Malinska – raj za pohodnike, raziskovalce in željne zabave

Malinska se nahaja v gozdnatem zalivu na zahodni strani otoka Krka in z bližnjimi 20 okoliškimi naselji pripada območju Dubašnica. Dubašljanski zaliv je poln majhnih zalivčkov, zaradi svoje geografske lege pa je to območje zaščiteno pred hladnimi vetrovi, z nekaj padavinami in okoli 260 sončnimi dnevi na leto. Letošnje leto pa bo še posebej pestro, saj TZO Malinska – Dubašnica ob letošnji 110. obletnici organiziranega turizma pripravlja bogat program poletnih prireditev za vse okuse in starosti.

Neskončno možnosti za aktivnosti v naravi

Ime Malinska sega v 15. stoletje, ko je bil zgrajen mlin, po katerem je poimenovana. Na območju Malinske je več kot 50 kilometrov pohodniških poti, po katerih si lahko ogledate znamenitosti, kot so samostan v Portu ali staro pokopališče.

Večina sprehajališč je primerna za kolesarjenje in za tiste, ki želijo izzive, med letom se organizira več kolesarskih tekmovanj. Pohodniške poti so povezane z drugimi promenadami na otoku Krku.

Malinska ponuja številne dejavnosti, povezane z morjem, kot so padalstvo, jet ski,  pa tudi možnost raziskovanja podvodnih skrivnosti in udeležbe v potapljaških šolah.

Udobna namestitev in pestro kulturno dogajanje

Po uživanju v gastronomski ponudbi restavracij je mogoče nadaljevati v številnih kavarnah, znanih po zanimivi ponudbi in glasbenih dogodkih. Številni poletni festivali, kot so tradicionalni nastopi klap in folklornih skupin, koncerti klasične glasbe v atriju samostana v Portu in cerkvi sv. Apolinara, likovne razstave v galeriji sv. Nikole, športne prireditve, kot so kolesarsko tekmovanje »Krk Bike story«, jadralska regata »Kup Dubašnica« in mnogi drugi ponujajo priložnost, da uživate in sodelujete v nekaterih od njih.

V hotelih v Malinski vas pričakuje udobna namestitev, kakovostna storitev in vedno prijazno osebje. Hoteli imajo visoke kategorije nastanitvenih enot, do 4 zvezdice.

Poleg hotelov in hotelskih kompleksov Malinska ponuja tudi odlično zasebno namestitev v apartmajih, vilah, penzionih, ki bodo zadovoljili vsak okus. Turistične agencije in prijazni gostitelji bodo zagotovili, da bivanje v Malinski ostane v trajnem spominu.

Manjši družinski kamp obogati ponudbo namestitve Malinske.

Pomladni dogodki v Malinski

V pomladnem obdobju vas na območju občine Malinska-Dubašnica pričakujejo številne kulturne, gastronomske in športne prireditve.

»KRK FOOD FEST« OKUSI POMLADI, 19.4.-30.5.2019, OTOK KRK

Obiščite “Krk Food Fest”, kulinarični dogodek, ki bo potekal na otoku Krku med 19.4. in 31.5. 2019, kjer boste lahko v številnih krških restavracijah uživali v specialitetah s “šurlicami” in šparglji. Restavracije prilagajajo svojo ponudbo živilom, ki so takrat najbolj okusne na otoku Krku, tako pripravljajo številne dobrote s šparglji, jagnjetino, morskimi sadeži in drugimi spomladanskimi rastlinami.

V Malinski, v restavraciji Mulino, lahko uživate ob juhi s šparglji, špargljih z jajci, testeninah s šparglji; pečeni jagnjetini „pod peko“ ali na ražnju, palačinkah s skuto … V gostilni Bracera nudijo svež ovčji sir s šparglji, rižote s šparglji, domače testenine v paradižnikovi in špargljevi omaki, marinirano jagnjetino v oljčnem olju in rožmarinu na žaru ter jagnjetino „pod peko“. Bistro Toni ponuja dva pomladna menija, mesni in ribji, posebnosti pa so spomladanska solata s šparglji, piščančje prsi z zelenjavo in lignji „na brodet“. V gostilni Intrada nudijo raznovrstne jedi s svežim sirom in špinačo, domačo jagnjetino na žaru in pastirski krožnik. V restavraciji Noštromo v Malinski boste lahko poskusili spomladansko solato s sirom in orehi, rižote s šparglji, domače testenine z lignji in mladi ovčji sir. V restavraciji Primorska koliba nudijo skuto z jadranskimi škampi in šparglji, solato z morskimi sadeži, rižote z jadranskimi kozicami in odlične sladice.

25.05. – 26.05. „MIĆA“ REGATA & FOOD REVOLUTION DAY – kongres zdravja

25.05 in 26.05., Malinska, obala, ob 10:00  – “Mića” regata – kategorizacijska dvodnevna regata v razredu “optimist” in “laser”  za državno prvenstvo HJS.

25.05. „Food Revolution day“ – kongres zdravja, projekt, ki ga bo organizirala „Food Revolution otok Krk“ in Združenje „Termen“ iz Malinske. Različna predavanja o zdravi hrani, kuhanju na prostem v sodelovanju z lokalnimi gostinci in ponudba različnih bio-ekoloških izdelkov. Vse to z bogatim animacijskim programom vas pričakuje v Malinski ob koncu maja!

27.05. – 02.06. DNEVI SIRA IN ROCKA

27.05. – 02.06., Malinska, gostišča – DNEVI SIRA, gastronomska ponudba jedi iz sira

30.05., Malinska, Župna cerkev na obali – celodnevni program SENSA

Praznovanje vnebovzetja in „Fešta od sira“ s ponudbo jedi iz domačega ovčjega sira, da bi oživili stare običaje in način življenja. Tradicionalni tek “Teć za sir”, sejem avtohtonih izdelkov in mednarodni folklorni nastop z zabavnim programom in bogato ponudbo lokalnih specialitet.

Teć za sir

31.05. – 01.06. Malinska, Pomol, 20.00 – MALINSKA ROCKS / ROCK AM MEER, rock festival z avstrijskimi in hrvaškimi skupinami.

Festival »Rock am Meer« letos praznuje deseto obletnico in ob tej priložnosti TZO Malinska – Dubašnica v sodelovanju s hotelom “Malin” in avstrijsko agencijo “Hakali” pripravlja pravi rock spektakel! Najavljamo nastope velikanov hrvaške rock scene: PSIHOMODO POP IN HLADNO PIVO!

 

28.06- 29.06. MALINSKA BEERFEST

Malinska, obala, od 17:00 – festival piva v sodelovanju s pubom King’s Caffe Malinska

Letos smo na zahtevo in veselje vseh ljubiteljev craft piva lanskoletni festival podaljšali za dva dni. Tako kot lansko leto boste imeli tudi priložnost, da preizkusite nekaj najboljših hrvaških craft piv, in tudi osvojiti kako nagrado kot del številnih pivskih iger. Kjer je dobro pivo, je tudi dobra hrana, vso to zabavo pa bodo začinili vrhunski glasbeniki: DJ LUCA MONTECCHI, skupina SUPERCOVER, benda MISSISSIPPI QUEEN in BELFAST FOOD. Pričakuje vas dvodnevna najboljša zabava na novem trgu v Malinski z animacijo za ljudi vseh starosti. Pivske igre, bogate nagrade, kratke edukacije pivovarjev, predstavitve in degustacije, najboljša glasba, vrhunska domača piva in okusni prigrizki!