Cerkno – odlično izhodišče za aktivni oddih in pobeg v naravo

Prvi vikend v juniju smo se sodelavci z družinami odpravili na vikend oddih v Cerkno oz. na “team building”. Ker je bilo napovedano lepo vreme, je bila to idealna destinacija, saj ponuja obilo možnosti za aktivnosti in sprostitev. Prav tako je idealna za pobeg iz mestnega vrveža v mirno naravo. Team building je uspel, imeli smo se super, videli in doživeli smo veliko ter se odločili, da se še vrnemo v Cerkno, ki ni samo zimska destinacija, saj tudi poleti ponuja ogromno ogledov in doživetij.

Ekipa Potnik.si

Aktivni oddih v tišini, v neokrnjeni naravi in s čudovitim razgledom

Cerkljansko in Cerkno ponujata ogromno možnosti za aktivno preživljanje prostega časa in počitnic. V neokrnjeni naravi lahko uživate v miru in tišini, opazovanju lepot, ki jih je skozi dolga stoletja izoblikovala narava. Veliko je neokrnjenih kotičkov, ki jih še ni pokvaril množični turizem, kjer se lahko spočijete in uživate v prelepih razgledih, ki jih ponujajo okoliški hribi. Prav tako je na voljo ogromno steza za kolesarjenje, igrate lahko tenis, plavate, ribarite, se zabavate … skratka ne bo vam dolgčas.

Mi smo se odpravili na smučišče, kjer smo se sprehajali po urejenih poteh in občudovali okoliške vrhove, med katerimi je izstopal Triglav. Poti so primerne tudi za manjše otroke, prav tako so uživali na vrhu smučišča, kjer je na voljo veliko igral. Odprta je tudi restavracija na vrhu smučišča, kjer smo si privoščili odlično kosilo. Za pohodnike priporočamo pohod na Blegoš ali Porezen, od koder se odpira čudovit pogled in tudi pot ni prezahtevna.

Spodaj si lahko pogledate več detajlov s pohoda po smučišču.

Partizanska bolnica Franja – simbol partizanskega gibanja, odpora in plemenitosti

Po kosilu smo se odpravili v sotesko Pasice pri Dolenjih Novakih pri Cerknem, kjer leži skrita Partizanska bolnica Franja, kjer so med 2. svetovno vojno reševali in zdravili vojne ranjence. Podoživeli smo delovanje bolnice, ki je nudila zavetje ranjencem, ter si ogledali zanimiv in dobro ohranjen muzej. Po vojni je postala simbol partizanskega gibanja in njegove razvejane ter izjemno dobro organizirane zdravstvene dejavnosti. Zaradi povodnji, ki jo je prizadela leta 2007, je bila skoraj povsem uničena. Sledila je popolna rekonstrukcija, ki se je končala maja 2010. Partizanska bolnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena in je vpisana na poskusni seznam svetovne dediščine pri UNESCU ter nosi znak evropske dediščine.
Partizanska bolnica Franja je zelo dobro skirta v ozki soteski Pasice. Kljub izgubi avtentične materialne dediščine ostaja simbol mednarodnega povezovanja in odpora, predvsem pa dragocen pomnik humanosti, plemenitosti in tovarištva.
Partizanska bolnica Franja je zelo dobro skirta v ozki soteski Pasice. Kljub izgubi avtentične materialne dediščine ostaja simbol mednarodnega povezovanja in odpora, predvsem pa dragocen pomnik humanosti, plemenitosti in tovarištva.

Bevkova domačija in čudovite vasi

So vasi, ki so mnogokrat prezrte in slabo prepoznavne, saj so skrite med grapami, druge ležijo visoko v gorah ali pa jih sploh ni na zemljevidu. Prav vsem pa sta dobro poznana mir in spokojnost v neokrnjeni naravi. Zakojca je ena takšnih vasi. Tu so gozdovi, grape, pašniki in polja, njive in sadovnjaki, tu so domačije in prijetni ljudje. Leži nad Baško grapo na pobočju kopaste Kojce, s pogledom na mogočni Porezen.

Naslednji dan smo si ogledali še domačijo pisatelja Franceta Bevka v Zakojci. V muzej prenovljena hiša vas popelje v čas pisateljevega otroštva ob koncu 19. stoletja. V zgornjem nadstropju je na ogled tudi literarno-zgodovinska razstava, kjer si lahko pogledate več o njegovem delu in življenju.


Divje babe, Antonijev rov, Cerkno ter številne ostale znamenitosti

Vikend je bil žal prekratek, da bi si ogledali še številne ostale znamenitosti, med katerimi je tudi arheološko najdišče Divje babe, poznano po odkritju najstarejšega glasbila na svetu – neandertalčeve piščali. Prav tako je zmanjkalo časa za Antonijev rov oz idrijski rudnik. Gre za enega največjih rudnikov živega srebra na svetu, ki je zaradi svoje izjemnosti že v času delovanja privabljal raziskovalce in popotnike iz vse Evrope. Dandanes, ko se rudnik postopoma zapira, je iz dneva v dan več tistih, ki bi si želeli ogledati podzemni svet idrijskega rudnika.Na vrhu Križa in na Klavžarjevi ravni so še dobro ohranjene italijanske vojaške podzemne utrdbe, kakršne so značilne za tedanje obmejno območje med Italijo in staro Jugoslavijo. Zakrižani že par let koristno uporabljajo podzemno utrdbo, ki se nahaja na prometni točki v Zakrižu, za organizacijo različnih kulturnih in družabnih prireditev.

Cerkev sv. Ivana in pod njim strmo skalnato pobočje, kjer je skrita kraška jama, v kateri se nahaja tudi arheološko najdišče Divje babe. V njej so bile najdene različne kosti in ostanki orodja ter kurišč. Prav tako je bila najdena koščena (neandertalčeva) piščal, ki velja za najstarejše glasbilo na svetu.
Cerkev sv. Ivana in pod njim strmo skalnato pobočje, kjer je skrita kraška jama, v kateri se nahaja tudi arheološko najdišče Divje babe. V njej so bile najdene različne kosti in ostanki orodja ter kurišč. Prav tako je bila najdena koščena (neandertalčeva) piščal, ki velja za najstarejše glasbilo na svetu.

Na tem območju je ohranjenih še nekaj italijanskih vojaških utrdb še iz časa, ko je bilo tukaj obmejno območje.
Na tem območju je ohranjenih še nekaj italijanskih vojaških utrdb še iz časa, ko je bilo tukaj obmejno območje.

Hotel Cerkno – prijetno vzdušje in domače specialitete

Nastanjeni smo bili v hotelu Cerkno, ki s svojim vzdušjem in prijaznim osebjem bolj spominja na družinski hotel. Sobe so moderno in lepo opremljene, hrana je odlična. Tukaj lahko uživate v pravih domačih specialitetah, pa tudi v okusih mednarodne kuhinje. Za sprostitev po napornem dnevu so vam na voljo tudi savne in bazen.
Nastanjeni smo bili v hotelu Cerkno, kjer smo uživali v domačem ambientu in prijetnem vzdušju ter ...
Nastanjeni smo bili v hotelu Cerkno, kjer smo uživali v domačem ambientu in prijetnem vzdušju ter …

... preizkušali prave domače specialitete. Za konec napornega dneva smo si privoščili sprostitev v hotelskem bazenu in savnah.… preizkušali prave domače specialitete. Za konec napornega dneva smo si privoščili sprostitev v hotelskem bazenu in savnah.

V spodnji fotogaleriji lahko preverite, kaj vse lahko počnete v hotelu Cerkno in njegovi okolici.

Kot lahko vidite, Cerkno ni le zimska destinacija, ampak tudi odlična priložnost, kamor se lahko poleti odpravite na družinski oddih, na team building ali aktivni oddih.

Želite tudi vi preživeti aktiven oddih v Cerknem?

Komentirajte!

Kako vam je všeč Cerkno? Katere znamenitosti si lahko ogledate v Cerknem in njegovi okolici?