8 zanimivosti Nemčije

Letošnje leto v Nemčiji v okviru mednarodne tematske kampanje »Kulinarična Nemčija« poteka vrsta dogodkov in prireditev. K bogastvu Nemčije kot počitniške destinacije ljubiteljem užitkov v veliki meri prispevajo regionalne specialitete s stoletno tradicijo. Popotniki v Nemčiji tipične jedi in pijače doživljajo v avtentičnih in rustikalnih gostilnah, pri sezonskih praznovanjih ali vzdolž kulinaričnih počitniških poti.  Za vas smo v nadaljevanju pripravili 8 zanimivosti, ki jih še niste vedeli o kulinarični ponudbi Nemčije. 

Picture

#1:  Mleko
Nemčija je največja proizvajalka mleka  in mlečnih izdelkov v Evropi. V letu 2015 so zabeležili 32,6 milijona ton pridelanega mleka, s čimer se  na svetovni lestvici uvrščajo na peto mesto .
#2: Vino 
Že stoletja je vino znak kulture, užitka in življenjskega stila. Nemčija se lahko pohvali s kar 13 vinorodnimi območji. V Nemčiji, natančneje v Bad Durkheimu že mnoga leta poteka največja vinska zabava na svetu. Dogodek v zadnjih letih beleži preko 685.000 obiskovalcev, ki lahko poizkusijo preko 300 vrst vina in penine.
#3: Kava
V Bremnu so leta 1673 odprli prvo kavarno v nemškem govornem prostoru. Kava že več let ostaja najbolj priljubljena pijača v Nemčiji.  Povprečen prebivalec Nemčije na leto zaužije kar 162 litrov kave.

​#4: Pivo 
V Nemčiji boste našli preko 1300 pivovarn, kjer varijo približno 5000 različnih vrst piva.

​#5:  Obisk restavracij in kavarn
Sedem odstotkov tujih turistov se za počitnice v Nemčiji med drugim odloča tudi zaradi raznolikosti in kvalitete gastronomske ponudbe. Na lestvici najbolj priljubljenih aktivnosti drugo mesto zaseda »obisk restavracij in kavarn« (takoj za »obiskom znamenitosti«).

#6: Statistika
letu 2015 je povprečen Nemec na leto zaužil več kot 38 kg svinjskega mesa, okoli 11 kg perutnine, približno 23 kg jabolk, skoraj 25 kg paradižnikov in kar 32 kg prigrizkov. Hkrati je popil približno 147 litrov gaziranih pijač.
#7:  Raznolikost in mednarodna kuhinja
Nemško kuhinjo zaznamujeta kulinarična raznolikost in mednarodna gastronomija.  Ponudba specialitet z vseh kontinentov močno odraža  nemško strast do potovanj in zanimanje za druge dežele in kulture.  Nemško kulinariko lahko poizkusite tudi pod vodo, v igluju, v koksarni ali kar na ”ležečem Eifflovem stolpu”.
#8:  Michelinove zvezdice
Svetovno znane Michelinove zvezdice se svetlikajo nad več kot 300 nemškimi restavracijami. Za zahtevne sladokusce je Nemčija privlačna popotniška destinacija z vrhunsko gastronomijo, ki se že leta dinamično razvija.
Picture
Hotel Alexander Hermann (c) Nemška turistična organizacija DZT, Foto Jens Wegener
Picture
Zimska miza (c) Nemška turistična organizacija (DZT), Foto Jens Wegener
Komentirajte!
Katera je vaša najljubša nemška specialiteta?
Mirjam Kimovec