200 let od odprtja Narodne galerije v Londonu

Narodna galerija (National Gallery) v Londonu, ustanovljena leta 1824, v letošnjem maju praznuje 200 let od svoje ustanovitve. To slovito umetnostno galerijo, ki se nahaja v samem centru mesta, na trgu Trafalgar Square, krasi bogata zgodovina in impresiven seznam del evropskih mojstrov. V nadaljevanju razkrivamo nekaj najbolj zanimivih dejstev o tej instituciji, ki je že stoletja srce kulturnega utripa Londona.

Od zasebne zbirke do nacionalnega zaklada

Začetki Narodne galerije segajo v leto 1824, ko je britanski parlament kupil 38 slik iz zapuščine bankirja Johna Juliusa Angersteina. Ta nakup je postavil temelje za nacionalno zbirko, ki je danes dom več kot 2.300 umetnin, od srednjeveških mojstrovin do del impresionistov.

Prvotna stavba galerije, ki jo je zasnoval arhitekt William Wilkins, je bila večkrat prezidana in razširjena. Leta 1838 so zgradili prvo razširitev, najbolj opazen pa je bil prizidek Sainsbury Wing, ki je bil dokončan leta 1991. Ta sodoben prizidek je omogočil ustreznejšo razporeditev in razstavo zbirke.

Brezplačen dostop do umetnosti

Ena od značilnosti Narodne galerije je, da že od začetka zagotavlja brezplačen dostop do svojih stalnih zbirk. Ta politika omogoča širokemu krogu obiskovalcev, da ne glede na finančni status uživajo v umetniških delih in se izobražujejo o evropski umetniški dediščini. Galerija ne le hrani in razstavlja umetniška dela, ampak aktivno sodeluje tudi pri izobraževanju in organizaciji posebnih razstav. Pogoste tematske razstave, delavnice in predavanja pritegnejo obiskovalce iz vsega sveta in poudarjajo vlogo galerije kot izobraževalnega centra.

Letos bodo v čast 200-letnici skozi celo leto potekali posebni dogodki in festivali.

Najpomembnejša dela

Skozi leta je znatno razširila svojo zbirko z nakupi in donacijami. Med najpomembnejšimi pridobitvami so dela, kot so Van Goghove “Sončnice”, Turnerjeva “Bojna ladja Temeraire” in Leonardova “Devica z otrokom s sveto Ano in svetim Janezom Krstnikom“.

Narodna galerija v Londonu še naprej ostaja ena od ključnih kulturnih institucij v Londonu in svetu, ki ponuja vpogled v zgodovino in razvoj evropske umetnosti. Njena 200-letna zapuščina je dokaz predanosti ohranjanju in predstavljanju umetniških del, ki oblikujejo našo kulturno identiteto in zgodovino.