Mobilne naprave na letalu

Sedaj si ne predstavljamo več življenja brez mobilnih naprav in tudi na letalu ne gre brez njih. Ker ni nobenih tehničnih ali varnostnih zadržkov za uporabo sodobnih elektronskih naprav med poletom, bo odslej na nekaterih letalih dovoljena uporaba le teh ves čas poleta. Vseeno bodo še naprej veljala nekatera pravila, pogovarjanje preko mobilnikov pa še ne bo dovoljeno.

Mobilne naprave na letalu – odslej je dovoljena uporaba tudi med vzletom in pristankom

Ameriška zvezna uprava za letalski promet (FAA) se je odločila, da ni nobenih tehničnih ali varnostnih zadržkov za uporabo sodobnih elektronskih naprav med poletom. Uporabo namerava dovoliti od začetka do konca poleta. Novodobne naprave namreč oddajajo malo elektromagnetnega valovanja. Ter po mnenju strokovnjakov ne ogrožajo več sicer še vedno relativno občutljivih letalskih merilnih naprav. Razen morda pri kakšnem odstotku poletov, ko bo vidljivost res slaba in bo pilot odslej posebej prepovedal uporabo elektronike. Pogovarjanje preko mobilnih telefonov pa še vedno ne bo dovoljeno.

Uporaba elektronskih naprav dovoljena od začetka do konca poleta

Vsi, ki smo kdaj leteli z letalom, vemo, da so minute od vkrcanja pa do vzleta letala. Ter potem, dokler letalo ne doseže določene višine, med najbolj dolgočasnimi na potovanju. Enako je s pristajanjem. Za vse to pa je zaslužna prepoved uporabe mobilnih naprav med vzletom in med pristajanjem. A tudi to se počasi spreminja. Letalski družbi Delta in JetBlue sta prvi na seznamu letalskih družb, na letalu katerih uporabniki lahko uporabljajo elektronske naprave med vzletom in pristankom. Razlog, da se je to lahko zgodilo, je bila sprememba FAA (Federal Aviation Administration) pravil glede uporabe prenosnih elektronskih naprav (Portable Electronic Devices (PEDs)). Zakaj ravno ti dve družbi? Po pisanju portala Mashable naj bi bili ravno JetBlue in Delta v svetovalnem odboru FAA, ki je novo regulativo v osnovi tudi predlagal. Za certifikat FAA se lahko odslej potegujejo tudi druge letalske družbe. Vendar morajo predhodno izpolnjevati določene pogoje (dokazati, da letala dovoljujejo potnikom varno uporabo naprav v »flight modu«). Gate-to-gate uporaba osebnih elektronskih naprav (PED),  kot so tablice, pametni telefoni, e-bralniki, MP3 predvajalniki, bo dovoljena, če bodo naprave v Flight Modu oz. načinu brez povezave.

Na nova pravila se je že odzvala Virgin America, ki sicer slovi kot ena najbolj tehnološko prijaznih do potnikov (na krovu potnikom nudi brezplačno wi-fi povezavo, da se ja ne bi dolgočasili). Njihovo glavno vodilo pa je, da se potnik v zraku počuti kar se da udobno. Nova pravila naj bi skušali implementirati še pred božičnimi prazniki. Dokaz njihove sproščenost je tudi spodnji video:

Kdaj bodo te spremembe veljale tudi za evropske letalske družbe

Na letalih evropskih letalskih družb smo do zdaj elektronske naprave lahko uporabljali le med letom. Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) pa je sporočila, da bo še pred koncem leta izdala dovoljenje za uporabo mobilnih naprav še med vzletom, dvigom, spustom in pri pristanku. Mobilnike bo dovoljeno uporabljati le v načinu brez povezave (flight mode) zaradi nevarnosti, da bi naprave potnikov motile letalske instrumente. Prenosniki pa bodo morali biti med vzletom in pristankom pospravljeni. Prenosni in tablični računalniki bodo lahko imeli vključeno brezžično povezavo Wi-Fi in Bluetooth, saj gre za omrežji zelo kratkega dosega.

Do konca leta naj bi bilo letalskih družb, ki dovoljujejo uporabo elektronskih naprav tudi med vzletom in pristankom, že kar nekaj. American Airlines je že potrdila, da se pospešeno pripravljajo na implementacijo novih pravil. Na veselje potnikov, ki želijo imeti med poletom vsaj malce miru, pa pogovarjanje prek mobilnih telefonov še vedno ne bo dovoljeno.

Komentirajte!

Kakšno je vaše mnenje o uvedenih spremembah? Ali jih pozdravljate ali jim nasprotujete? Boste odslej v večjem strahu med samim poletom zaradi morebitnih motenj letalskih naprav zaradi elektronike?