Intervju popotnici Mazgan

Intervju s svetovno popotnico, ki potuje s svojo super babico oz. po novem kar z dvema

Mateja Mazgan je svetovna popotnica, ki je obiskala že 66 svetovnih držav. Navdih za potovanja ji je dala njena “super” babica”, ki jo je vzela s sabo na prvo potovanje, ko je bila še v osnovni šoli. Sedaj potujeta skupaj že več kot 15 let in imata tudi za prihodnje še veliko planov. Obožuje neokrnjeno naravo, adrenalinski šport, plezanje, smučanje, potapljanje … Pred kratkim je začela odkrivati svet tudi z motorjem, za začetek je prepotovala 7 balkanskih držav. Njena strast je tudi fotografiranje, kjer se znajde na obeh straneh objektiva. Tuja pa ji ni niti glasba, saj igra kar pri dveh godbah na pihala, in sicer na prečno flavto.

Vsa potovanja v zadnjih nekaj letih so v lastni organizaciji, četudi je babica že presegla osemdeset let. Kljub temu da je že jedla kačo (kobro na Filipinih), je tudi velika ljubiteljica kač, zelo rada pa tudi jezdi, zato se na mnogih potovanjih odpravlja na trekinge s konji in kamelami, sledi ji pa tudi njena babica.

Kakšne so za vaju idealne počitnice?
Idealno potovanje zame je vse bolj v smislu ekstremizma, rada imam, če so vključeni ekstremni športi, razni trekingi itd. Ves čas se mora kaj dogajati in ne počivati ter ležati na plaži – to je zame potrata časa, saj nima smisla potovati na drugo stran sveta zato, da ležiš na plaži. Mikajo me razne odprave – gorske, jamarske in tako razmišljam, da se bom podala v prihodnje tudi na kaj takšnega. Babica je podobnega mnenja, le da ni tako navdušena nad ekstremnimi športi – se pa rada tudi kdaj poda v gore (šli sva npr. na goro Olimp).

Kateri tip potovanj ali počitnic vama je bolj všeč (ali raje ležita na plaži ali imata raje aktivne počitnice, …)?
Obe z babico radi hitro potujeva in ne marava ležanja na plažah. Torej vsak dan potovanja je zelo natrpan, ves čas se nekaj dogaja, voziva se naokoli, hodiva na oglede, greva tudi v hribe itd. Skratka, zelo aktivno potovanje. Obe meniva, da je potrebno čas na potovanju izkoristiti in videti čim več. Tudi spanje nama predstavlja samo nujo in si prenočišče poiščeva vedno zadnji trenutek pred spanjem in zjutraj zgodaj jo že mahneva dalje. Ko potujeva skupaj, spiva v hotelih, motelih, hostlih, privatnih sobah…pač nekje, kjer imava posteljo. Babica gre že v 82. leto in ji ni problem, če prespiva kje kar v avtu, čeprav si sama želim, da je na poti čimbolj spočita, zato si raje poiščeva kako posteljo v hotelu, motelu… Ko pa sama potujem naokoli ali pa s fantom, se zgodi kdaj, da spiva kar nekje – v avtu, kampu, zunaj na prostem itd. Npr., ko sem potovala po Aljaski (sama), sem samo eno noč spala v postelji, vse ostale pa kar v avtu.

Kam najraje potujeta? Imata morda kakšno stalno destinacijo, kamor se vedno znova vračata? 
Potujem/va najraje vedno v različne dele, saj je ravno to izziv potovanj, da spoznaš čim več različnega. Obe sva bolj ljubiteljici narave, gora. Ko potujem sama, tudi izbiram podobne vrste dežel – obožujem sever in skrajni jug. Sicer se tudi kdaj znajdem na poti kje vmes, a sta sever in jug moja najljubša. Načeloma se ne vračam na iste destinacije, razen po Evropi, kjer je vse dokaj blizu. Le na eno destinacijo bi z veseljem znova šla…čez nekaj let (in to pozimi) – na Aljasko.

Kdaj si uspeta privoščiti dopust in kako pogosto potujeta?
Z babico zadnja leta potujeva dvakrat letno, in sicer spomladi in jeseni. Poleg tega še sama (ali pa s fantom) potujem poleti in še za novo leto izbereva kaj krajšega po Evropi. Ker sem že zaposlena, sem omejena z dopustom. Na najdaljše potovanje grem za slab mesec ali malo manj, na vsa ostala pa za teden do dva in ni več dopusta. 🙂

Kje sta bili na dopustu letos in kako je bilo?
Letos se nama je na potovanju pridružila še fantova babica, tako da smo potovale skupaj jaz in dve babici. Potovale smo po Kanadi (Britanska Kolumbija, Alberta) ter ZDA (Montana, Idaho in Washington). Kanado je izbrala fantova babica, ker je enkrat gledala oddajo o njej in ji je bila zelo všeč. Tudi za naslednje leto že planiramo skupno pot, čeprav še ne vemo točno kam. Lani jeseni je moja babica izbrala potovanje v Maroko, ker je gledala oddajo, letos fantova v Kanado…, tako sem jima svetovala, naj kar čimveč gledata popotniške oddaje. :)S fantom sva bila tudi na Cipru, z motorji smo potovali po Balkanu (Bosna, Srbija, Hrvaška, Albanija, Kosovo, Makedonija, Črna gora). Bila sem še na Mont Blancu poleti in sem smučala z njegovega vrha. Poleg tega sem bila še na mednarodni vaji jamarske reševalne službe v Srbiji (ob romunski meji) pa nekajkrat na surfanju ter potapljanju. Nasledni teden pa na enotedensko smučanje v Avstrijo (Bad Kleinkircheim). Morda sem še kaj pozabila 🙂

Imata morda že izbrano destinacijo za naslednje potovanje?
Planirano je zaenkrat samo smučanje naslednji teden. Sicer pa spomladi (nekje aprila) z babicama na pot – ne vemo še točne destinacije, bo pa verjetno kam daleč. Razmišljam tudi, da bi nekje februarja šla na kako daljšo turnosmučarsko pot po Alpah – za kak teden ali več neprestano na smučeh. Ja, pa seveda še kam na motorju, pa s fantom itd. Izziv mi je zadnji trenutek izbrati nova doživetja.

Ali si dopust organizirata sami ali preko agencije? Kje se informirata glede potovanj?
Vse organiziram sama. Četudi gre kdo z menoj, organiziram jaz. Za to imam izredno veselje, drugi pa so še tako bolj navdušeni, da jim tega ni treba. Babica vedno reče, da je njej najbolje, ker ji ni treba razmišljati, samo potuje poleg.

Osnovne informacije o destinaciji, kamor potujem, dobim na internetu in v turističnem vodniku LP. Pa tudi kaki prijatelji mi dajo informacije o krajih, ki so jih obiskali. Sicer pa vsa moja potovanja potekajo iz dneva v dan, pogosto ne vem, kaj bom počela naslednji dan in kam bom pravzaprav sploh šla. Babici pa takšen način tudi ustreza in se s tem, da ne ve, kaj bo naslednji dan, sploh ne obremenjuje.

Kaj mislita o rezervacijah preko spleta?
Rezervacije preko spleta delam samo za letalske karte in pa najete avtomobile. Ostalega se ne poslužujem, saj do sedaj ni bilo potrebe.

Katera prevozna sredstva uporabljate?
Z babico potujeva vedno z letalom in najetim avtomobilom, da je njej čim udobneje. Sicer pa sama potujem na vse možne načine – poleg avtomobilov še javni prevozi, avto štop, motor itd.

Česa se na potovanjih najbolj bojita?
Na potovanjih se načeloma ničesar ne bojiva, saj če bi o tem razmišljali, ne bi tako potovali, kot potujeva. Seveda vedno obstajajo kaki dvomi, zato se tudi prej vedno
zavarujeva ter poskrbiva, da imava s seboj (za babico) vsa potrebna zdravila. O ostalih stvareh, ki bi se lahko pripetile na poti, pa niti ne razmišljava.

Kako je glede hrane in pijače na počitnicah?
Zelo rada poskusim tradicionalno hrano, tako da sem jedla že krokodila, kenguruja,
razne bube, črve, mravlje itd. Pa tudi babica se ne brani pretirano in tudi kdaj kaj nenavadnega poskusi. 🙂

Katere so tiste stvari, ki v vajini prtljagi nikoli ne manjkajo?
Prtljaga je zame postranska stvar. 🙂 S seboj vzamem zelo malo, obvezen pa je fotoaparat. Pa zavarujem se tudi (Coris). Ostalo ni nujno. Babica pa mora s seboj vzeti tudi tablete. 🙂

Katera je najbolj neumna stvar, ki sta jo vzeli s seboj na pot?
Ko sem začela potovati, je bila neumnost večina stvari, ki sem jih nesla poleg, saj sem nahrbtnik komaj dvignila zaradi teže.

Kateri je najbolj smešen ali zanimiv pripetljaj z vajinih potovanj?

Na skupnih potovanjih z babico je zelo pogosto smešna že najina kombinacija, ker
pa mnogim ni jasno, kaj se nama je zgodilo, da potujeva skupaj po svetu – mnogi
tega ne dojamejo in sva pogosto midve za domačine večja atrakcija kot oni za
naju.

Z zadnjega potovanja je bilo zelo zabavno na malem mejnem prehodu med Alberto in Montano, ker smo se osebju zdele sumljive, saj policistu ni bilo jasno, da skupaj potujemo jaz in dve babici 🙂

Katero potovanje je bilo najslabše do sedaj?
Slabega potovanja še nisem doživela. 🙂

Ali obstaja destinacija, ki je še niste obiskale in bi si jo želele še posebej videti?
Ker sva obe ljubiteljici neokrnjene narave, si želiva obiskati Kamčatko. Enkrat jo verjetno bova in upam, da skupaj. Babica ima že 81 let in glede na njena leta nikoli ne veva, kako dolgo bo še lahko potovala.

Katero državo oziroma destinacijo bi najbolj priporočili našim bralcem revije?
Vsaka je po svoje zanimiva, pač čisto odvisno, kaj je komu všeč. Kot sem že omenila, zame sever in jug – torej Aljaska, Islandija, Kanada, Nova Zelandija… Babica pa bi na to pritrdila, da priporoča gorate dežele z veliko neokrnjene narave.

Intervju napisal: Jan Janžekovič

Komentirajte!

Kaj menite o dogodivščinah in potovanjih Mateje ter njene “super” babice?