Zakaj krompirjeve pocitnice

Ali ste se že kdaj vprašali od kod sploh izraz “krompirjeve” počitnice in ne morda kostanjeve, kar bi bilo za ta čas primerneje?

Razlog se skriva v preteklosti, ko so šolske počitnice prilagajali potrebam kmečkega prebivalstva in opravil. Tako učenci niso bili deležni dejanskega počitka, kot so to danes, ampak so bili prosti zato, da so lahko pomagali doma (pobirati krompir, …).

Jesenske počitnice smo v samostojni Sloveniji uvedli v šolskem letu 1993/94. Za poimenovanje teh počitnic pa smo si izraz “krompirjeve počitnice” sposodili kar iz nemščine, kjer se jesenske počitnice imenujejo Kartoffelferien. V Nemčiji, kjer začnejo s poukom po 15. avgustu, imajo nekje konec septembra počitnice. In v drugi polovici septembra (ponekod že prej) se dejansko pobira na njivah krompir, zato v Nemčiji pravijo tem počitnicam Kartoffelferien (die Kartoffel – krompir, die Ferien – počitnice). Ta izraz se je preko zdomcev, ki živijo v Nemčiji, prenesel tudi k nam.

Krompirjeve ali kostanjeve, danes so počitnice namenjene temu, da si otroci malce odpočijejo od šolskih obveznosti, zato se jih najbolj razveselijo prav oni.

Komentirajte!
Ali ste tudi v tistih časih, ko ste zahajali v šolo, že imeli “krompirjeve” počitnice? Kako jih preživite vi oziroma vaši otroci?