Knjižne uspešnice: Umetnost svobode, Dolomiti, Piran

Predstavljamo vam tri knjižne uspešnice. Če ste ljubitelj gora, boste uživali ob branju knjige z naslovom Dolomiti in morda dobili kak navdih za nove, izredno zanimive ture, ki pa se jih večina obiskovalcev ne loti.  V Umetnosti svobode boste lahko prebrali vse o življenju in plezalnih vzponih Voyteka Kurtyke, enega najbolj cenjenih alpinistov na svetu. Lahko pa uživate ob prebiranju knjige Piran, ki vas bo popeljala skozi bogato zgodovino Pirana.


Umetnost svobode

Bernadette McDonald | 320 strani (trda vezava)| Znižana cena knjige 19,99 € (redna cena 29,99 €) | založba Didakta

Poglobljena in napeta biografija enega najbolj cenjenih, kompleksnih in nedostopnih alpinistov na svetu.

V knjigi Umetnost svobode, ki je brez dvoma velik dogodek za alpinistično skupnost, bodo uživali vsi bralci, ki sanjajo o gorskih pokrajinah in hrepenijo po dotiku neba.

Voytek Kurtyka ostaja eden največjih alpinistov vseh časov. Rodil se je leta 1947 in bil eden najvidnejših akterjev zlate dobe poljskega himalajizma. S svojim vizionarskim pristopom je opravil mnoge pomembne vzpone: prečenje celotnega masiva Broad Peaka, bliskovito hitra vzpona na Čo Oju in Šiša Pangmo v »nočnem golem« slogu in zahodna stena Gašerbruma IV v alpskem slogu, kar je morda njegov največji dosežek. Njegova smer na Gašerbrum IV, ki so jo mnogi poimenovali »vzpon stoletja«, je še vedno brez ponovitve.

Po dolgotrajnem nagovarjanju, naj vendarle sprejme zlati cepin za življenjsko delo (najvišje priznanje za alpinistične dosežke na svetu), mu je bila nagrada spomladi leta 2016 nazadnje le podeljena. Kot posameznik, ki goreče brani svojo zasebnost, je zavrnil številne intervjuje ter vabila na predavanja in festivale, kljub temu pa je pristal na sodelovanje z mednarodno priznano in večkrat nagrajeno kanadsko pisateljico Bernadette McDonald in nastala je pričujoča, dolgo pričakovana biografija.


Dolomiti

Matija Turk in Janez Turk | 266 strani (trda vezava)| Cena: 29,99 € | založba Didakta

Knjiga bratov Matije in Janeza Turka je vsekakor novost v slovenski gorniški literaturi. V njej opisujeta zanimive, dostikrat tudi dramatične dogodke, ki so se dogajali v Dolomitih v drugi polovici 19. in začetku 20. stoletja, ko so hrabri gorniki s pomočjo izjemno sposobnih domačih vodnikov odkrivali vrhove tega čudovitega gorstva, ki je po mnenju mnogih poznavalcev najlepše na svetu.

Avtorja sta se napotila ”po sledeh” dolomitskih pionirjev. Celotno območje vzhodnih Dolomitov odlično poznata, preplezala sta številne smeri nekdanjih gornikov – raziskovalcev – in ob tem podoživljala stare čase, ko so bile te gore nekje ”bogu za hrbtom”, težko pristopne in neznane. V knjigi sta večkrat poudarila globoko spoštovanje do starih mojstrov nekdanjega alpinizma, ki so se s skromnimi tehničnimi sredstvi, večinoma pa sploh brez njih, podali na zahtevne ture, ki še danes niso za vsakogar.

Skozi celotno knjigo veje tudi velika ljubezen avtorjev do gora, do Dolomitov še prav posebej. Pri svojem pisanju, ki je živo in privlačno, zelo natančno pišeta o zgodovinskih dogodkih, v katere vpleteta še svoje vtise z opravljenih vzponov. Ker čedalje več Slovenk in Slovencev zahaja v Dolomite, bo za marsikoga poučno, če bo prebral še to delo bratov Turk, saj bodo lahko dobili navdih tudi za tiste izredno zanimive ture, ki nezasluženo samevajo in se jih večina obiskovalcev običajno ne loti. ”Blede gore” so tako dobile še en spomenik v slovenščini, kar je vsekakor hvalevreden literarni in izdajateljski podvig.


Piran

Barbara Habič, Slavko Pregl | 80 strani (trda vezava) | Cena: 19,99 € | založba Didakta

Sedem zanimivih zgodb, ki vas bodo popeljale v bogato zgodovino Pirana.

Knjiga je na voljo tudi v italijanskem jeziku.

Spremno besedo je napisal piranski župnik Zorko Bajc.

“V Piran se je treba zaljubljati počasi. Najprej je to občudujoča ljubezen na prvi pogled iz daljave: gneča hiš, ki se na jeziku kopnega zajeda v morje, na hribu nad njimi jih varuje veličastni Sveti Jurij. Po ozkih kamnitih ulicah že stoletja vrvijo ljudje in hodijo po svojih poteh. Včasih z jezo prinesejo razočaranja in nagubajo čelo, drugič širokogrudno raztresajo smele načrte in vedro gledajo naprej. In na koncu dneva, ko žareče sonce utone v morje, je za vse lepega več. Iz doživetih trenutkov potem nastajajo zgodbe, nekatere med njimi zorijo v legende, ki z vetrom potujejo skozi čas in nas povezujejo.”


Naročilo knjig(e)

Izpolnite spodnji obrazec za naročilo knjig iz te ponudbe.

Knjige prodaja Založba Didakta, Železniška ulica 5, 4248 Lesce, Slovenija

  • Z oddajo naročila se strinjate s pogoji poslovanja založbe.
  • Dostava – poštnina za knjige v tej ponudbi je brezplačna.  Če naročeno blago plačate po povzetju, vam Pošta Slovenije dodatno zaračuna njihovo storitev – plačilo po povzetju – po njihovem veljavnem ceniku.