Intervju Jošt Zakrajšek

V tokratnem intervjuju gostimo kajakaša na mirnih vodah Jošta Zakrajška. Sprva je Jošt nabiral izkušnje v kajaku. Po dobrem letu in pol je zamenjal kajak za kanu. Prva tri leta je še usklajeval kajak/kanu, nato pa se je posvetil treningu kanuja na divjih vodah (spust in slalom). V tem času je Jošt osvojil številne medalje tako na državnem kot na svetovnem nivoju. V sezoni 2010 je osvojil 3. mesto na svetovnem prvenstvu v kanu spustu na divjih vodah. Po tekmovalni sezoni 2010 se je popolnoma posvetil kajaku na mirnih vodah, kjer se bo kot državni reprezentant poizkušal uvrstiti na olimpijske igre, ki bodo leta 2016 v Riu de Janeiru. Do  konca leta 2012 je Jošt osvojil 15 medalj na evropskih in svetovnih prvenstvih, svetovnih pokalih ter enkrat zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala. Jošt je športnik od glave do pet, tako da pri njem brez športa ne gre niti na dopustu. Preberite, kako Jošta kličejo v bolj oddaljenih deželah in zakaj se hočejo vsi fotografirati z njim, na kakšen način si organizira počitnice in zakaj je žar nepogrešljiv pripomoček na njegovem dopustu.

Kateri tip potovanj ali počitnic vam je všeč in ob katerih priložnostih? (ali raje ležite na plaži, ali imate raje aktivne počitnice, kampiranje, …)
Čas za poletne počitnice si vzamem vsako leto po tekmovalni sezoni. Te počitnice so vsekakor zmeraj precej aktivne. Najraje izberem kraj, kjer je možno združevati surfanje (windsurf) in športno plezanje v skali. Dostikrat pa vzamem s seboj tudi kajak. Vedno izberem tudi kraj, kamor sme tudi moja psička Ita.

Kam najraje potujete (destinacije) in s kakšnim namenom. Imate morda kakšno stalno priljubljeno destinacijo, kamor se vedno znova vračate?
Glede na to, da rad preživim aktivne počitnice, ponavadi izberem kraj, kamor grem lahko s svojim avtomobilom. To pa predvsem zato, da lahko s seboj tovorim vso športno opremo in psičko. Nekajkrat sva se s Špelo (moje dekle) odpravila na Sardinijo. Tudi na hrvaško obalo rada zaideva. Enkrat pa sva se z avtom odpravila do Aten, tam na trajekt do Rodosa in nato še do znanega surfarskega spota na Prasonisisu.

Kdaj (v katerem času) si privoščite dopust? Glede na to, da ste precej zasedeni zaradi tekem in priprav, ali vam uspe na dopust v poletnih mesecih?
Kot sem rekel, se na moje poletne počitnice ponavadi odpravim konec septembra ali enkrat v oktobru. Po zadnji tekmi sezone. To tako meni kot Špeli zelo ustreza, ker takrat ni več višek turistične sezone, vreme pa je še zmeraj prijetno toplo. Tako lahko v miru brez prerivanja po plažah uživam počitnice.

Kako pogosto potujete in za koliko časa?
Takole na dopust enkrat na leto. Če se le da, običajno za 10 dni. Kako leto pa tudi nekaj dni manj. Včasih pa kak dan več. Če štejem še potovanja, ko grem na tekme, potem je to praktično skozi celo leto.
Katera prevozna sredstva uporabljate?
Avto, trajekt.
Ali si dopust organizirate sami ali preko kake agencije?
Sam. To pa predvsem zato, ker sem zelo rad mobilen in med dopustom rad menjujem kraje. Rad sem tudi različno športno aktiven, rad dobro jem in hkrati ne želim na počitnicah zapraviti preveč denarja…

Kje ste bili na dopustu lansko leto in kako je bilo?
Lansko leto sem bil na dopustu na Sardiniji. Bilo je tako, kot je zmeraj na Sardiniji, super. Če razdelim moj lanskoletni čas na Sardinij, lahko rečem, da sem bil polovico časa na JV (Villasimius), drugo polovico pa na SV (Porto Polo). Sem pa med potovanjem na jug in potem na sever nekaj noči preživel tudi po drugih krajih, ki so bili tako ob morju, kot malo bolj v notranjosti. Ha, ha – odvisno od vremenske napovedi. Če je pihalo, smo bili ob morju, če pa ni bilo napovedanega vetra, smo se zapeljali do kakih sten, kjer smo plezali. V Villasimiusu sem “mimogrede” še odtekmoval tekmo v morskem kajaku.

Imate morda že izbrano destinacijo za naslednje potovanje?
Hm. Ne še. Trenutno pa se s Špelo ponovno nagibava proti sosednji Hrvaški. Nekako rotirava najine dopustniške destinacije na dve do tri leta. Pri tem se včasih vrneva v isti kraj, v katerem sva že bila pred tem in nama je bilo tam všeč. Vedno pa izbereva tudi nekaj krajev, kjer še nisva bila.

Intervju Jošt Zakrajšek

Kaj je najbolj neumna stvar, ki ste jo vzeli s seboj na pot?
Ha, ha – ribiška palica. To pa zato, ker običajno nič ne ujamem. Ampak je pa še zmeraj (ponavadi) zraven…sem pač optimist 😉

Kaj je najbolj smešen pripetljaj z vaših potovanj?
Zaradi mojih zelo svetlih las me domačini v bolj eksotičnih krajih pogosto zelo očitno opazujejo. In nekateri se želijo z menoj fotografirati. Trgovci pa za mano v želji, da bi se mi prikupili, vpijejo Sweden, Sweden (Šved, Šved).

Se ukvarjate s kakim športom oz. drugo aktivnostjo na potovanjih (surfanje, kajtanje, potapljanje, plavanje, tek, kolesarjenje)?
Da. Če se le da, poizkušam čim več surfati (winsurfing). Zelo rad tudi plezam. Včasih vzamem na dopust tudi kajak. Hm, pri vsej tej opremi nato ostane v avtu prostor le še za športne copate, ki mi pridejo prav, ko skočim na kakšen hrib.. Aha, pa maska je tudi skoraj vedno z mano na dopustu.

Kje se informirate glede potovanj?
Od ljudi, ki so že bili na neki destinaciji, iz različnih revij. Včasih pa tudi po tv-ju.

Intervju Jošt Zakrajšek

Kaj so za vas idealne počitnice?
Čisto morje, plaža, pesek, veter, kako plezališče, nikjer nikogar (razen ljudi, s katerimi sem na dopustu), kaka palma, žar… to je to. Drugega ne potrebujem.

Katere so tiste stvari, ki v vaši prtljagi nikoli ne manjkajo?
Ko sem na dopustu, je to zagotovo žar;). Ko sem drugod zaradi treningov ali tekmovanj, sta to moj kajak in veslo.

Ali ste že obiskali kako nudistično plažo? Kakšno je vaše mnenje o nudističnih plažah?
Na nudistične plaže ne zahajam. Hm, pravzaprav sem običajno na plažah, kjer ni “napisa”, da je to plaža za nudiste ali za vse ostale. Če se le da, se malo sprehodim “za ovinek”, kjer so bolj osamljene plaže. Si na plaži tako, kot ti ustreza. Nimam pa nič proti nudističnim plažam in nudistom.

Intervju Jošt Zakrajšek

Katero potovanje je bilo najslabše do sedaj? Kaj je botrovalo slabi izkušnji?
Ko smo šli za neko novo leto z eno izmed popularnih mladinskih turističnih agencij v Brno. Uf, vse je šlo narobe. Pa še vodiči niso imeli pojma o ničemer… V bistvu smo se s prijatelji na koncu zelo zabavali. Najslabša je bila organizacija in kljub temu, da smo imeli vodiča, smo si morali vse organizirati sami. Oni so nas pripeljali do hotela, ki je bil daleč iz centra, in to je bilo to.

Kako potekajo trenutno vaše reprezentančne in klubske aktivnosti? Kakšni so vaši cilji in želje za to sezono?
Moj glavni cilje v tej sezoni je, da izpolnim normo za olimpijske igre v Riu 2016. To normo bom lovil avgusta na svetovnem prvenstvu v Milanu. Drugače pa je v letošnji sezoni še veliko drugih pomembnih tekmovanj, ki mi pomenijo velik izziv.

Na sporedu imamo letos še prvič evropske igre. Po tem je tu tudi evropsko prvenstvo in tekme za svetovni pokal. V začetku julija bom nastopil tudi na evropskem prvenstvu v maratonu, ki ga bo gostil naš Bohinj. In pa še vse domače tekme in državno prvenstvo. Letos imamo na sporedu res veliko tekmovanj. Ampak meni je to všeč. Navsezadnje treniram zato, da lahko potem tudi tekmujem;). Imam pa tudi svojo spletno stran, kjer redno objavljam sveže novičke s treningov, priprav in tekmovanj.

Kaj mislite o rezervacijah preko spleta?
Rezervacije preko spleta so moderen način rezervacij. Ne vzame ti časa za vožnje do agencij… Večino informacij o destinacijah in ponudbah se pa tudi dobi na spletu.

Ste imeli kake avanture (mogoče v mladih letih) na potovanjih?
Hm,..pravzaprav je celotno moje življenje nekakšna avantura. Na vseh potovanjih je kaj zanimivega – kako enkratno doživetje.

Kaj najraje jeste in pijete na počitnicah? Si privoščite tudi kak kozarček alkohola?
Ob večerih je obvezno na vrsti žar. Kaj se pa na njem peče, je pa čisto odvisno od kraja, kjer sem, in kaj ta ponuja. Tudi za kak kozarček alkohola je na dopustu čas. Seveda v mejah normale. Bolj za okus ;).

Za katero potovanje lahko rečete, da je bilo najboljše do sedaj? Po čem ste si to potovanje najbolj zapomnili? Kaj vas je tam tako očaralo?
Hm. Na vsakem potovanju je bilo kaj lepega in zanimivega. Morda je bilo nekaj posebnega, ko sva že pred leti odpotovala s Špelo na enega izmed Zelenortskih otokov (Boa Vista). To je bilo še preden se je tam turizem na polno razpasel. GSM nama tam ni delal. Internet cafejev takrat tudi še ni bilo. Pa še izven sezone sva bila. Tako, da domači res niso vedeli, kaj se dogaja. Enkrat sva klicala s pošte in je bila zveza res zelo slaba. Doma so slišali samo nekaj v zvezi z morskimi psi. Ravno toliko, da jih je skrbelo. Midva sva jim pa razlagala, da smo se šli potapljat in da sva med drugim videla in se dotaknila tudi morskega psa. Da, ta Boa Vista je bila res posebna avantura.

Intervju Jošt Zakrajšek
Intervju napisal: Jan Janžekovič
Komentirajte!
Imate kako vprašanje za Jošta? Bi mu želeli kaj sporočiti?