Kneževina Lihtenštajn – davčna oaza za poslovneže

Je majhna državica med Švico na zahodu in Avstrijo na vzhodu ter skriva številne zanimivosti. V njej  živi samo nekaj več kot 36.000 ljudi in je ena najmanjših držav sveta.

Drugi najpomembnejši grad v Lihtenštajnu v mestu Balzers.

V Lihtenštajnu skoraj ne poznajo kriminala. Zadnji večji uboj se je zgodil leta 1997. Vsak, ki je obsojen na več kot dve leti zapora, gre odslužit kazen v sosednjo Avstrijo. Hišna in stanovanjska vrata so po navadi odklenjena, ljudje se počutijo varno, avtomobilov se ne zaklepa. Dežela kot iz sanj. Uradni jezik v državi je nemški jezik, vendar ga po navadi ne uporabljajo preveč. Večina prebivalcev govori v alemanskem narečju, ki zveni malo drugače od prave nemščine.

Knez Hans Adam II s svojo ženo. V državi uživa velik ugled in spoštovanje.

Glavno mesto Vaduz

Glavno mesto Lihtenštajna je Vaduz. Po zadnjem štetju v mestu živi nekaj več kot 5400 ljudi. Mesto ponuja številne znamenitosti. Dnevno prihaja na ogled mesta veliko turistov s celega sveta, vsak dan se množično z avtobusi pripeljejo turisti iz Kitajske in ostalih azijskih držav, ker jim je Lihtenštajn samo vmesna postaja na poti po Evropi. Ogled glavnega mesta je mogoč tudi z lokalnim vodnikom po predhodni najavi skupin ali pa se popeljete s turističnim vlakom. Sam sem izkoristil možnost ogleda glavnega mesta kar s kolesom, saj sem nadaljeval pot do sosednje Švice.

15. avgusta praznujejo največji državni praznik in takrat imate možnost videti Kneza Hansa Adama II z njegovo družino.

Vaduški grad

Največja znamenitost mesta je grad, ki  se nahaja na hribu nad mestom. Vaduški grad je bil prvič omenjen v dokumentih leta 1322. Ogled gradu ni mogoč , saj je zaprt za obiskovalce. Izjema je en dan v letu, in sicer 15. avgusta, ko Lihtenštajnci praznujejo državni praznik. Takrat Knez Hans-Adam II povabi vse prebivalce Lihtenštajna na kozarec piva in vina po zaključku festivala. Obiskovalci lahko na ta dan vstopijo samo na dvorišče gradu, ne pa v notranjost. Naj kot zanimivost povem, da lahko v določene prostore gradu vstopijo samo prebivalci Lihtenštajna, ki dopolnijo 18 let ali imajo dobre ocene v šoli v času šolanja.

Grad iznad glavnega mesta Vaduza, žal ga ne bom mogel nikdar videti od znotraj.

V poletnih mesecih mesto ponuja veliko festivalov, eden bolj odmevnih je filmski festival. V centru glavnega mesta se nahaja stavba, ki spominja na alpsko hišo. Gre za stavbo mestne vlade. Vstop vanjo je mogoč samo z najavljeno skupino. Mesto ponuja tudi brezplačen ogled poštnega muzeja, prav tako so vredne obiska lihtenštanjske narodne galerije, znamenite rdeče hiše, mestne hiše ter katedrale in nacionalni muzej, kjer se obiskovalci seznanijo z zgodovino te majhne državice, ki je letos praznovala 300 let.

Ena najznamenitejših stavb glavnega mesta. Vladna hiša.

Davčna oaza z odličnimi možnostmi za pohode

Vaduz pa ni edino mesto, vredno ogleda v tej državi. Če ste ljubitelji pohodništva in zimskih športov, je Lihtenštajn prava izbira za vas. Naj kot zanimivost povem, da skoraj vsako leto pride v Kneževino Lihtenštajn na smučanje angleški princ Charles.

Smučarsko središče v Malbunu.

Danes je država znana kot davčna oaza, davki so minimalni, nekje okrog 4,5-odstotni, zato se mnoga svetovna podjetja odločajo, da svoja predstavništva preselijo v to bogato državo. Lihtenštajn je vodilni svetovni proizvajalec umetnih zob in protez saj pokriva skoraj 20 odstotkov svetovnega trga. Prav tako je tu eno od večjih svetovnih lihtenštanjskih podjetij Hilti. Če boste kdaj potovali po vzhodni Švici ali sosednji Avstriji, naredite ovinek in si vzemite čas za obisk Kneževine Lihtenštajn.

V mesecu maju se prikažejo iz zimskega spanja svizci. Plašne živali je mogoče videti prav na smučišču Malbuna.

 

Avtor članka: Dušan Berdnik

www.duletravel.com: Potopisna predavanja in potovalne informacije