Top 5 zanimivosti o Mombasi

Mombasa je mesto v Keniji na afriški obali Indijskega oceana. Za prestolnico Nairobi je drugo največje mesto v državi. Mombasa je znana po svoji bogati zgodovini, osupljivih plažah in kulturni raznolikosti. Preverite top 5 zanimivosti.

#1: Ni točno znano, kdaj je bilo mesto ustanovljeno. Po kenijskih šolskih knjigah je bilo staro mestno jedro Mombase naseljeno vse od 10. stoletja. Arabski učenjaki so mesto večkrat omenili v besedilih, ki so bila najdena tudi iz 12. do 14. stoletja. Ne glede na to, kdaj je bila ustanovljena, je Mombasa zagotovo eno najstarejših krajev v podsaharski Afriki.

#2: Mombasa je bila nekoč eno glavnih središč za trgovanje z zlatom, slonovino, kokosovimi orehi, sezamom in različnimi začimbami. Trgovska dejavnost v mestu je pomagala povezati Evropo, Indijo in Kitajsko. Toliko blaga, ki je prihajalo skozi to območje, je privedlo do tega, da je mesto veliko blaga pridelalo samo.

Mombasa je bila nekoč tudi glavno mesto kenijskega protektorata od leta 1887 do 1906. Leta 1907 so zaradi zdravstvenih razlogov prestolnico premaknili v Nairobi in tam ostaja vse od takrat.

#3: Večina ljudi pozna nedavno zgodovino mesta kot del britanske vzhodne Afrike, skupaj z njegovo zgodnjo zgodovino pa kot del Portugalske. Pogosto pa se v mešanici izgubi njegova zgodovina kot del sultanata Oman. Pravzaprav je Oman trikrat vladal mestu med leti 1698-1728, 1729-1824 in ponovno od 1826-1887.

#4: Mombasa je po svetu znana po svojih znamenitih belih peščenih plažah. Plaža Diani ponuja tudi najbolj spektakularen pogled na sončni zahod nad otokom, saj lahko turisti vidijo sonce, ki zahaja na oceanskem obzorju, kar je za mnoge nostalgično doživetje. Čudovita voda in palme, ki obkrožajo plažo, ustvarjajo podobo kot iz raja.

#5: Trdnjavo Jesus v Mombasi so zgradili Portugalci v letih 1593-1596, oblikoval pa jo je italijanski arhitekt Giovanni Battista Cairati. Trdnjava je imela ključno vlogo v 9 različnih bitkah med državami za nadzor nad obalo Kenije, vključno z Omanom, Anglijo in Portugalsko. V letih teh bitk je bila Mombasa v Keniji znana kot “vojni otok”. Utrdba je bila leta 2011 uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine in danes služi kot muzej.