Izvir Ljubljanice na Vrhniki

Tudi tokrat smo za vas pripravili idejo, kam se lahko podate na enodnevni izlet po Sloveniji. S fantom sva obiskala izvir Ljubljanice, ki je odlična destinacija za kratek popoldanski izlet, če to združite z obiskom Vrhnike ali Bistre pa nastane zanimiv enodnevni potep.

Reka sedmih imen

Verjetno vas večina med vami ve, da je Ljubljanica reka sedmih imen. Pa bi jih znali našteti? Ob svojem prvem izviru se reka imenuje Trbuhovica, nato Obrh, pa Stržen, Rak, Pivka, Unica, vse dokler pri Vrhniki ne privre na površje kot Ljubljanica. Čeprav je bil prvoten plan obiskati vse 3 večje skupine izvirov: Močilnik, Retovlje in Bistro, pa nama je popoldansko deževje prekrižalo načrte, tako da sva obiskala le izvir v Močilniku.

Primerno za vsakogar

Če tudi vas ne bo ujelo deževje, boste večino izvirov v skupini Močilnik in Retovlje lahko obiskali na krožne poti, ki meri okoli 4 kilometre in pol. Gre za lepo urejeno pot, primerno za vse starosti. Obisk je najbolj priporočljiv spomladi in zgodaj jeseni. Vaš avtomobil lahko pustite na parkirišču pri izviru Ljubljanice – Močilnik.

Če se boste odločili tudi za obisk izvira v Bistri, vam vsekakor priporočam, da si rezervirate kakšno uro ali dve več, saj se tik ob izviru nahaja grad Bistra, v katerem domuje Tehniški muzej Slovenije.

Veliki in mali Močilnik

Močilnik je zatrepna dolina, v kateri se nahajajo trije izviri Ljubljanice. Glavni izvir, imenovan Veliki Močilnik, pride na dan v obliki manjšega jezerca na koncu doline pod visokimi stenami. Do 40 metrov visoke prepadne stene imenujemo tudi Hudičeve skale. Po legendi naj bi se prav tu, ob izvirih Velikega Močilnika, končala plovba grških junakov – Jazona in argonavtov po Ljubljanici.

Drugi izvir se nahaja pod kapelico svetega Antona pri gostišču, medtem ko se tretji nahaja med njima.

Višje ob cesti, po kateri se pripeljete do doline Močilnik in parkirišča, se nahaja še precej manj vodnat Mali Močilnik. Izviri Velikega in Malega Močilnika skupaj tvorijo Malo Ljubljanico. Nedaleč stran se sredi Verda Mala Ljubljanica združi z Veliko Ljubljanico, ki pride na dan v nizu izvirov v Retovlju pri Verdu. Od sotočja dalje se reka imenuje Ljubljanica.

Obisk Vrhnike

Če se boste do izvirov Ljubljanice pripeljali iz bolj oddaljenih koncev Slovenije, vam vsekakor priporočam, da odkrivanje izvirov združite tudi z ogledom Vrhnike. Lahko se sprehodite po mestnem središču Vrhnike in spotoma zavijete še v Cankarjevo rojstno hišo.