Iz kje izhaja Prvi april?

Prvi april je, včasih imenovan tudi praznik norcev, eden izmed najbolj lahkotnih dni v letu. Njegov izvor ni popolnoma znan. Nekateri ga vidijo kot praznovanje, povezano z menjavo letnih časov, drugi pa menijo, da izhaja iz spremembe koledarja.

Prestavljanje novega leta

Starodavne kulture, vključno z Rimljani in Hindujci, so praznovali novoletni dan okoli 1. aprila. Ta dan tesno sledi pomladnemu enakonočju (20. ali 21. marca). V srednjem veku se je v večjem delu Evrope 25. marec praznoval kot Marijino oznanjenje oz. kot začetek novega leta.
Leta 1582 je papež Gregor XIII. odredil nov koledar (gregorijanski koledar), ki je zamenjal stari julijanski koledar. Nov koledar je novoletni dan prestavil na 1. januar. To leto je Francija sprejela reformiran koledar, ki je premaknil novoletni dan na 1. januar. Po neki razlagi veliko število ljudi ni sprejelo novega koledarja, drugi pa niti vedeli niso zaradi slabega pretoka komunikacij, da so praznovanje novega leta s 1.aprila prestavili na 1.januar. Zaradi tega so bili tradicionalisti tarča posmeha, saj so jih ostali pošiljali na “opravke norcev” ali pa so jih poskušali prepričati v nekaj izmišljenega. Sčasoma se je ta praksa razširila po vsej Evropi.

Konstantin in Kugel

Drugo razlago o izvoru prvega aprila je objavil Joseph Boskin, profesor zgodovine na Univerzi v Bostonu. Pojasnil je, da se je praksa prvega aprila začela v času vladavine Konstantina, ko je skupina dvornih norčkov in bedakov povedala rimskemu cesarju, da bi še norci bolje vodili državo kot on. Konstantin, ki je imel smisel za humor, je dovolil dvornemu norčku z imenom Kugel, da je postal kralj za en dan. Kugel je z razglasom pozval k pripovedovanju absurdnosti na ta dan, kar je preraslo v vsakoletni dogodek. “Na nek način,” je pojasnil prof. Boškin, “je bil to zelo resen dan. V tistih časih so bili bedaki res modreci. Dvorni norčki so morali postaviti stvari v kontekst s humorjem”.

Ta razlaga je požela veliko pozornost javnosti, saj jo je preko Associated Press-a prevzelo mnogo tiskanih medijev leta 1983. Obstajal pa je en trik: prof. Boskin si je vso zgodbo preprosto izmislil. Pri Asocciated Press-u so potrebovali nekaj tednov, da so spoznali, kako so sami postali žrtev prvega aprila.

Komentirajte!
Ali ste bili kdaj sami žrtev prvega aprila? Ste tudi sami naaprilili koga? Povejte nam, kako so vas naaprilili oz. ste bili naapriljeni? Zaupajte nam vaše zgodbe!