Top 5 kolesarskih poti v Sloveniji

Eden bolj priljubljenih rekreativnih športov v Sloveniji je zagotovo tudi kolesarstvo. Po Sloveniji lahko obiščete odlične gorske kolesarske poti, zanimive tematske poti in čudovite daljinske poti, zato je težko izbrati najlepše in najboljše. V nadaljevanju si lahko preberete, katerih 5 cestnih poti smo mi tokrat izbrali za najlepših 5 kolesarskih poti v Sloveniji.

Parenzana

Ko govorimo o kolesarskih poteh po Sloveniji, skorajda ne moremo mimo Parenzane, poti ob morski obali. Parenzana velja za lahko pot, ki je primerna tudi za družinski izlet. Skupna dolžina poti je 130 kilometrov in vodi od Škofij, mimo Kopra, Izole in Pirana vse do Portoroža. Pot, imenovana tudi Pot zdravja in prijateljstva, vodi po nekdanji ozkotirni železniški progi med Trstom in Porečem. Na poti lahko opazujemo vinograde in seveda čudovite razglede na slovensko obalo.

Okrog Kamniško-Savinjskih Alp

Ena bolj priljubljenih poti med cestnimi kolesarji je slikovita trasa Maratona Alpe, ki vodi okrog Kamniško-Savinjskih Alp. Krožna pot v skupni dolžini 130 kilometrov vodi kar preko treh alpskih prelazov: Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec. Skupno boste po poti premagali 2000 m višinske razlike, zato si marsikdo vzame več dni in pot premaga v etapah. Krožna pot vas bo popeljala od Kamnika, prek Cerkelj in doline reke Kokre do Jezerskega sedla, mimo Pavličevega sedla preko Zgornje Savinjske doline nazaj do zgodovinskega Kamnika.

Via Bela krajina

Krožna pot Via Bela krajina v dolžino meri 115 kilometrov. Pot med belimi brezami ob belokranjski lepotici – reki Kolpi, je primerna za vse generacije. Poleg krožne poti lahko zavijete tudi na katero od tematskih poti ter spoznate številne naravne in lokalne etnografske značilnosti območja.

Kolo kulture Krasa

Tudi kraško pokrajino lahko raziskujete na kolesu. Ena najlepših je krožna pot z imenom Kolo kulture Krasa, na kateri skupno premagate 85 kilometrov. Na poti boste spoznali številne bisere kraške naravne in kulturne dediščine; od čudovitih lipicancev, do arhitekturnih del Fabianija. Krožna pot vodi od Sežane mimo Lipice in Divače, nazaj preko Sežane čez Štanjel, Komen in Dutovlje nazaj do Sežane.

Sladka pot (Slatka pout)

Sladka pot ali kot jo imenujejo domačini Slatka pout je 41 kilometrov dolga krožna pot po Pomurju. Pot vodi od Moravskih Toplic, mimo Ivanovcev in Prosenjakovcev preko Bukovice in Bogojine nazaj do Moravskih Toplic. Gre za srednje težko in precej razgibano pot. Po poti si lahko ogledate čebelnjake, spoznate lokalne rokodelce in seveda tudi poskusite sladke izdelke medičarstva.

Katera pa je po vašem mnenju najlepša kolesarka pot v Sloveniji?

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂