Vse o najnižji točki površja Zemljine skorje

Najnižjo točko površja Zemljine skorje predstavlja Marianski jarek, ki sega neverjetnih 11 kilometrov pod morsko površino.

Najnižja točka površja Zemljine skorje

Marianski jarek je najgloblji poznani del svetovnih oceanov in najnižja točka površja Zemljine skorje. Največja izmerjena globina jarka je 10.984 metrov pod gladino morja, po nekaterih meritvah, ki potem niso bile potrjene, pa celo 11.034 metrov.

Leži na dnu severozahodnega Tihega oceana, približno 200 kilometrov vzhodno od Marianskega otočja, v bližini otočja Guam. Jarek je meja med dvema tektonskima ploščama. Gre za subdukcijo, kjer se Tihooceanska plošča podriva pod Mariansko ploščo. Je najgloblji oceanski jarek na Zemlji.

Jarek je v obliki polmeseca in meri približno 2.550 km v dolžino in 69 km v širino. Odkrila ga je ladja britanske mornarice Challenger II leta 1951, po kateri se tudi imenuje najgloblji del jarka. Z uporabo odboja zvoka (s slušalkami in štoparico so merili odboj zvoka) je Challenger II izmeril globino 10.900 m. Torej s precej preprosto, a za tiste čase precej točno meritvijo.

Razmere na dnu jarka

Tlak na dnu Marianskega jarka znaša 1086 barov, kar je več kot 1.071-krat več od običajnega atmosferskega tlaka na morski gladini. Pri tem tlaku se gostota vode poveča za 4,96%. Temperatura na dnu je od 1 do 4 °.

Čeprav gre za najnižjo točko Zemljine skorje, so raziskovalci tam našli nekaj edinstvenih morskih živali, na žalost pa celo plastično vrečko. Scientific American je celo poročal, da je bil v telesih vodnih živali, najdenih v jarku, najden ogljik-14 iz preskusov jedrskih bomb.

Slika je simbolična

Človeške posadke

Do sedaj se je človek le nekajkrat spustil na najglobljo točko oceanov . Prvo plovilo s človeško posadko je bilo plovilo ameriške vojske, ki  je 23. januarja 1960 doseglo globino 10.916 metrov. Dosežek je bil ponovljen šele 25. marca 2012, ko je kanadski režiser James Cameron dosegel 10.908 metrov globine. Leta 2019 se je tega podviga lotil tudi teksaški magnat Victor Vescov. Dosegel je globino 10.927 metrov in tako za 16 metrov podrli do takrat dosežen rekord.

Vescov je potop ponovil tudi leta 2020, ko se mu je na odpravi pridružila geologinja Kathryn D. Sullivan, ki je tako postala prva ženska, ki je dosegla najnižjo točko Zemljine skorje. Lani novembra se je na dno Marianskega jarka podala tudi kitajska podmornica s posadko.