izbiro, vendar si nekako vezan na tujo organizacijo. Meni je všeč to, da če že nekam grem, obiščem stvari, ki si jih zaželim. In tako je tudi bilo na zadnjih potovanjih.

Kako je glede hrane in pijače na počitnicah?
Ne pomnim, da bi se kdaj odločil od doma nositi hrano, z izjemo že omenjenih delovnih izletov, kajti takrat ni možnosti odločanja, ampak te čas preganja in se moraš organizirati. V teh primerih so sendvič, voda in kava od doma vrhunski meni. Drugače pa vidim pri potovanjih prednost ravno v tem, da obiščeš restavracije, kmečke turizme, v katerih še nisi bil, in si s tem širiš gastronomska obzorja.

Ali si že obiskal nudistično plažo? Kakšno je tvoje mnenje o nudističnih plažah?
Živim v neposredni bližini Kanegre, kjer je velik del plaže namenjen nudistom. Vsi, ki živijo na obali in imajo v lasti plovilo, se radi namenijo tja in ni nujno, da so nudisti. Kanegra
slavi po čistem morju, in če si kdo to zaželi, lahko odvrže kopalke. Iskreno, v tem ne vidim ničesar napačnega. Toliko kot se kopam (predvsem letos, ko nagaja vreme in še časa nimam dovolj), je zadnja stvar, s katero se ukvarjam to, če je kdo nag ali ne. Imam dve leti delovnih izkušenj v savnah, sem videl dovolj golote, zato me nič ne moti.

Kdaj si uspeš privoščiti dopust? Kam najraje potuješ? Imaš morda kako stalno priljubljeno destinacijo, kamor se vedno znova
vračaš?

Zelo rad skočim v Italijo, predvsem zaradi znanja jezika. Izmed vseh obiskanih lokacij sem največkrat obiskal Rim, četudi za krajše obdobje in zelo verjetno se bom tja vrnil, ko bo
temu primerno obdobje. V Sloveniji pa imam najraje Bohinj in Bled, kjer si vsako leto oddahnem vsaj za en dan.Kateri tip potovanj ali počitnic ti je bolj všeč (ali raje ležiš na plaži ali imaš raje aktivne počitnice, …)?
Absolutno aktivne počitnice. Raje cele dneve hodim in si ogledujem zanimivosti, kot ležim na plaži (in tu bi dodal z možgani na off…) čakajoč na naslednji – enak – dan.
Res je, da včasih zapaše poležavati cel dan, da se naberejo energije, vendar sem velik sovražnik dolgčasa. Tudi doma. Torej, absolutno aktivna potovanja.

Katere so tiste stvari, ki v tvoji prtljagi nikoli ne manjkajo?
Pri tem nisem preveč zahteven. Udobna oblačila, toaletna torbica, najbolj nujna zdravila. Udobje je pomembno pri potovanju. Vzamem vedno stvari, v katerih se dobro počutim. Res pa je, če se kam odpravim z avtomobilom, vedno vzamem s seboj svojo posteljno blazino.

Picture

Česa se na potovanjih najbolj bojiš?
Nisem ljubitelj nenapovedanih pripetljajev. Tako doma kot na potovanjih. Ravno to me je toliko zmotilo v Mugellu, vendar sem to vzel v zakup, saj sem se tja odpravil nepripravljen. Bila je prva taka izkušnja. Tudi v Londonu in na drugih potovanjih je bilo vedno nekaj, česar bi se doma bal, da bi se mi pripetilo. Neverjeten pa je občutek, ko prideš domov in stvar premisliš. Če bi se moral za kaj konkretno odločiti, bi se bal, da bi se komu kaj hudega pripetilo ali bi me kdo okradel, da bi se znašel brez dokumentov in denarja. Pa tudi to bi se dalo rešiti, zagotovo ne bi bil prvi, ki bi se mu to pripetilo.

Kako potekajo trenutno tvoje aktivnosti?
Trenutno pripravljamo drugi videospot, skladbe pa so v pripravi za ploščo. Album naj bi izšel septembra, vendar se v glasbi zelo hitro kaj zaplete in ne dajem več natančnih datumov. Imamo nekaj nastopov na obzorju, kar me motivira, saj je koncertiranje za mlajše avtorje vse težje. Organizatorji se vse bolj odločajo za bolj znana imena, ker prinašajo garancijo publike. Delamo na tem. Pripravljam se tudi na novo delovno mesto, kar pa naj zaenkrat ostane skrivnost.

Nam za konec zaupaš še kako zanimivost s tvojih nastopov?
Vsak nastop ima svoje zanimivosti. Če to povežem s potovanjem, lahko omenim, da si blazno želim turneje. Slovenske, morda kdaj evropske. Nikoli ne reci nikoli. Zaenkrat hranim v lepem spominu koncert s skupino Kontinoom na festivalu Lent, ko smo si priredili svoj izlet. Pohajanje po sončnem Mariboru v družbi benda me vedno znova spomni, zakaj me glasba tako veseli. To je povezovanje ljudi, krajev, idej in generacij. Ni nam všeč skakati po odru, da smo v središču pozornosti, ampak takrat ponudiš ljudem nekaj svojega, kar so oni prišli sprejet. In s tem se povezuješ. Ravno tako kot pri potovanju. Vedno se odločiš za kraj, ki te motivira, ker veš, da boš od tega nekaj imel.

Picture

Intervju napisal: Kaly Kolonič

Komentirajte!

Kaj menite o njegovih potovalnih navadah in pevski karieri?