Dachstein

Celoletno smučišče Dachstein je poleg smučanja, deskanja, teka na smučeh, turnega smučanja priljubljena točka tudi za osvojitev mnogih vrhov.
Osupljiva vzpenjača se dviga nad mogočno južno steno Dachsteina kar dobrih 1000 metrov. V nekaj minutah vas popelje do celoletnega smučišča na 2700 metrov visokem ledeniku Dachstein. Ob lepem vremenu se z ledenika razprostira čudovit razgled. Do ledenika pa ni vzpenjača edini dostop, saj se lahko podate tudi peš po urejenih gorskih poteh, po urejeni ferati ali ostalih plezalnih smereh. Do vzpenjače Türlwandhütte (1700 m) pa vodi lepo urejena gorska cesta dobrih 18 kilometrov iz Schladminga. Tako se lahko do tja podate z avtomobilom, priljubljena je tudi za motoriste ali pa se zapeljete z javnim prevozom. Avtobus iz doline vozi v vseh letnih časih večkrat na dan.

Picture

Gora treh držav
Področje Dachstein pokriva površino okoli 20 x 30 kilometrov in zajema več deset vrhov z višino nad 2500 metri. Tamkajšnji ledenik velja za največjega v Severnih Alpah. Apnenčasta zgradba kamnine je razlog, da se tam nahajajo tudi mnoge jame, med njimi najbolj poznani Mammuthhöhle in Hirlatzhöhle. Obe jami veljata za ene izmed največjih v Avstriji. Področje Dachstein je bilo leta 1997 skupaj s Salzkammergutom uvrščeno pod UNESCO-vo naravno dediščino. Dachstein je znan tudi po mnogih fosilih, ki so jih našli in jih še danes iščejo na tem področju. Najvišji vrh Hoher Dachstein (2995 m) je bil prvič osvojen leta 1832 in velja za najvišji vrh Štajerske. Danes pa se nanj podaja toliko plezalcev, da se pogosto naredi zastoj. Vrh je obiskan v vsakem letnem času, saj so smeri že tako urejene, da je dokaj enostavno dostopen.

Imenujejo ga tudi »Gora treh držav«, saj se nahaja med pokrajinami Salzburg, Zgornja Avstrija in Štajerska. Zelo posebna in med plezalci izjemno priljubljena je južna stena Dachsteina, ki v višino meri kar okoli 1000 metrov. Dachstein je tudi izredno priljubljena točka za slikarje ter fotografe. Na žalost pa se tudi ta ledenik sooča z naravno katastrofo, in sicer se je od leta 2003 zmanjšal kar za 20 metrov. Predvideva se, da bo v roku 80 let popolnoma izginil.

Po ledeniku in gorah na več načinov
​Vzpenjača vozi do gorske postaje Hunerkogel, kjer je sodobna samopostrežna panoramska restavracija. Šteje se za eno izmed najlepših razglednih točk v Vzhodnih Alpah. Na ledeniku je okoli 15 kilometrov urejenih smučarskih prog, tri vlečnice ter ena dvosedežnica. Za smučarje tekače je na voljo prav tako 15 kilometrov urejenih prog, tekači se najpogosteje podajajo tja na poletne treninge, ko le teh v takšni obliki v dolini ni moč imeti. Obstajajo pa tudi številne možnosti za turne smuke. Organizirane so različne težavnostne stopnje za turne smučarje, od izjemno zahtevnih do lažjih. Vodijo jih usposobljeni turno-smučarski vodniki. Prav tako so na voljo urejene pohodne poti ter plezalne smeri. Za prav vse pa si na željo lahko najamete vodnika.
Ledena palača
​Ena izmed glavnih atrakcij za obiskovalce, ki se ne podajajo na ekstremne športne užitke, pridejo pa zaradi razgleda in lepe narave, je tudi obisk ledene palače. V ledeniku so uredili rove ter skulpture, edini nenaravni dodatek so le spreminjajoče se luči, te celotno predstavitev še toliko bolj obogatijo. Vse skulpture so narejene iz ledu, prav tako tudi rovi, po katerih se lahko prosto sprehajate. Na stenah ledu se dobro vidijo različne barvne plasti, od svetlejšega, temnejšega, belega, celo skoraj črnega in prozornega ledu. Iz tisoče kilogramov ledu so izrezane in oblikovane razne skulpture. Izdelujejo jih s pomočjo pripomočkov za gradnjo ter likalnikom. Za skulpture redno skrbi pet kiparjev.

​Področje Dachstein je s svojo turistično ponudbo in čudovito naravo izredno priljubljena točka tako za ekstremne športnike in vse ostale obiskovalce. Dostop do ledenika in mnogih vrhov je v vseh letnih časih. V idiličnem naravnem gorskem področju lahko prav vsak ljubitelj narave najde kaj zase.

Piše: Mateja Mazgan

 www.aktivna-druzina.si

Komentirajte!

Na katerem smučišču pa ste vi uživali letošnjo sezono?