Rab – otok sreče, sonca, peska, morja in lepote

Znan kot otok sreče, sonca, peska, morja in lepot ter kot eden najbolj zelenih jadranskih otokov, je Rab prepreden z več kot 100 kilometri sprehajalnih in kolesarskih stez, na katerih lahko raziščete lepote sredozemske krajine v tempu, ki vam najbolj ustreza. Čeprav je odličen tudi za letni oddih, poznavalci otok Rab izberejo velikokrat za aktivni oddih (s priokusom otoške kulinarike). Predvsem spomladi in jeseni, ko so temperature najbolj prijetne, pa tudi iz številnih razlogov, ki za Rab opravičujejo naziv “otok sreče.”

Rab
Znamenita panorama starodavnega mesta Rab s štirimi zvoniki kot štirimi ladijskimi jambori (avtor fotografije: Goran Novotny).
Aktiven oddih

Pomlad je čas za dolge sprehode ob morju, raziskovanje učnih poti in kolesarske izzive. Prav tako pa se tudi za ljubitelje pohodništva na Rabu najde kaj, saj se lahko povzpnete na najvišji otoški vrh – Kamenjak (408 metrov nadmorske višine). Na njem vas zadržijo čudoviti razgledi – na Velebit, Kvarner in seveda na starodavno mesto Rab s štirimi zvoniki.

Ne preživite oddiha zgolj z ležanjem na soncu. Zgrabite veslo, skočite na kolo, pešačite, poiščite aktivnost, ki vam je všeč. Otok je prepleten z več kot 100 kilometri kolesarskih poti. Aktivni oddih nudi tudi priložnost, da spoznate okolje, v katerem ste, ter ostanete zdravi in v formi. K sreči je Rab zaradi prečudovite narave, organiziranih tur ter številnih sprehajalnih in kolesarskih stez idealna destinacija za tovrsten oddih. Odpravite pa se lahko tudi na številne izlete v okolici.

Naravne znamenitosti – čudovite plaže in zeleno okolje

Ste vedeli, da Rab med jadranskimi otoki premore največ peščenih plaž? Zato je skupaj s številnimi lepimi kamnitimi plažami in kristalno čistim morjem idealna destinacija za oddih. Ena izmed njih je tudi lepotica v zalivu Čifnata.

Najlepši del tega gozdnatega otoka je nedvomno polotok Kalifront, ki slovi po kraškem reliefu in razčlenjeni obali s številnimi prelepimi zalivi, skritimi v objemu borovih gozdov, kar je idealno za aktivne sprehode, v katerih lahko uživate. Neskončna peščena Rajska plaža v Loparju je tako popolna, da jo je CNN leta 2012 uvrstil na seznam desetih najlepših plaž na svetu.

Gozd Dundo, eden redkih gozdov zimzelenega hrasta črničja, katerega življenjska doba je lahko tudi več kot tisoč let, je bil razglašen za botanični park že leta 1949. Še en zeleni biser otoka Raba je park Komrčar.

Kulinarika in dogodki

Rabska kuhinja je zelo enostavna in blago začinjena, a izjemno okusna, predvsem zato, ker so živila lokalno pridelana ali sveže ulovljena. Na Rabu je več kot 300 restavracij (od tega jih je 50 v Loparju).

Slasten razlog za aprilski obisk otoka so Dnevi špargljev (18.-29.4.). Prav tako pa preverite številne druge dogodke in zanimivosti, ki potekajo na otoku skozi vse leto in privabljajo vse več obiskovalcev.

Vabljeni na raziskovanje otoka Rab v tempu in terminu, ki vam najbolj ustreza! 🙂

VEČ O RABU >>

VIRTUALNI SPREHOD PO RABU >>

DOGODKI >>

Picture

Kako vam je všeč otok Rab? Ste ga že obiskali?