Barbados – otok prijaznih ljudi in sanjskih plaž

Z družino smo se odločili, da gremo na dopust v tople kraje. Odločili smo se za otok Barbados. Uredili smo avionske karte, najem apartmaja in avtomobila ter se odpravili.

Otok Barbados leži v južnem delu Karibskega morja. Odkrili so ga Španci v 15. stoletju. Leta 1627 je postal angleška kolonija. V letu 1966 je postal samostojen član angleškega Commonwealtha. Otok ima 284.000 prebivalcev, od katerih ena tretjina živi v glavnem mestu Bridgetown. Otok je dolg 30 in širok 15 kilometrov. Pomembnejši gospodarski panogi sta gojenje sladkornega trsa in turizem. Zlasti Angleži radi prihajajo na dopust v bivšo kolonijo. Uradni jezik je angleščina. Devetdeset odstotkov prebivalcev je temne polti in so potomci afriških sužnjev, ki so tukaj delali na plantažah.

Balzam za dušo – neskončno dolge divje plaže z belo mivko in kristalno čistim morjem

Otok ima visoko življensko raven in sodi med najbolj razvite države v regiji. Apartma smo najeli na vzhodni obali, ki je sicer malo vetrovna, vendar  odmaknjena od turističnega vrveža. Okolica apartmajev je zelo lepo poraščena in popolnoma neobljudena. Edini zvoki so bili ptičji spevi med drevjem. Doživeli smo tudi krasen razgled na kilometre dolge divje plaže. Večerni sprehod bosih nog po topli beli mivki pred sončnim zahodom je bil pravi balzam za našo dušo. Ker Barbados ni pretirano velik, smo ga že prvi dan prevozili celega po dolgem in počez.

Ceste so asfaltirane, narava je prekrasna, okolje čisto in urejeno, plaže so enkratne. Plaže so bele in lepo posejane s palmami. V našem besednjaku ni besed, s katerimi bi opisali sinje modro morje. Fotografije to še najbolje ponazorijo. V programu smo imeli dva tematska dneva, enega za ogled botaničnega vrta in drugega za destilarno ruma.

V zgornji fotogaleriji si lahko pogledate čudovitie plaže, obale in aktivnosti ob morju. Bela mivka, kristalno čisto morje in ……številne divje plaže, posajene s palmami, vas bodo navdušile!

Botanični vrt “Flower Forest” – velika pestrost barv in oblik nevsakdanjih cvetov

Da je podnebje na Barbadosu prijetno, nam potrjuje tudi botanični vrt »Flower Forest« v regiji St. Joseph, saj v njem lepo uspeva na tisoče rastlin iz celega sveta in užitek je gledati, kako vse lepo cveti. Ob vstopu v botanični vrt smo dobili kataloge s slikami in opisi tropskih dreves, palm in cvetlic in z zemljevidom sprehajalnih stez, saj je botanični vrt zelo velik in z lahkoto zaideš. V glavnem gojijo rastline iz tropskih dežel celega sveta, npr. iz Indije, Indonezije, Kolumbije, Kostarike, Avstralije, Brazilije, Venezuele in še in še. Preveč je tega, da bi vse našteval. Na fotografijah se lepo vidi nekaj različnih primerkov. V oči bode predvsem velika pestrost cvetov vseh barv in oblik, tudi takih neobičajnih, ki jih v vsakdanjem življenju ni moč videti.

Poleg raznovrstnih oblik in barv cvetov, boste lahko opazili tudi kakšne živali, kot npr. mi opice med malico 🙂

Destilarna s 350 letno tradicijo, pridelava ruma in predelava sladkornega trsa …

Potovanje v preteklost – Destilarna St. Nicholas Abbey je bila zgrajena 1658. leta, in čeprav je minilo več kot 350 let, so nekateri deli tega famoznega kompleksa ostali ohranjeni, kot so bili tedaj. Destilarna ima 160 hektarov terena, na katerem se razprostirajo palme, mahagoniji in plantaža sladkornega trsa.
Picture
Ko je rum izdelan, se stara v lesenih sodih.
Picture
Gojenje sladkornega trsa je zelo pomembna gospodarska panoga na Barbadosu. Sladkorni trs meljejo in iz njega iztiskajo sok.
V okolici osrednje stavbe je tudi veliko urejenih parkov. Znotraj so zlasti lepo ohranjeni dnevna soba, jedilnica in studijo, kjer so živeli lastniki destilarne. Takoj ob vhodu so nam gostitelji ponudili kozarček ruma. Rum ima zelo prefinjen okus in zdaj razumem gusarje, zakaj so ga tako cenili. Ob vhodu smo si ogledali zanimiv film, ki je bil posnet leta 1935. Film prikazuje življenje na otoku in pridelavo ruma. Sladkorni trs meljejo in iz njega iztiskajo sok. Stiskalnico je nekoč poganjal mlin na veter. Kasneje so vgradili parni stroj, ki še danes obratuje.
Picture
Stiskalnico je nekoč poganjal mlin na veter.
Sok sladkornega trsa (70% je sladkor) kuhajo in fermentirajo v vakumu pri temperaturi 50°C, kar omogoča, da ostane sladkor svež. To tudi zagotavlja vrhunsko kvaliteto ruma. Ko je rum izdelan, se stara v lesenih sodih in šele po končanem večletnem staranju se polni v steklenice.
Več posnetkov iz destilarne si poglejte v zgornji fotogaleriji.

Mehko in sočno meso, vzorno urejeno šolstvo in prijazni ter nasmejani ljudje …

Preostale dneve dopusta smo namenili kopanju, zaradi katerega smo tudi prišli. Kopali smo se na zahodni obali otoka, kjer je zavetrje. Bele plaže, sinje morje s temperaturo vode okrog 26°C in ne pretirana vročina, to je ta pravo. Občasno je tudi nežno deževalo, kar nas ni motilo, saj je bil dež topel in prijeten, po dežju pa je tudi v trenutku zopet posijalo sonce.

Povedati moram, da se živina tu pase na prostem čez celo leto in je zato meso enkratno mehko, sladko in sočno. Pred odhodom domov smo se še malo razgledali po trgovinah, ki so založene s kvalitetnim blagom, cene pa temu primerne. Kot sem že omenil, je bila Barbados angleška kolonija. Angleži so na otoku vzpostavili red. Šolstvo je vzorno urejeno. Kar prijetno je gledati uniformirane učence, kako disciplinirano v vrsti hodijo ob spremstvu učiteljev. Takšna vzgoja vsekakor nanje pozitivno vpliva in to je dobra popotnica za kasnejše življenje. Redko kje srečaš tako prijazne in nasmejane ljudi kot na Barbadosu. Kjerkoli srečaš človeka, te bo prijazno pozdravil in če je treba, ti bo tudi pomagal. To velja tako za otroke kot za odrasle.

Strinjam se z mojo sopotnico, ki pravi, da je Barbados krasen otok, prijazni ljudje pa ga naredijo še lepšega in prijetnejšega. Sem se bom vsekakor še vrnil.
Piše: Bruno Gombač
Komentirajte!
Bi si želeli obiskati to čudovito karibsko državico? Verjetno bi se vam sedaj prileglo ležanje na peščeni plaži ob čistem in toplem morju?