Top 7 zanimivosti o Istanbulu

Čeprav je bil Istanbul prestolnica mnogih starodavnih imperijev, ni prestolnica sodobne Turčije. Istanbul je največje (po številu prebivalcev) mesto v Turčiji z več kot 15 milijoni ljudi,  glavno mesto Turčije pa je Ankara. V tem članku spoznajte 7 najbolj zanimivih dejstev o Istanbulu.

1. Istanbul se nahaja tako v Evropi kot v Aziji

Istanbul je edino mesto na svetu, ki se razteza na dveh celinah. Geografsko je tako v Evropi kot v Aziji. Istanbul velja za evropsko mesto, čeprav zaseda dve različni celini. Bosporska ožina ločuje obe celini in poteka skozi Istanbul. Je povezava med Marmarskim in Črnim morjem. Evropska stran je zahodna polovica Istanbula – nahaja se zahodno od Bosporja. Azijska stran je vzhodna polovica mesta in se nahaja vzhodno od Bosporja. Dve tretjini prebivalcev Istanbula živita na evropski strani.

2. Istanbul je bil prestolnica mnogih imperijev

Istanbul je bil glavno mesto treh velikih imperijev: Vzhodnega rimskega cesarstva, Bizantinskega cesarstva in Otomanskega cesarstva. Zaradi tako dolge zgodovine ni presenetljivo, da je imelo mesto veliko različnih imen. Megarski kolonisti leta 660 pr. n. št. so ga imenovali Bizant. Po tem ga je rimski cesar Konstantin Veliki (306 do 337 po Kr.) naredil za prestolnico Vzhodnega rimskega cesarstva in ga preimenoval v Konstantinopel. Ko so otomanske sile leta 1453 zavzele mesto, je še naprej uporabljalo različice “Konstantinopel”. Po porazu Otomanov se je leta 1923 rodila Republika Turčija. Vendar se je mesto uradno imenovalo Istanbul šele leta 1930.

3. Istanbul je mesto na sedmih gričih

Istanbul je zgrajen na sedmih gričih, ki ustrezajo sedmim gričem Rima. Vendar to ni nekakšno geografsko naključje. Pravzaprav je bila to premišljena odločitev Bizantinskega cesarstva, da bi se lahko razglasilo za “novi Rim” in uničilo razpadajoči Rimski imperij. Mestno obzidje je obdajalo sedem gričev, tako kot v Rimu.

4. Istanbul je dom druge najstarejše podzemne železnice na svetu

Istanbul ima drugo najstarejšo podzemno železnico na svetu. Zgrajena je bil leta 1875, dolga je približno 573 metrov in se nahaja v okrožju Beyoglu. Znan kot The Tünel, je postal prvi podzemni vlak v celinski Evropi. To je druga najstarejša podzemna mestna železniška proga na svetu po londonski podzemni železnici, ki je bila zgrajena leta 1863.

5. Istanbul je dom najstarejše pokrite tržnice na svetu

Veliki bazar v Istanbulu je najstarejša in največja pokrita tržnica na svetu. Veliki bazar se nahaja v okrožju Fatih znotraj obzidanega mesta Istanbul. Njegova zgodovina sega v zimo 1455/56. Danes je Veliki bazar cvetoče nakupovalno območje in ena glavnih znamenitosti mesta. Ima 61 pokritih ulic in več kot 4000 trgovin, ki prodajajo vse, od preprog do spominkov.

6.Hagia Sofia je ena najbolj prepoznavnih znamenitosti Istanbula

Hagia Sofia je ena najbolj prepoznavnih znamenitosti Istanbula, tempelj, zgrajen leta 325. Toda to, kar vidite danes, ni isti tempelj. Požari leta 404 in 532 ter potres leta 558 so povzročili veliko škodo. Toda kljub temu večina današnje zgradbe še vedno sega v 6. stoletje!

7. Več kot 3000 mošej v Istanbulu

Modra mošeja je najbolj znana izmed istanbulskih mošej. Toda v mestu si jih lahko ogledate še več kot 3000, Istanbul ima namreč največ mošej od vseh mest v Turčiji. Mošeje je dovoljeno graditi z največ šestimi minareti, Modra mošeja pa je ena od le peščice, ki jih ima šest. To je bilo v času gradnje sporno, saj jih je samo Velika mošeja v Meki imela šest. Ta problem je bil rešen, ko so mošeji v Meki dodali sedmo!