Na potep po vzhodni Nemčiji

Ne glede na želje, v počitniški deželi Nemčiji lahko svojo idealno počitniško destinacijo najde prav vsakdo. To leto še posebno vabljiva pa je s svetlečim srebrom, snežno belim porcelanom ter živahnima prestolnicama Berlin in Leipzig prav vzhodna Nemčija.

Metropola kreativnosti in dizajna

Družina s kartico ugodnosti Berlin WelcomeCard
Družina s kartico ugodnosti Berlin WelcomeCard.
Klobučarska delavnica klobučarke Fione Bennett © visitBerlin, Foto: Dirk Mathesius
Klobučarska delavnica klobučarke Fione Bennett © visitBerlin, Foto: Dirk Mathesius
Že vse od združitve obeh Nemčij se Berlin uspešno uveljavlja kot prestolnica sodobnega oblikovanja, ki kreativneže iz celega sveta privablja s svojim posebnim flairom in živahnim vzdušjem – leta 2006 je mesto prejelo celo uradni UNESCO-v naziv »City of design«. Berlin vas bo navdušil z dizajnerskimi hoteli najvišjega kakovostnega razreda, številnimi muzeji za oblikovanje, butičnimi galerijami ter najrazličnejšimi showroomi.
Berlinčani obožujejo vse, kar je zeleno. Mestni parki so zanje podaljšana dnevna soba, vsako ogroženo drevo v mestu se zaščiti, kdor nima lastnega vrtička, se lahko pridruži kopici urbanih vrtnarskih projektov. Highlight letošnjega dogajanja v Berlinu je nedvomno mednarodna vrtnarska razstava IGA, v sklopu katere bo vse do sredine oktobra potekalo več kot 5.000 dogodkov. Poletno sankališče na vzpetini Kienberg ter gondola, ki obiskovalce popelje preko razstavišča, pa sta le dva izmed vrhuncev priznanega vrtnarskega festivala.
Podajte se na ugodno in udobno odkrivanje nemške prestolnice s kartico ugodnosti Berlin WelcomeCard, ki vključuje brezplačno uporabo javnega prevoza, 200 odličnih akcijskih turističnih ponudb ter vodič »Berlin Guide« z vključenim mestnim zemljevidom.

Leipzig – saška zibelka glasbe in umetnosti

Operna hiša v Leipzigu © LTM, FOTO: Tom Schulze
Operna hiša v Leipzigu © LTM, FOTO: Tom Schulze
Spinnerei © LTM, FOTO: Peter Hirth
V zadnjih nekaj letih se je tudi Leipzig, saška zibelka glasbe in umetnosti, razvil v eno najbolj dinamičnih evropskih mest, z najhitreje rastočim številom prebivalstva v Nemčiji. Mesto je v leto 2017 skočilo s številnimi odmevnimi razstavami. TITANIC 360° Panorama umetnika Yadegarja Asisija v Panometru Leipzig vam bo prikazala brodolom znamenitega prekooceanskega parnika, ki danes počiva na dnu Atlantskega oceana, v leipziškem Muzeju likovne umetnosti pa boste lahko občudovali nekoliko bolj barvita umetniška dela. V njem namreč trenutno poteka posebna razstava »Nolde und ‘Die Brücke’«, v kateri je prvič na ogled postavljeno sodelovanje med mlado umetniško skupino »Brücke« ter skoraj eno generacijo starejšim ekspresionističnim slikarjem Emilom Noldejem, ki je ključno zaznamovalo začetek moderne umetnosti v Nemčiji.
Enajst priznanih galerij in več kot sto studiov pa v Leipzigu po novem domuje v prostorih nekoč največje predilnice bombaža v Evropi – »Spinnerei« je nadvse priljubljen umetniško-kulturni center in nedvomno kraj, kjer bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji sodobne umetnosti. ​To poletje pa se oboževalci Wagnerja v Leipzigu lahko veselijo tudi celotne izvedbe njegove izjemne tetralogije Nibelunški prstan z Gewandhaus orkestrom pod taktirko prof. Ulricha Schirmerja. Po več kot 40 letih, se bo tako znameniti prstan vendarle vrnil nazaj v Wagnerjev rojstni kraj.

Odkrijte zibelko nemškega porcelana v osrčju Saške

Slikanje na porcelan © MEISSEN®
Kulinarika © MEISSEN®

​Tovarna porcelana v Meissnu je prva manufaktura porcelana v Evropi, ki vse od svoje ustanovitve leta 1710 ljubiteljem belega zlata nudi izjemne umetnine iz znamenitega meissenskega porcelana. V prikupnem saškem mestecu blizu Dresdna lahko v sklopu hiše porcelana Erlebniswelt HAUS MEISSEN® obiščete muzej porcelana pod okriljem fundacije Meissen-Porzellan-Stiftung, se sprehodite po prodajalni, polni čudovitih meissenskih izdelkov in si od blizu v predstavitvenih delavnicah ogledate, kako dejansko poteka izdelovanje priznanega porcelana. Ob koncu ogledov pa si v hišni kavarni in restavraciji lahko privoščite še priljubljeno meissensko tortico z znamenitima sabljicama ali pa kako od saških specialitet, postreženo seveda na meissenskem porcelanu ob dobri kapljici saškega vina.

​V okviru letošnjih praznovanj 500. obletnice reformacije je znamenitega nemškega reformatorja Martina Luthra hiša porcelana počastila tudi z ekskluzivnimi tematskimi izdelki iz porcelana – npr. s čudovitim setom za pisanje v omejeni izdaji in spominskimi medaljoni.

Obiščite prikupno nemško mestece srebra

Poletno druženje © Stadt Freiberg, FOTO: M. Schlenkrich
Poletno druženje © Stadt Freiberg, FOTO: M. Schlenkrich
Rudarska parada © Stadt Freiberg, FOTO: M. Schlenkrich
Rudarska parada © Stadt Freiberg, FOTO: M. Schlenkrich

Z značilnim rudarskim pozdravom »Glück Auf« pa se prebivalci Freiberga, nemškega mesteca srebra, pozdravljajo še danes – ta namreč simbolizira stoletno tradicijo pridobivanja srebrnega bogastva. Freiberg se nahaja pod vznožjem Erzgebirga (Češkega rudogorja), med saškimi griči pa je bil ustanovljen v 12. stoletju. Češko rudogorje je bilo nekoč središče evropske rudarske industrije, z več kot 800-letno tradicijo in več kot 1000 rovi pa velja Freiberg za najstarejše, največje in najlepše rudarsko središče na Saškem. Vzpon na stolp Petriturm vam bo ponudil prekrasno panoramo, mesto pa vas bo navdušilo tudi z znamenitimi rudarskimi paradami, spomeniki nad površjem in pod njim, čudovito rudarsko umetnostjo ter tradicionalno glasbo. Ob obisku mesteca se vsekakor podajte na pustolovščino s podzemnim vlakcem v rudniku »Reiche Zeche«, v mestni rudarski muzej, ki velja za enega najstarejših muzejev zvezne dežele, ter na ogled ene izmed najlepših razstav mineralov na svetu (Terra Mineralia) na grad Freudenstein. Za nepozabne operne in gledališke večere v mestecu pa bo poskrbelo gledališče Freiberg, najstarejše mestno gledališče na svetu, ki ga zaradi njegove notranjosti ljubkovalno imenujejo tudi »mala Semperjeva opera«.

Panometer Leipzig – največja 360-stopinjska panorama na svetu

TITANIC © Panometer, FOTO: Tom Schulze
TITANIC © Panometer, FOTO: Tom Schulze

Konec januarja letos se je v Leipzigu v prostorih nekdanjega plinohrama odprla 360-stopinjska razstava TITANIC panoramskega umetnika Yadegarja Asisija. 32 metrov visoka panorama se ne osredotoča zgolj na najznamenitejši brodolom vseh časov, ki se je v Atlantiku zgodil leta 1912, temveč želi prikazati potop britanskega potniškega prekooceanska parnika, plod izjemnega inženirskega dela, kot primer človeških meja v primerjavi s silami narave. Hkrati pa Asisi z razbitinami v globini 3.800 metrov želi osvetliti omejenost samega človeka in njegovega delovanja. Ogled Panometra odlično zaokrožujejo spreminjajoči se zvok v ozadju, različne variacije svetlobe, razgled na celotno panoramo s 15-metrskega stolpa, zanimiva multimedijska spremljevalna razstava ter kratek film o samem ustvarjanju 360-stopinjske mojstrovine.

Steigenberger Grandhotel Handelshof

Restavracija © Steigenberger Grand-hotel Handelshof Leipzig
Restavracija © Steigenberger Grand-hotel Handelshof Leipzig
Spa center © Steigenberger Grand-hotel Handelshof Leipzig
Spa center © Steigenberger Grand-hotel Handelshof Leipzig
V središču Leipziga se čisto v skladu s tradicijo hotelske verige Steigenberger Hotels and Resorts z mondenim videzom in brezčasno eleganco bohoti čudoviti Steigenberger Grandhotel Handelshof. Hotel se nahaja v nekdanjem sejemskem poslopju iz leta 1909, vse do leta 2011, ko so ga spremenili v hotel, pa je veljal za pomembno zbirališče poslovnežev in trgovcev. Danes leipziški hotel s petimi zvezdicami navdušuje z elegantno opremljenimi hotelskimi sobami in apartmaji ter 350 m2 velikim wellness centrom Spa World Premium, ki v dveh etažah hotelskim gostom poleg fitnes studia nudi tudi široko paleto sproščujočih razvajanj, savn, parnih kopeli, masaž in kozmetičnih storitev.
Steigenberger Grandhotel Handelshof vas bo navdušil tudi v kulinaričnem smislu. V hotelski restavraciji vam bodo namreč izkušeni hotelski kuharji pripravili moderne kulinarične dobrote iz vsega sveta, vsako jutro pa se lahko veselite tudi izredno okusnih zajtrkov – med gosti so priljubljeni predvsem sveže pripravljeni zajtrki z jajci na tisoč in en način. Ob večerih pa se lahko sprostite v prijetnem baru v čudovitem atriju hotela ali pa v bistroju Brasserie Le Grand, ki vas bo navdušil z bogatim izborom vin.

NAGRADNA IGRA JE ZAKLJUČENA!

​Srečna izžrebanka je: ALENKA LORBER
Ki prejme darilni bon za dve nočitvi za dve osebi z zajtrkom v superior sobi v čudovitem hotelu Steigenberger Grandhotel Handelshof v središču Leipziga, dve vstopnici za ogled 360-stopinjske panoramske razstave TITANIC v Panometru Leipzig, ki prikazuje najznamenitejši brodolom vseh časov, turistično kartico ugodnostiLeipzig-Card ter turistični vodnik Hidden Leipzig.

Srečni nagrajenki čestitamo in ji želimo obilo užitkov v Leipzigu, ostalim pa želimo več sreče prihodnjič.

Steigenberger Grand-hotel Handelshof Leipzig © Steigenberger Grand-hotel Handelshof Leipzig
Steigenberger Grand-hotel Handelshof Leipzig © Steigenberger Grand-hotel Handelshof Leipzig
TITANIC © Panometer, FOTO: Tom Schulze

Komentirajte!

Kako vam je všeč ta del Nemčije? Ste ga že obiskali?