Zakaj bi moral vsak vsaj enkrat na samostojno potovanje

Seveda smo ljudje družabna bitja in velikokrat je lepo deliti najlepše spomine na čudovito potovanje še z nekom, pa vendar je včasih pomembno, da si vzamemo tudi nekaj časa zase in za svojo osebno rast. K sreči se lahko pohvalim, da sem videla že kar en lep delček sveta in največkrat sem se na potovanja opravila v dvoje, pa naj je to bilo s prijateljico, sestro ali pa s partnerjem. Seveda sem nekajkrat potovala tudi v večji družbi, prav v posebnem spominu pa so mi ostala potovanja, na katera sem se odpravila čisto sama.

Potovati sam je osvobajajoče

Prvič sem potovala sama, ko sem bila še študentka. Najprej sem kot vedno iskala družbo, pa nihče ni imel časa ali volje, da bi se mi na potovanju pridružil. Ko sem že mislila, da bi potovanje prestavila, sem le spoznala, da morda ne bo tako strašno, če grem kar sama. Zelo hitro sem spoznala, da to morda sploh ne bo slabo, saj sem lahko šla kadarkoli, kamorkoli in počela, karkoli sem si sama želela. Ni bilo nobenega kompromisa, nobenega dogovarjanja, preprosto so bile vse odločitve v mojih rokah.

Potovati sam je dobro za samozavest

Če potuješ sam in sam sprejemaš vse odločitve, zagotovo postaneš samozavestnejši in odločnejši. Ja, seveda se tudi na samostojnem potovanju lahko kaj zalomi… So izgubili vašo prtljago? Ste zamudili zadnji avtobus? Nič ni boljšega kot premagati nekatere ovire in vedeti, da si to naredil, ne da bi se zanašal na nekoga drugega. V domači državi, obkrožen s prijatelji in družino, nikoli ne boš zares tako dobro spoznal samega sebe kot na samostojnem potovanju. Tam zares odkriješ, kako se obnašaš in reagiraš v nepredvidljivih situacijah, in pri tem zagotovo naraste tvoja samozavest.

Potovati sam je zabavno

Čeprav se na pot odpraviš sam, se le redko (da ne rečem nikoli) zgodi, da bi bil na potovanju osamljen. Kot samostojni popotnik sem na potovanju vedno spoznala več ljudi, kot če sem potovala z družbo. Ljudje so veliko bolj odprti do posameznika kot do skupin in to je popoln način, da izpopolniš svoje pogovorne sposobnosti. Poleg tega, da spoznaš cel kup novih ljudi, se velikokrat spletejo tudi posebna prijateljstva in lahko se zgodi, da delček poti na koncu prepotuješ z novimi znanci.

Potovati sam je poučno

Ker se na samostojnem potovanju prej zapleteš v pogovore tako z drugimi popotniki kot z domačini, se na takšnem potovanju tudi veliko naučiš o destinaciji. Tudi preko spleta lahko najdemo veliko informacij, ampak kdo ti bo povedal, kje dobiš najboljšo pico in kaj se najbolj splača obiskati, bolje kot domačin? Na koncu pa ne le da bolje spoznaš destinacijo, zagotovo se tudi naučiš tamkajšnjega jezika. Ni je boljše šole, kot je samostojno potovanje.

Potovati sam je …

Na samostojen potovanju zagotovo rasteš kot oseba, se naučiš več o sebi in se vrneš srečnejša oseba. Zato, če sanjate o neki destinaciji in nimate družbe, naj vas ne bo strah. Le pogumno. Potovati sam je …nepozabno!

Avtorica članka: Mirjam Kimovec