Intervju: Alen Steržaj

Ugotovil je, da si želi v življenju tri stvari: igrati v bendu, potovati na Kitajsko in se čimprej znebiti šole. Vse to mu je že uspelo. Alen Steržaj se v svojem življenju lahko pohvali z marsičim, med drugim z nadvse uspešno glasbeno kariero kot član ene najbolj prepoznavnih in uspešnih skupin v Sloveniji Big Foot Mama ter z uspešno kariero novinarja. Zelo rad pa tudi potuje, po kopnem je prepotoval pot od Ljubljane čez vzhodno Evropo, Turčijo, Iran, Pakistan, Indijo, Nepal, Tibet, Kitajsko do Hong Konga, sledila je pot od Ljubljane čez Gibraltar, Maroko, Mavretanijo, Senegal do Gambije, nato je obiskal še Skandinavijo z ruskim delom polarnega Nordkaapa, Panamo in Kostariko, Borneo ter New York in Washington. Letos pa je obiskal še Kenijo in Ugando.

Pravi svetovni popotnik in odličen sogovornik si je vzel nekaj časa tudi za Potnik.si ter nam zaupal svoje potovalne navade in doživetja.

Kaj so za vas idealne počitnice?
Na vsake 3 dni v novem kraju med drugačnimi ljudmi,
ki iste vsakdanje stvari kot mi počnejo na drugačne načine.

Kam najraje potujete (katere destinacije) in s kakšnim namenom? Imate morda kakšno stalno priljubljeno destinacijo, kamor se vedno znova vračate? 
Vedno odkrivam nove kraje, ker želim videti, doživeti, slišati, okušati in otipati čim več sveta. Praviloma se ne vračam na isti kraj.

Kateri tip potovanj ali počitnic vam je všeč in ob katerih priložnostih (ali raje ležite na plaži ali bolj ljubite aktivne počitnice, kampiranje, …)?
Najraje grem na malo bolj pustolovsko potovanje v daljne kraje z nahrbtnikom. Na plaži ne zdržim več kot dva dni 🙂
Kako pogosto potujete in za koliko časa?
Načeloma po 1 mesec, na vsake 2 leti. 

Kdaj si privoščite dopust? Glede na to, da ste močno zasedeni in odsotni zaradi koncertov in nastopov, ali vam uspe na dopust v poletnih mesecih?
V poletnih mesecih skoraj nikoli, ker je takrat koncertna sezona na višku. Koncertno najbolj »prazen« je januar, potoval pa sem tudi že septembra/oktobra.

 

Kje ste bili na dopustu lansko leto in kako je bilo?
Lani sem bil v Maroku za 10 dni, zelo zanimivo in pestro. Obiskal sem Marakeš, Ouarzazate, sotesko Dades, nadaljeval sem do saharskih sipin Merzouge in se vračal preko Ben Haddouja, znane srednjeveške vasice pod Atlasom. Letos januarja in februarja pa sem obiskal Kenijo in Ugando. Bilo je čudovito potovanje, od safarija v Masai Mari do treh dni, preživetih pri Masajih, obiskal sem pleme Samburu, jezero Nakuru, izvir Nila, se s šimpanzi preganjal po tropskemu gozdu Kibale in z gorilami v gozdu Bwindi. Fantastične izkušnje 🙂

Imate morda že izbrano destinacijo za naslednje potovanje?
Vietnam, Kabodža.

Katera prevozna sredstva uporabljate?
Letalo, avtobus, vlak, čoln, ladja, rikša, Toyota s kesonom, cisterna … 🙂

Ali si dopust organizirate sami ali preko kakšne agencije?
Vedno sam.

Kje se informirate glede potovanj?
Lonely Planet, Tripadvisor …

Ali ste že obiskali nudistično plažo?
Samo od daleč, bilo je videti zanimivo 🙂

Se ukvarjate s kakšnim športom oz. drugo aktivnostjo na potovanjih (surfanje, kajtanje, potapljanje, plavanje, tek, kolesarjenje)?
Druženje z lokalci.

Katere so tiste stvari, ki v vaši prtljagi nikoli ne manjkajo? 
Papir in kemični svinčnik.

Katera je najbolj neumna stvar, ki ste jo vzeli s seboj na pot?
Ker si prizadevam, da vzamem čim manj stvari, neumne pustim doma.

Katero potovanje je bilo najslabše do sedaj? Kaj je botrovalo slabi izkušnji?
S (slovensko) agencijo v Tunizijo. Vodička je dajala precej netočne in nerealne informacije in sem za par dni pobegnil v neturistične kraje.

Za katero potovanje lahko rečete, da je bilo najboljše do sedaj? Po čem ste si to potovanje najbolj zapomnili? Kaj vas je tam tako očaralo?
Po kopnem od Ljubljane do Hong Konga (1996, 1997) in po kopnem od Ljubljane do Gambije (2002). Na tako dolgi poti greš skozi tako različne dežele, spoznavaš rase, verstva, pokrajine in je to zelo močna življenjska lekcija, močnejša od marsikatere šole.

Kateri je najbolj smešen pripetljaj z vaših potovanj?
Zadetek z indijsko konopljo v družbi lokalnega svetega moža na griču nad vasico Puškar 🙂

Kaj najraje jeste in pijete na počitnicah? Si privoščite tudi kakšen kozarček alkohola?
Poskusim lokalno hrano, ki po dolgih tednih včasih presede in “zapaše” kak hamburger. Alkohola praviloma ne pijem, ker je potovanje priložnost tudi za čiščenje od koncertne kariere.
Kako potekajo trenutno vaše aktivnosti?
Big Foot Mama se pravkar pripravlja na veliki koncert v Križankah, ki bo 17. maja, s katerim bomo počastili uspešno promocijo lanskega albuma IZHOD. Na oder bomo tokrat namesto standardne plejade VIP gostov povabili pet mladih nadebudnih glasbenikov, ki bodo z nami odigrali vsak po en komad. Dobili jih bomo z natečajem Pet ta hudih.
Intervju napisal: Jan Janžekovič  

Komentirajte!

Kaj menite glede Alenovih dogodivščin in potovanj? Vas zanima še kakšna njegova potovalna navada?