Bike park fun v Schladmingu

Avstrijo pretežno povezujemo le z zimo in smučišči, vendar sva bila tudi v poletni sezoni pozitivno presenečena nad prelepo alpsko naravo, gastronomijo in vrhunsko organizirano ponudbo z vsemi športnimi aktivnostmi in znamenitostmi. Gorske kolesarske destinacije v sosednji Avstriji do takrat še nisva obiskala, a na priporočilo prijateljev sva obiskala Shladming-Dachstein bike park v osrednji Avstriji.

Gorsko-kolesarki park

Gorsko kolesarjenje je aktivnost, ki naju s partnerjem združuje in obema prinaša čas zase in kvalitetno preživet čas v naravi. Biti v naravi je nekaj najboljšega, kar lahko naredimo za svoj um in telo.

Schladming je odlična destinacija za »hiter« obisk, ker do tja potrebuješ dobri dve uri in pol iz Ljubljane. Čudovita in panoramska je že sama vožnja do tja, preko Karavank, z vršaci na poti.

Gorsko-kolesarki parki se večinoma povsod, kamor greš, nahajajo tam, kjer je pozimi smučišče. Sama imam izkušnjo s francoskimi bike parki in prvi vtis, ki sem ga dobila po pregledu celotne kolesarske ponudbe, je, da je kolesarska ponudba res vrhunsko urejena in povezana ter kljub dragi celodnevni bike park karti (46 eur) se cena kmalu potrdi z vsem, kar dobiš v zameno: urejene proge v parku, stalno se jih posodablja in gradi nove ter nudi še brezplačen parking pri gondoli. Dnevno karto bike parka Schladming lahko koristite tudi v ca. 15 min. oddaljenem Reiteralm Trails.

Velika izbira aktivnosti

Če boste tukaj prenočevali, tako kot sva midva, si poiščite namestitev, ki v ceni že vključuje Schladming-Dachstein Sommercard – poletno karto (že v primeru ene nočitve), ki jo prejmeš ob check in-u v namestitev in za katero je treba ponudniku, pri katerem rezerviraš namestitev, predhodno sporočiti osebne podatke. S to karto imate potem popust pri vstopnici v bike park in vsak dan brezplačno eno vožnjo z gondolo/sedežnico, vključno s tisto, ki pelje na ledenik Dachstein Sky Walk.

S Sommercard je brezplačen tudi lokalni avtobusni prevoz, nekatere gorske ceste, določene aktivnosti (za druge je na voljo popust) in zunanji javni bazeni. Z njo je brezplačnih preko 100 različnih vrst aktivnosti. Brezplačno je na voljo tudi veliko otroških aktivnosti (npr. jahanje in plezanje). Ob prejemu karte prejmete brošuro, v kateri je vsa ponudba in nazorna razlaga z vsemi potrebnimi informacijami.

Gorsko-kolesarska izkušnja iz Schladminga

Vsak dan od 9. do 17. ure deluje gondola, ki te pripelje od spodnje postaje, vmesne, na vrh (1830 m nad.v.). Vsaka gondola je zaprtega tipa, v katero gresta 2 kolesi in 2 osebi.

Vse proge v gorskolesarkih parkih so označene po težavnostih: modra, rdeča in črna. Črna je najbolj zahtevna glede tehničnih delov in objektov. Na voljo so proge za gorsko in cestno kolesarjenje in tudi za down-hill podvige. Za tiste, ki kljub možnosti z gondolo radi poganjate v klanec ali pa izberete drugo možnost priti na vrh, ima park urejen uphill z imenom Uphill Flow Trail.

Večina prog v parku štarta s srednje postaje. Proga, ki pa je najbolj primerna za začetnike in tiste, ki najamejo gorska kolesa in opremo, pa se začne na najvišji postaji z imenom Stadium Flowline. Ta je odlična za prvi spust kot ogrevanje in ker jo vmes lahko prekineš ter se priključiš kaki drugi, saj je le ta dolga 6.4 km. Proge v parku lahko odpelješ v celoti ali pa vmes preklopiš na kako drugo in tako voziš po različnih terenih (korenine, skale, bande) ter kombiniraš z jumpi.

Celotna izkušnja bike parka Schladming je nad pričakovanji in se letos definitivno vrneva. Urejena in pregledna ponudba ter urejene proge so nama najbolj pomembni faktorji v parku. Razgledi, ki jih  ponuja lokacija, so prečudoviti. Biti v objemu gora, občudovanje lepot narave in gorski mir je zame popolnost.

Naj omenim še, da je celotna poletna ponudba tudi za tiste, ki si želite samo oddih v objemu slikovitih gora in mir ali pa ste pohodnik. Prav tako se z gondolo v Schladmingu odpravite do vrha, kjer se začne slikovit Panorama Trail, ob vrnitvi pa je tam tudi gostilna, v kateri sva sama večkrat jedla, ker ponujajo dobro, tisto pravo tradicionalno avstrijsko hrano.

Mesto Schladming

Načrtovala sva obisk naravnih znamenitosti v okolici, ampak ker so gorski kolesarski spusti v parku velik fizičen napor za telo, je treba dnevno telo tudi prizemljiti in sprostiti. Zaradi tega nisva raziskala širše okolice, sva pa zato podrobno spoznala samo mesto Schladming in njegov utrip. Mesto se lahko v celoti prehodi peš, center je čudovit in ima tisti pridih alpskih mest z lesenimi hiškami.

V mesto sva se od nastanitve sprehodila vsak večer, vedno nekaj dobrega pojedla in raziskovala vse ulice in trgovine. Imajo tudi lokalno pivo Schladminger, ki je malo drugačno, kot smo ga morebiti navajeni doma.

In meni osebno nekaj najlepšega, kar se vidi in začuti v Schladmingu, – celo mesto diha in živi za športni turizem skupaj z nami, ki ga obiščemo.

Schladming, zunanje kopališče

Najin obisk je trajal 5 dni in od tega sva samo en dan preživela brez kolesa, se regenerirala in obiskala zunanji bazen, ki se nahaja v Schladmingu – Erlebnisbad Schladming. S Sommercard je vstop prost, na voljo pa so zunanji bazeni z veliko travnato površino in notranji bazeni. V ponudbi je tudi manjša restavracija s hrano in pijačo.

Ledenik Dachstein

Za konec bi izpostavila še znamenitost, ki sva jo imela v planu obiskati, a bo ostala na spisku za naslednji obisk. Ledenik obiščete z avtom (40 min.) ali pa koristite brezplačni avtobusni prevoz iz Schladminga.

Sam ledenik je pod UNESCO zaščito, na njegovem vrhu pa se nahaja ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti avstrijske Štajerske, Sky Walk. Poleg tega si lahko ogledate še stopnice v neskončnost, viseči most in ledeno palačo. Na ledenik dnevno pelje panoramska gondola (povzpneš se 2700 m. nad.v.), ki je s Sommercard brezplačna (potrebna pa je predhodna rezervacija na spletu).  Za vse tiste, ki želite smučati oz. izkusiti smučanje v poletni sezoni, je na ledeniku Dachstein možna celoletna smuka.

Schladming je relativno blizu in resnično odlična gorska alpska destinacija za krajši ali daljši oddih. Turistična ponudba je bogata in široka, ljudje prijazni in možnost športnih aktivnosti velika. Sliši se prav magično, da greš lahko zjutraj na kolo, potem na smuko na ledenik Dachstein, pozno popoldne pa sledi še namakanje v enem od številnih urejenih jezer v okolici. Narava je prečudovita s slikovitimi razgledi. Cene hrane v restavraciji niso višje kot pri nas, še nižje se najdejo, hrana v trgovini pa je cenovno kar primerljiva s Slovenijo.

Dajte priložnost avstrijski Štajerski in se naužijte svežega gorskega zraka, prijetnih poletnih temperatur in užijte lepote gora.

Avtorica članka: Maja Jerman; Sledite mi na instagramu: https://www.instagram.com/jermaja/