Kako zmanjšati porabo goriva vašega avtomobila?

Cene goriva znova rastejo in prevoz postaja vse večji strošek. Vendar, če vozite pametno, lahko zmanjšate porabo goriva tudi za 10 in več odstotkov. Prav tako se izogibajte nepotrebnim vožnjam in se peljite raje s kolesom ali pojdite peš. S tem boste naredili nekaj za svoje zdravje, pa še prihranili boste pri gorivu. Ker pa je avto nepogrešljiv v današnjem času in za naš tempo življenja, vam tokrat ponujamo nekaj ukrepov, s katerimi lahko zmanjšate porabo goriva vašega jeklenega konjička:

1. Ne ogrevajte motorja na mestu. Takoj, ko zaženete motor, se odpeljite.

2. Ugasnite motor, če boste čakali dlje kot 1 minuto. Daljnoročno gledano boste prihranili mnogo litrov goriva.

3. Redno vzdržujte vozilo. Dobro olje in redni servisi zagotovo pomenijo tudi manjšo porabo goriva. Redno menjajte vaš zračni filter na vsakih 10.000 prevoženih km (odvisno od proizvajalca). Zračni filter so pljuča avtomobila. Če so zamašena, porabi avto več energije, da zrak spravi skozi, posledično pa s tem porabite več goriva.

4. Izogibajte se nepotrebnemu zaviranju. Pri vožnji z avtomobilom gre največ energije v nič med zaviranjem. Z vsakim pritiskom na stopalko zavore se kinetična energija spreminja v toploto, kar pomeni, da gre dobesedno v zrak. Za manjšo porabo zato vozite čim bolj tekoče in s čim manj zaviranja. Sodobni avtomobili z elektronskim vbrizgom imajo ob zaviranju z motorjem porabo enako nič. Zato, če je le možno, čim več zaviranj opravite s pretikanjem v nižjo prestavo, sklopko pa uporabite šele tik preden se avto ustavi. Vožnja v prostem teku (npr. po klancu navzdol ali pri ustavljanju pred semaforjem) je, čeprav ne pritiskate stopalke za plin, neekonomična. V tem primeru se namreč prav tako dogaja vbrizg goriva, da motor ne ugasne. Nasprotno pa, kot že rečeno, vbrizga goriva ni, če vozite v prestavi brez pritiskanja na stopalko za plin oziroma zavirate z motorjem.

5. Vozite enakomerno in prestavljajte tako, kot je potrebno. Vožnja naj bo čimbolj enakomerna, vozite umirjeno. Ne vozite prehitro, poraba goriva je najbolj optimalna pri 90 km/h (avto najmanj porabi pri konstantni hitrosti med 70 in 100 km/h). Če povečate hitrost na 110 km/h se poraba poveča za 25 %! Če imate tempomat, ga uporabljajte, kadar je le to mogoče. Vozimo v pravi prestavi, saj če vozimo v prenizki prestavi, zapravljamo gorivo. Vaš motor bo porabil manj goriva, če boste čimprej in čimbolj pritisnili na plin! Tehnična osnova za takšen nasvet so izgube, ki nastanejo zaradi delovanja lopute za plin: vsakič, ko voznik odvzame plin, zavre delovanje motorja, to pa motor stane moči in tudi goriva. Zato je smiselno, da pri majhnih hitrostih čimprej pospešite do hitrosti, za katere so primerne višje prestave menjalnika. Povedano drugače: čim hitreje pospešiti do 100 km/h in nato voziti v peti prestavi z zelo malo plina je gospodarneje, kot s polovičnim plinom voziti v nižjih prestavah.

6. Preverite tlak v pnevmatikah. Prenizek tlak povzroča ne le neenakomerno obrabo ter slabšo lego na cesti, temveč tudi povečuje porabo. Poleg tega svetujemo, da pri naslednjem nakupu pnevmatik izberete takšne, ki predstavljajo najboljši kompromis med voznimi lastnostmi in kotalnim uporom. Napolnite gume tako, kakor imate zapisano v knjižici za vaš avto, tako boste zmanjšali porabo goriva, podaljšali pa boste tudi življenjsko dobo pnevmatik.

7. Klimatsko napravo, gretje, zračenje in druge velike porabnike energije uporabljajte le po potrebi. Klimatska naprava lahko porabi tudi do 10 odstotkov goriva. Vendar pri 80 km/h raje vključite klimo, saj odprto okno poveča zračni upor. Ugasnite klimo ponoči in ko stojite v koloni. Takrat odprite okna, da se avto prezrači. Prihranili boste na energiji. Na avtocesti in ko vozite hitro pa storite ravno obratno, saj klima porabi manj, kot pa če imate odprta okna in je upor večji.

 

8. Zmanjšajte težo avta. Je vaš avto skladišče? Vsak dodaten kilogram se pozna na porabi, zato se znebite nepotrebnega bremena oziroma prtljage, ki jo prevažate s seboj.

9. Strešne prtljažnike, prtljažnike za kolesa, dodatna ogledala in podobno namestite le takrat, ko jih potrebujete. Vsak dodatek, ki “štrli” od karoserije, povečuje zračni upor in s tem porabo goriva. Če imate strešno okno (“šibedah”), ga ne odpirajte po nepotrebnem, saj je upor zelo velik. Prav tako poskrbite, da bo vaš avto čist in spoliran, saj ima takrat najboljšo aerodinamiko in poraba bo manjša.

10. Ne dirkajte z mrzlim motorjem. Mrzel motor ne deluje še tako, kot je potrebno, in posledično s tem porabi več goriva.

Drobnih trikov za prihranek goriva je sicer še več. Zgoraj smo našteli le tiste najpomembnejše, s katerimi lahko največ prihranite. Na koncu se je potrebno zavedati, da lahko za manjšo porabo največ storimo sami s premišljeno vožnjo. Ob koncu naj vas spomnim le še na to, da lahko kratke razdalje opravimo peš ali s kolesom. Skratka, če imate še kakšno idejo, jo pripišite pod komentarje.

Komentirajte!Kako pa vi privarčujete pri porabi goriva vašega avtomobila? Poznate tudi vi kakšen trik? Ali že upoštevate katerega izmed zgoraj naštetih nasvetov?