Crikvenica – Kvarner na dlani in idealno izhodišče za aktivne

Picture
Uroš Ferlin

Z besedami domačina bi lahko povzel vikend: “Crikvenica je Kvarner na dlani”. Kamorkoli vas namreč v Crikvenici zanese vzdolž obale, lahko pred seboj občudujete Velebitski kanal vse do mosta na Krku. Če boste imeli srečo in se boste, tako kot mi, lahko povzpeli v katero od najvišjih nadstropij hotela, boste Kvarner dejansko imeli na dlani. Ni pa vse samo v razgledu, naš vikend v Crikvenici je bil svež in zelo aktiven.

Za razliko od drugih mest, mesto Crikvenica živi čez celo leto, turistična sezona pa se začne že v aprilu. Ni toliko bistvena nastanitev, veliko bolj vas bodo k udeležbi vabile možnosti preživljanja dopusta in aktivnosti, ki so na voljo v tem svetlem in svežem obmorskem mestecu in  na njegovi razgibani obali. Že od nekdaj je poznana po termah in terapiji za ljudi, ki imajo težave z dihali. Crikvenica, ki je od Ljubljane oddaljena le dve uri in pol vožnje, je idealno izhodišče za vse mlade družine, športnike, ljubitelje narave, aktivne pare, lastnike psov in aktivne upokojence.

Crikvenica je mesto, ki živi celo leto

Najprej nas je presenetila čistoča morja, nato pa še zgodovina mesta Crikvenica, ki je zelo bogata in pestra. Že v času rimskega imperija so jo obiskovali premožni vladarji. Mesto je najbolj znano po klimatskem zdravilišču zaradi klime in kapacitet, ki jih je imelo davno in še danes.

Crikvenico obiskujejo predvsem bolni na dihalih in športniki, ki delajo na rehabilitaciji in vitalnosti. Ni se vam treba čuditi, če boste na peš poteh in v mestu srečali vrhunske športnike, kot so slovenski in hrvaški košarkarji, katerega od članov družine Kostelič, kakega znamenitega smučarja ali smučarko in podobne osebe iz sveta vrhunskega športa. Ni vam potrebno biti rimski vladar, da poskrbite za vašo aktivnost in poskrbite za vaše zdravje.

Morsko vzdušje mestnega trga boste občutili, ko se boste znašli na valoviti cesti ob pristanišču. Znameniti valovi Crikvenice so lično povezani s prijetnim mestnim trgom, ki se v črki V razteza v središču mesta. Druga posebnost trga so poenoteni nadstreški nad restavracijami in bari na trgu. Mesto Crikvenica precej vlaga v podobo mesta, dogodke in v aktivnosti, saj zaradi dostopnosti mesto tudi s turisti živi čez celo leto.

Uporaben nasvet: na mestnem trgu vprašajte za torto Frankopan, ki ima videz torte, okus pa svojevrsten, namesto običajnega testa je iz listnatega testa, krema pa iz več varovanih sestavin, med drugim iz orehov, več vrst suhega sadja in začinjena s cimetom. Domačinom je žal, da sladica ni zaščitena s patentom, vendar pa skrivnostno recepturo skrbno varujejo.

Do Crikvenice boste prišli v dveh urah in pol iz Ljubljane:
Crikvenica je za mnoge Slovence priljubljena destinacija za vikend izlete in krajše počitnice ob morju, saj je vožnje le dve uri in pol iz Ljubljane.
Ne pozabite poiskati skrivnostne sladice, torte Frankopan, na mestnem trgu Crikvenice. Mi smo jo našli. Super je.

Idealno izhodišče za aktivne, že od nekdaj

“Šetnica,” ali po naše peš pot, vas bo spremljala po celotni obali.
Crikvenica
in njena razgibana obala je idealno izhodišče za vse, ki ste na dopustu aktivni ali pa bi le za vikend radi skočili iz mestnega vrveža in se naužili morske klime.To prijetno, le 15 min. oddaljeno mesto od Reke, je izhodišče za
potapljanje
, saj tam že več let uspešno deluje uveljavljen potapljaški center, preko katerega je možno narediti prve samostojne korake v šoli potapljanja. Z vodenimi potopi si lahko ogledate ostanke potopljene ladje sredi Kvarnerja. Potapljači so nam povedali, da je super doživetje, ko lahko sledite jati belih rib ali se celo srečate z jato rib v kabinah, salonih
in drugih ostankih ladje.Če so vam globine morja nezanimive, se lahko na raziskovanje morskih rib in morskega dna podate v mestni akvarij Akvarium. Bi se radi tudi vi srečali z morskimi psi ali umirili vaš utrip z ljubkimi morskimi konjički?5 km od centra Crikvenice je možnost pogleda na Kvarner, otoke in Crikvenico iz zraka. V kraju Tribalj je namreč izhodiščna točka za polete v tandemu. Doživite Kvarner kar iz zraka.Če pa se bolje počutite na tleh, si lahko mesto ogledate z izposojenim kolesom ali imate svoje kolo s seboj ter prevozite poti kolesarskega maratona, ki je vsako leto dobro obiskan. Za mesec maj 2015 je napovedan kolesarski maraton na kolesarskem vikendu.

Mesto Crikvenica je zelo aktivno mesto za tekače. V decembru lani so že drugič gostili crikveniški mednarodni maraton, ki se ga je udeležilo 870 tekačev iz več držav. Čedalje več je tekačev iz Slovenije. Traso ob morju lahko preizkusite tudi sami, tako kot smo jo tudi mi od kraja Kačice do majhnega obmorskega mesteca Selce, kar vam bo skupaj prineslo več kot 5 km dobrega treninga v eno smer.  Če se boste udeležili tekaškega maratona, boste t.i. “pasta party” doživeli v hotelu Kaštel.

Mesto Crikvenica se aktivno pripravlja tudi na navtični turizem, saj na kraju v bližini mestnega jedra že poteka izgradnja marine.

Plaža za vse okuse – peščena, betonska in divja

Plaže v Crikvenici so zelo razgibane, od peščenih, betonskih, do naravnih, malo manj dostopnih plaž. Tudi ljubitelji divjih plaž boste v Crikvenici lahko prišli na svoj račun.

Za del plaže skrbi kar mesto Crikvenica in je ograjena. Razteza se na severnem delu Crikvenice ob hotelu Esplanade, v katerem smo preživeli naš vikend. Celotna plaža se razteza od znamenitega rta Kačjak, kjer končni izlet lahko doživijo manj zahtevni gostje, maturanti in zaključene družbe v bungalovih, pa vse do mesteca Selce, kjer se nahaja dvigalo za čolne. Mestno plažo je sicer v času sezone potrebno plačati, bo pa na drugi strani zagotovljeno, da dobite naravno senco pod borovci, vaši otroci bodo imeli na voljo lesena igrala, v neposredni bližini plaže je sladoledni vrt, bar in restavracija s hitro prehrano. Gostje hotela Esplanade imajo cenejši vstop na plažo, ki je v neposredni bližini hotela.

Vsi, ki si na trenutek zaželite spremembo plaže in mesta Crikvenica, se boste lahko z ladjico odpravili na bližnji otok Krk. Dnevno se je mogoče odpraviti na otoke tudi že v aprilu.

Opazili smo, da ima mesto Crikvenica tudi posluh za lastnike psov, saj je že med samimi domačini zjutraj moč srečati veliko sprehajalcev psov ob obali, v bližini znamenitega hotela Kaštel pa je tudi posebna plaža za pse, na kateri lahko za vašega psa najamete mali šotor ali senčnik za psa. Po kopanju v morju psa lahko stuširate kar na plaži.

Splača se vam ujeti dogodke v Crikvenici

Z nasmehom in dobro voljo so nas pozdravili potapljači iz celega sveta, ki so v času našega obiska Crikvenice čistili morsko dno ob obalnem pasu.

Imeli smo srečo, saj smo mesto Crikvenica obiskali ravno v času čiščenja obale, ki ga je organizirala pristaniška kapitanija, mesto Crikvenica in mednarodna organizacija za potapljače PADI. Crikvenica se vsako leto pridruži svetovni akciji čiščenja morskega dna. Pridružili smo se potapljaški akciji čiščenja morskega dna ob obali. Podobne akcije mesto izvaja vsako leto. Verjetno se strinjate, da na morsko dno ne sodijo avtomobilske gume, stari televizorji in gume.

Vsi, ki podpirate skrb za okolje, se lahko pridružite akciji kot potapljači, lahko pa tudi zgolj kot podporniki ideje za čisto morsko dno. Akcija je minila v sproščenem vzdušju, ob znameniti istrski mineštri z lokalnim imenom batuda, dobri pijači in istrski klapi. April vam še posebej priporočamo za oddih, če ste ljubitelji miru, svežega zraka, teka, sprehodov.

Jadran hoteli in avtokampi, za aktiven in zdrav dopust

Vsi hoteli skupine Jadran d.d. se nahajajo v neposredni bližini morja, na obali Crikvenice, njihova posebnost pa je razgled. Iz hotelov boste namreč doživeli najprej “Velebitski kanal na dlani”, če pa se boste povzpeli v višje nadstropje hotelov, pa še “Kvarner na dlani”. Izberete lahko med osmimi hoteli.

Hotel Esplanade ***

Najlažje boste Velebit in Kvarner doživeli, če si boste sobo rezervirali v četrtem nadstropju hotela Esplanade. Mi smo imeli priložnost v tem hotelu s pridihom sedemdesetih let preživeti dve noči. Najbolj nas je navdušil jutranji pogled na morje z balkona in bližina plaže.

Hotel Kaštel ***

Počutili smo se kot graščaki na ovalnem balkonu strešne sobe v hotelu Kaštel.

Izberite hotel Kaštel, če želite doživeti občutek umirjenega življenja, izven mestnega vrveža, v prostornih širokih hodnikih in sobanah samostana. Hotel Kaštel je namreč nastal v okviru samostana, v njem pa so ustvarjali znameniti hrvaški slikarji in kiparji. Čudovito ohranjena notranjost hotela, z akustičnim atrijem, visokimi stropi in intimnimi sobami vas bo presenetila. Nas je.

V hotelu povprašajte za strešno sobo z ovalnim balkonom. Takšne ni moč najti daleč naokrog. počutili se boste kot graščak. Mi smo res uživali.

 Več o hotelu Kaštel >>

Avtokamp Selce

Če ste bolj ljubitelji narave in kampiranja, že gotovo poznate avtokamp Selce. Ogledali smo si prenovljeno recepcijo in preverili, kako potekajo priprave na sezono pri pavšalistih.

Več o avtokampu Selce >>

Hotel Omorika **

Obiskali smo tudi znameniti hotel Omorika, v katerem je  potekala intenzivna prenova hotela in priprava na miss Hrvaške 2015. Zopet nas je osupnil pogled na Kvarner s prostorne marmornate terase.

Crikvenica - hotel omorika

Crikvenica - hotel omorika
Velikanska terasa hotela Omorika, v katerem bo izbor za Miss Hrvaške 2015.

Več o hotelu Omorika >>

Komentirajte!

Naštejte vsaj 3 imena hotelov v Crikvenici, ki spadajo pod hotelsko verigo Jadran hoteli d.d.?