Reški karneval – nasmejani kritik družbene stvarnosti

Reka je v marsičem specifično mesto in med vsemi temi posebnostmi je tudi »tisto nekaj«, kar jo razlikuje od preostalega sveta. Tisto “nekaj” je peta sezona. Medtem ko vsi na leto živijo s štirimi sezonami, je Reka, ki jemlje pozornost večinoma pozimi, malo pa tudi spomladi, ustvarila svoj in edinstveni peti letni čas. Ime mu je karneval. In karneval so na Reki vedno pisali z veliko začetnico in ga živeli z vsem srcem. Obiščite letošnji reški karneval, ki bo potekal od 17.1. do 14.2. 2024. 

Prebujanje karnevalske Reke

Govoriti o začetkih karnevala na Reki pomeni pripovedovati o večstoletni zgodovini, v kateri je Reka, ne glede na to, ali je bila tiha, slaba, dobra ali najboljša, ne glede na to, ali je bila del te ali one države, je vedno imela svojo peto sezono. Pustni čas! Naj o reški preteklosti pripovedujejo porumenele strani, ki jih piše kronistovo »pero«, o novejšem času pa je seveda vredno tudi še nekaj povedati.

Že vrabci v maskah v kvarnerskih krošnjah vedo, da so reško karnevalsko sedanjost, ko so se neko zimsko nedeljo leta 1982 sprehajali po glavni mestni promenadi, začele tri maskirane skupine – Halubajski zvončari, Pehinarski festari in skupina Lako ćemo. Ne glede na to, kako spontan se je nekaterim zdel njihov sprehod po korzu, se ta ni zgodil po naključju. Omenjene tri karnevalske skupine so namreč na povabilo Turistične zveze občine Reka, današnje Turistične skupnosti mesta Reka, zamaskirane korakale po Reki in s to idejo ljudem uspele vrniti pozabljeni karnevalski duh.

Ne samo reška znamka

Peti letni čas na Reki se začne 17. januarja, na god sv. Antona ali po domače na Antonja. Začne se z dvigom karnevalske zastave, vedno na drugem delu mesta. In od trenutka, ko zastavica zaplapola, zamaskirani avtomobili vozijo po svojem urniku, torej navidezno kakor jim ustreza, v resnici pa po stalni poti in natančno načrtovanem itinerarju. Reški karneval je poseben tudi po tem, da se za navidezno nonšalantnostjo skriva vsaka podrobnost, vsaka karnevalska manifestacija je skrbno načrtovana. Ure in ure premisleka, dogovora in akcije. Veliko truda in neprespanih noči.

In kaj prinaša reški karneval? Najprej privablja ljudi, v katerih že stoletja teče »maškaradna kri«, torej tradicija maškar, ki se prenaša iz roda v rod. In potem so tu številne tradicionalne, kulturne, zabavne, športne in druge prireditve, ki vržene v reški maškaradni lonec dajejo svojevrstno reško »poslastico«. Dajejo blagovno znamko!

Dogodek za dogodkom

In tako, dogodek za dogodkom, dan za dnem, noč za nočjo. Včasih daljši, včasih krajši, vse je odvisno od tega, kaj bo rekla Pepelnica in kaj bo rekel Vasem. Je pa tisti karnevalski zaključek na Reki, ki se običajno odvija v desetih dneh, pravi pekel v maskah. Točno tisti konec, kjer ne spi niti en val, niti kamen, niti ena mestna četrt, še najmanj Rečani. Vse prireditve so najprej uvod v Otroško karnevalsko povorko, ki po ulicah mesta poteka dva tedna pred zaključno, popularno znano kot veliko Mednarodno reško karnevalsko povorko. Ne ve se, katera od teh procesij je bolj pri srcu, bolj impresivna za oko. Tista, ki se ji reče Mala ali Otroška ali tista končna. Vsaka je na svoj način ljuba in posebna.

Le redki se lahko uprejo “pisanim bombončkom”, nanizanim v Otroški pustni povorki, v kateri nekateri komaj hodijo, nekateri pa imajo poleg alegoričnih vozičkov tudi svoje vozičke, ki jih potiskajo “tete iz vrtca” ali mama, zato ni čudno, da je občinstva, ki sestavlja to povorko, več deset tisoč.

Dan D reškega karnevala

Dan D reškega karnevala, torej dan velike mednarodne karnevalske povorke, je sublimacija vsega, kar je pred tem v petem letnem času. Je reška maškaradna posebnost, ki temelji na tradiciji, a živi danes in premeteno oblikuje svoj karnevalski jutri. V vsakem šivu lepih kostumov, kajti reški karneval je najprej lep in razkošen, v vsakem spoju alegoričnih vozov, v vsaki mestni ali primestni karnevalski skupini živi tista zamaskirana reška posebnost.

In kaj drugega naj rečemo, kot da vas povabimo na jubilejni peti reški letni čas in pozdravimo z reškim maškaradnim pozdravom, v katerem štiri besede živijo vso resnico reškega karnevala – KREPAT, MA NE MOLAT!

Mednarodna karnevalska povorka – 11.2.2024.

Mednarodna karnevalska povorka je predstavitev tradicionalnih in urbanih karnevalskih skupin, ki delujejo kot združenja meščanov in poskušajo s svojimi maskami dati pregled aktualnega družbenega dogajanja. Nikjer na svetu ne boste doživeli tako edinstvene kombinacije evropskega meščanskega karnevala, ki temelji na zgodovinskih in kulturnih običajih z elementi folklore in mitologije, zato pridite na reški karneval!

Reški karneval je težko opisati ali v celoti pričarati s fotografijami ali televizijskimi prenosi. Reški karneval je treba doživeti in živeti! Zato vas vse vabimo na Reko na karneval – na katerem ste lahko vedno, kar želite!

Mednarodna karnevalska povorka bo letos potekala v nedeljo, 11. februarja, s pričetkom ob 12. uri, celoten zaključni vikend pa bo poln pestrega dogajanja.

Sobota, 10. februarja, se bo začela z dvema gastronomskima srečanjema; Maškaradni karneval z rotarijci od 10. ure v Bazarigovem prolazu in Humanitarna zabava v maškarah na Trgu RH s pričetkom ob 11. uri. Zvečer bo v Guvernerjevi palači potekala že tradicionalna gala zabava Humanitarni karneval, v Caffe baru Iskra pa »Čiket Pižama Party«. Poleg tega lahko v soboto zvečer pričakujemo Pustni tanac v Domu Zamet, koncert Fortunala v Exportdrvu in prvi »BSH Carnival« na Reki, ki bo potekal na območju ribarnice.

V nedeljo, 11. februarja, nas čaka veliki finale reškega karnevala – Mednarodna karnevalska povorka, nato pa se zabava nadaljuje v Exportdrvu s skupino »Koktelsi« od 21. ure dalje in »Masquerade Open Air«, ki od 16. ure Titov trg spremeni v plesišče, na katerem bo nastopilo kar pet izvajalcev.“

Winter pass

Poleg edinstvenega doživetja bogatega programa reškega karnevala vse goste, ki v zimskem času na Reki ostanejo dve ali več noči, čaka tudi darilo dobrodošlice Turistične skupnosti mesta Reka in njenih partnerjev – Winter Pass, ki jim bodo omogočili popolnoma brezplačen obisk najpomembnejših znamenitosti mesta. Več informacij o tej posebni promocijski ponudbi na: Winter Pass – Visit Rijeka.

Vikend Mednarodne karnevalske povorke je idealna priložnost za mestni oddih, poln razburljivih dogodkov, za raziskovanje znamenitosti in uživanje v odlični reški gastronomski ponudbi. Gastronomsko doživetje po vaši meri lahko najdete v eni izmed restavracij reških gastronomskih pristanišč. Raziščite jih na povezavi: Gastronomija – Visit Rijeka.