Bratislava – veliko malo mesto

​»Veliko malo mesto« Bratislava, kot mu pravi turistični slogan, je mesto, kjer je vsega po malem, od pestre zgodovine, oddiha v parkih, jezer, veličastne reke Donave in še marsičesa.

Prešporok

Bratislava ali Prešporok, kot so mesto imenovali včasih, je glavno mesto republike Slovaške z okoli pol milijona prebivalcev, ki leži tik ob meji z Avstrijo. Njena lega je približno 60 km vzhodno od Dunaja. Najhitrejši in tudi dokaj ugoden obisk mesta je z vlakom ali pa tudi kar z osebnim avtomobilom. Iz Maribora do Bratislave je cca 4-5 ur vožnje. Do centra mesta pa je najugodneje priti s tramvajem. Sprehod skozi mesto daje klasičen vtis evropske prestolnice, celo cene v zadnjem času več ne zaostajajo veliko za preostalimi, kot je bilo znano včasih. Staro mestno jedro je dobro ohranjeno, polno mnogih baročnih zgradb in tudi znameniti grad krasi največje slovaško mesto. Mestu dajejo poseben čar tudi številne skulpture ter kipi, ki so nameščeni po mestnem jedru. Piko na i pa seveda da njihovo lokalno pivo, ki je zares izvrstno.


Vsesplošno mesto

​Naselbina današnje Bratislave je nastala že v neolitiku. Območje so naseljevali Kelti, kasneje je mimo tekla meja Rimskega imperija, za tem so področju vladali Avari, vmes so vladali tudi Madžari, Turki, svoj del sta prispevali tudi obe svetovni vojni. In prav vse je za seboj pustilo svoj pečat, kar je še danes možno videti v samem mestu ali pa vsaj v muzejih.

Danes Bratislava velja za drugo najbogatejše mesto vzhodne Evrope, torej takoj za Prago. Staro mestno jedro je zelo dobro ohranjeno. ​Poleg mnogih znamenitosti pa mesto slovi tudi po tem, da je dom večjih univerz, muzejev, gledališč, galerij, tam je sedež predsednika, parlament in tudi mnoga velika podjetja imajo tam svoje sedeže. ​

Nad mestom se dviga mogočni bratislavski grad, kje so znane keltska, rimska in slovaška utrdba. Grad je bil leta 1811 porušen, nakar so ga obnovili. Centru mesta pa svoj čar dajejo gotska katedrala sv. Martina, frančiškanska cerkev, univerzitetna knjižnica, Primasova palača, narodno gledališče, Mihaelova vrata, znamenito pokopališče ruskih vojakov in še mnogo ostalih znamenitosti.

Veličasten grad, obdan z zelenjem

Bratislavski grad se dviga 85 metrov nad reko Donavo, je na griču nad samim mestom. Kljub temu da je dvignjen, je iz samega centra mesta do njega zelo blizu in je dostopen tudi peš.

Seveda pa velja grad za eno največjih zgodovinskih struktur mesta. Grad je bil zgrajen v času, ko so mestu vladali Madžari. V zgodovini je bil večkrat tarča sovražnikov, tako da je bil nekajkrat prenovljen in je s tem menjal stile vse od gotskega, renesančnega do baročnega. Grad je bil pomemben tudi za Marijo Terezijo, ki ji je predstavljal prestižni kraljevi sedež. Leta 1811 je bil nenamerno požgan in je v ruševinah ostal vse do leta 1950, nakar je bil obnovljen v svojo današnjo obliko. Okoli gradu je moč opaziti veliko zelenja, kar je tudi znano za Slovaško prestolnico. Zaradi svoje lege ob vznožju Malih Karpatov in tudi vpliva Donave se v samem mestu ter tudi okolici nahaja obilica zelenja. Gozdovi se nahajajo nedaleč proč že od samega centra mesta. Mesto premore tudi več parkov, med katerimi je najbolj poznan mestni park, imenovan Horsky parl. Svoj čar mestu pa daje tudi živalski vrt s kar 152 živalskimi vrstami. Botanični vrt ob Donavi se ponaša s pestro zbirko tako domačih kot tujih rastlinskih vrst. Naravna in umetna jezera prav tako krasijo mesto, najpogosteje v parkih, in danes se te površine najpogosteje uporabljajo za rekreacijo, sprehode in počitek.

​Bratislava je polna pozitivne energije in življenja. Zanimiva je v vseh letnih časih, tako v samem mestnem jedru kot okolici. Nudi mnogo zanimivosti za oglede, počitek za kosilo pa je predvsem zanimiv v vrteči se restavraciji na televizijskem stolpu bližnjega hriba.

Piše: Mateja Mazgan

 www.aktivna-druzina.si

Komentirajte!

Ste že obiskali Bratislavo? Delite z nami vaše mnenje in vtise o tem mestu.