Črna gora – biser Balkana

Črna gora nima samo 300 km jadranske obale, od tega 70 km plaž, temveč tudi do 2500 m visoke gore (48 vrhov nad dva tisoč metrov) in pet nacionalnih parkov s številnimi jezeri ter drugimi naravnimi znamenitostmi. Iz Boke Kotorske, ki je na seznamu Unescove svetovne dediščine, do narodnega parka na gori Durmitor je le 150 km po novi avtocesti. 

Črna Gora

Ponuja mediteransko podnebje, izjemne naravne, kulturne in zgodovinske znamenitosti, nepozabne izlete, kot tudi bogato in pristno kulinariko. Mirna in romantična stara mesta, poživljajoč vonj po morju in toplina ribiških vasic, lepe peščene plaže in hribovite gorske pokrajine v zaledju vas vabijo, da jih obiščete in raziskujete. Črna gora vam bo ostala v nepozabnem spominu in vam zbudila željo po ponovnem obisku.

UNESCO DEDIŠČINA ČRNE GORE – KOTOR IN BOKA KOTORSKA

​Zaliv Boka Kotorska je najjužnejši fjord v Evropi! Razdeljen je na štiri manjše dele – Zaliv Herceg Novi, zaliv Risan, Kotorski in Tivatski zaliv. Ne glede na to, ali prihajate po kopnem ali po morju – Boka vas bo očarala!
Boka Kotorska
Boka Kotorska.
Kotor
Mesto Kotor.
Kotor je staro obalno in kulturno središče. Že pred stoletji je bil križišče trgovskih poti in pod močnim vplivom Beneške republike. Kotor je eno izmed najbolje ohranjenih srednjeveških starih mest na Jadranu in je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Znotraj obzidja mesta so številni kulturno-zgodovinski spomeniki, palače, katedrale, cerkve. Znan je po svojih karnevalih in festivalih, ki potekajo tako poleti kot pozimi. V bližini Kotorja se nahaja Dobrota, mesto, v katerem so številne palače nekdanjih pomorščakov in ladjarjev.

BUDVA IN SVETI STEFAN – TURISTIČNO SREDIŠČE ČRNE GORE

Budva je prelepo mediteransko mesto v Črni gori. Obalno območje okoli Budve, ki se imenuje Budvanska riviera, je turistično središče Črne gore. Znana je po peščenih plažah, razgibanem nočnem življenju in bogati mediteranski arhitekturi. Budva je stara 3500 let in je ena izmed najstarejših naselij na obali Jadranskega morja.
Budva
Budvanska rivijera.
Mesto Budva.

​Če ljubite izzive, potem je Budva mesto za vas. Prepustite se obali in mediteranskemu poletju. Sprehodite se bosi znotraj obzidja srednjeveškega mesta. Občutite duh antike in renesančni čar starega mestnega jedra. Izbirate lahko med 35 peščenimi plažami Budvanske riviere. Ponujajo obilico športa, zabavo v barih, karaoke, dobre restavracije z morskimi jedmi, … V vrvežu turistične metropole je mogoče najti tudi osamljene plaže. Prepričajte se v gostoljubnost lokalnega prebivalstva – obiščite Paštroviće, Maine, Grbljane in poskusite domačo kulinariko – ne boste razočarani.

Sv. Stefan.
Čudovita peščena plaža na Svetem Stefanu.

Sveti Stefan je otoček neobičajnega videza, obdan z visokimi kamnitimi zidovi, ki upravičeno nosi naziv najlepše stavbe na črnogorski obali. Sveti Stefan je luksuzno letovišče in prelep primer obnove na črnogorski obali, ki vključuje zgodovinski otok Sveti Stefan, ta je povezan z obalo z ozkim kopnim pasom.

Zgodovinski otok Sveti Stefan velja za luksuzno letovišče, kjer počitnikujejo tudi številne svetovno znane zvezde.

NARODNI PARKI – KANJON TARE IN SKADARSKO JEZERO

​Kanjon reke Tare je najgloblji kanjon v Evropi, ki ponuja raznolika adrenalinska doživetja za posameznike in skupine. Reka Tara, imenovana tudi “solza Evrope“, deloma teče tudi skozi Narodni park “Durmitor”.  Kanjon je dolg 93 km in njegovo dno je na nekaterih mestih globoko celo do 1.300 m. Iskriva, divja, čista – to je reka Tara, mogočna voda, ki vedno bolj privablja turiste, ki si želijo avanturo in uživajo v neposrednemu stiku z naravo.
Narodni park Skadarsko jezero je eden izmed petih narodnih parkov v Črni gori. Skadarsko jezero je največje na Balkanu. Zaradi svoje geografske lege in mediteranskega podnebja je eno od najpomembnejših habitatov močvirnih ptic v Evropi. Območje Skadarskega jezera ponuja bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, številna arheološka najdišča, srednjeveški samostan in cerkve, utrdbe in primerke starodavne arhitekture (ribiške vasi, stari mostovi, mlini in vodnjaki). To območje je znano tudi po pridelavi vina. Južno pobočje jezera (Crmnica) je znano po najboljših vinih v Črni gori. Skupaj z jezerskim krapom bodo zadovoljila tudi najbolj zahtevne ljubitelje dobre hrane in pijače.
Narodni park Skadarsko jezero.
Skadarsko jezero
S čolnom po Skadarskem jezeru.

PORTO MONTENEGRO IN TIVAT – RAZKOŠNA MARINA IN JAHTE

​Porto Montenegro je razkošna marina v mestu Tivat. Marina je zgrajena na mestu nekdanjega avstro-ogrskega skladišča orožja v zaščitenem zalivu Boka, ki je pod zaščito Unesca in je najgloblje naravno pristanišče na Mediteranu. Skupni projekt vključuje gradnjo 630 privezov za jahte vseh velikosti, od katerih je 130 privezov za jahte, katerih dolžina presega 30 metrov.
Porto Montenegro, mesto Tivat in marina v Tivatu.

LOVĆEN – NJEGOŠEV MAVZOLEJ IN NARODNI PARK

Mavzolej Lovćen se nahaja v znanem  narodnemu parku Lovćen. V  jasnih jutrih se z vrha  vidi  vse do Italije. Na Lovćenu je slikovita gorska vasica Njeguši, kjer sta rojstni  hiši Petra II Petrovića Njegoša in Kralja Nikole I. Petrovića. Na samem  vrhu  gore je Mavzolej Petra Petrovića Njegoša, velikega črnogorskega pesnika, filozofa in vladarja.
Lovćen
Mavzolej Petra Petrovića Njegoša …
Mavzolej Lovćen
… na samem vrhu Lovćena.

ULCINJ – ADA BOJANA – TURISTIČNI BISER IN VELIKA PLAŽA

Ada Bojana je znan turistični biser Črne gore s čudovitimi peščenimi plažami, skrit pred radovednimi pogledi, na dveh straneh obdan s prekrasno reko Bojano in na tretji s čisto morsko vodo. Reka Bojana je edina reka na svetu, ki teče tako navzdol kot navzgor. Največja dragocenost ulcinjske riviere je Velika plaža, 13 km dolg pas peščene (sandy) plaže, ki je najdaljša na črnogorski obali.

Vabljeni, da tudi sami obiščete in spoznate biser Balkana

Črna gora je prava izbira za vse vrste potovanj, organizacijo poslovnih srečanj, velikih konferenc in motivacijskih potovanj. Če ste ljubitelj gora, adrenalina, morja, naravnih in kulturnih znamenitosti, odlične kulinarike, … je Črna gora prava izbira za vaš naslednji oddih.

Komentirajte!
Ste že obiskali Črno goro? Kako vam je všeč?