Intervju: Jože Potrebuješ (ČUKI)

Le kdo ne pozna ikone Čukov? Težko bi našli Slovenca, ki ne pozna skladb Zanzibar, Ta vlak, Krokodilčki, Komar, Črne oči… Njihova publika je zelo raznolika – od malčkov do mladine in starejše populacije. Veliko oboževalcev pa imajo tudi v tujini, kjer prav tako veliko nastopajo. Najpomembnejše je to, da so Jože in fantje kljub vsem dosežkom in popularnosti ostali takšni, kot so bili tisti dan, ko so pokukali iz gnezda. Skromni, pošteni in iskreni do sebe in svoje publike.

Jože je zagret športnik. Skoraj ni športa, ki ga ne bi preizkusil. Rad tudi potuje, čeprav je njegov največji kompleks, da ne zna tekoče niti enega svetovnega jezika. Je tudi velik zbiratelj in ljubitelj kitar. Njegova osebna zbirka je verjetno najprestižnejša pri nas. Hčerki Petra in Eva sta dva sončka, ki ju Jože vsakič, ko pride še tako pozno in utrujen z nastopa, poljubi in se Bogu zahvali, da mu je dano vse to. Za Potnik.si nam je Jože zaupal nekaj svojih potovalnih navad in doživetij.

Kdaj si uspete privoščiti dopust? Kam najraje potujete? Imate morda kako stalno priljubljeno destinacijo, kamor se vedno znova vračate? 
Z Andrejo si običajno dopust privoščiva dvakrat na leto, tako da se z leti potem kar nabere. Najbolj všeč, vsaj tako kaže po naših obiskih, nam je Barcelona, Rim, Pariz, Benetke in … Izola. Odkar pa imava dve hčerki, gremo, če je možnost in pot primerna, kar skupaj. Včasih pa tudi s Čuki združimo prijetno s koristnim in naše turneje izkoristimo za oglede različnih svetovnih znamenitosti, tako po Evropi kot v Severni in Južni Ameriki.

Kdaj in kje ste bili na zadnjem potovanju?
Zadnji dopust je bil z družino in prijatelji letos na leseni barkači ob prelepi turški obali, potovanje v Madrid in Istanbul. Pred dvema letoma smo križarili tudi po zahodnem Sredozemlju, le nekaj mesecev preden se je potopila “naša” ladja Costa Concordia.

Imate morda že izbrano destinacijo za naslednje potovanje?
Do naslednjega poletja nameravamo obiskati Lizbono in Dubaj. Potem pa pride na vrsto Rusija, posebej se veselim Sankt Peterburga.

Kaj so za vas idealne počitnice?
Mi ločimo potovanje in počitnice. Počitnice so najboljše, če se tudi miga. Kolo, tek, kajak, plavanje… če imam s seboj še kitaro in dobim navdih, skoraj vedno domov pridem tudi s kako novo pesmijo. Potovanja pa so mi najljubša, če je destinacija polna zgodovinskih znamenitosti. Obožujem tudi muzeje in galerije. Včasih sem lahko cele dneve v njih. Muzeje najraje obiskujem s prijateljem Igorjem Ribičem (Ribič Pepe), ki je prava enciklopedija umetnosti. Mimogrede; tudi ideja za oddajo Ribič Pepe je nastala na enem izmed potovanji. Takrat po Azurni obali 🙂

Kateri tip potovanj ali počitnic vam je bolj všeč (ali raje ležite na plaži ali imate raje aktivne počitnice, …)?
Če je možna kombinacija obojega, je še najbolje.Ali obstaja destinacija, ki si jo še posebej želite videti?

Uf, veliko imamo v načrtu še prepotovati. Zaenkrat si zaradi narave dela ne moramo omisliti daljših potovanj, zato si izbiramo malo bližje cilje. Na vrsto pa pridejo tudi Avstralija, Kitajska, ZDA, …

Katere so tiste stvari, ki v vaši prtljagi nikoli ne manjkajo?
Ker zelo rad fotografiram, brez fotoaparata ne grem nikamor. Doma potem vedno naredimo album s slikami s potovanja in nekajkrat na leto obujamo spomine in tudi takrat uživamo.

Katera je najbolj neumna stvar, ki ste jo vzeli s seboj na pot?
Ko smo šli prvič na Tajsko, so nas tako prestrašili glede hrane, da sem celo jaz, ki sem totalno anti…., v kovčku s seboj kot nekakšno obvezno razkužilo nesel stekleničko viskija. Seveda sem jo nedotaknjeno prinesel tudi domov in verjetno je še sedaj nekje v kleti.Kateri je najbolj smešen ali zanimiv pripetljaj z vaših potovanj?

Ko smo Čuki prispeli v Kanado, smo morali carinikom v neki sobi eno uro igrati, da so nas pustili v državo. V začetku nam niso verjeli, da smo zares glasbeniki, potem se jim je pa tako “dopadlo” naše igranje, da so celo plesali na našo glasbo; Jernej je eno od carinic učil celo plesati polko 🙂

Za katero potovanje lahko rečete, da je bilo najboljše do sedaj? Po čem ste si to potovanje najbolj zapomnili? Kaj vas je tam tako očaralo?
Ko sva s kolesom s prijateljem kot 16-letna fanta s šotoroma in spalkama odpotovala skoraj do Dubrovnika. To je bilo še v časih, ko je bilo potovanje s kolesi zelo redko in so naju “smrkavca” gledali, kot astronavta, ki sta padla s “polne” lune. Seveda tudi takratna kolesa, ki sva jih poganjala, niso bila ravno primerna za takšno avanturo, ampak spomini na tisto poletje so krasni, še posebej zato, ker nihče ni verjel, da bova zares šla tako daleč – še najmanj najini starši.Katero potovanje je bilo najslabše do sedaj? Ste imeli na potovanjih kako slabo izkušnjo?

Sploh se ne spominjam, da bi katero potovanje bilo slabo. No, kašen dan se včasih že malo “sfiži”, ampak ponavadi so spomini na tiste čudne dni še najbolj zanimivi.

Česa se na potovanjih najbolj bojite?
Saj veste iz mojih pesmi; prvo je, da me začne boleti zob, saj še k svoji “zobarci” ne hodim prav rad, dopust pa je zame lahko prav grozna stvar, če je tam preveč nadležnih komarjev :)Ali si dopust organizirate sami ali preko agencije? Kje se informirate glede potovanj?

Za vsako potovanje se vnaprej pozanimamo pri prijateljih in znancih. K sreči tudi oni kar veliko potujejo. Nekaj prijateljev imamo tudi v turističnih agencijah, tako da na potovanje vedno gremo kar se da pripravljeni. Večkrat gremo na potovanja tudi s turistično agencijo in do sedaj smo imeli same dobre izkušnje. Izlet z dobrim turističnim vodičem je lahko zelo zanimiva izkušnja.

Kako je glede hrane in pijače na počitnicah?
Zelo radi okušamo lokalne posebnosti posameznih dežel, saj je poleg glasbe prav hrana tista posebnost, ki da deželi poseben pečat. Sicer pa mi hrana v življenju ne pomeni viška doživetij in občutkov, ampak svet okoli sebe doživljam z vsemi možnimi čutili.

Ali ste že obiskali kako nudistično plažo? 
Seveda smo že obiskali tudi nudistično plaže in tudi tam zelo uživamo….samo slik od tam nimam 🙂

Kako potekajo trenutno vaše aktivnosti?
Čuki poleg nastopov pripravljamo novo ploščo, ki bo izšla proti koncu tega leta in bo obeležila 25-letnico našega glasbenega dela. Naslov ji bomo dali po naši zadnji uspešnici “Za rojstni dan”. Razvedrilna oddaja Raketa – bivša Na zdravje! – z Boštjanom Romihom se je dobro prijela na Planet tv, otroška oddaja Ribič Pepe pa še naprej razveseljuje otroke na nacionalni televiziji.

Intervju: Kaly Kolonič

Komentirajte!

Katera pesem Čukov pa je vam najbolj všeč? Želite Jožetu kaj sporočiti? Katero destinacijo mu priporočate za naslednje potovanje?