Kranj – Prešernovo mesto

​Za Gregorjev vikend sva se s fantom odpravila na oddih v Kranj. Sprva sva bila skeptična, saj nisva vedela, koliko različnih možnosti le ta ponuja. Ko pa sva videla pester program za ta vikend, sva vedela, da bova uživala na polno. Kranj vsi poznamo kot mesto, kjer je deloval in umrl dr. France Prešeren, a nam ponuja veliko več. Je prava zakladnica slovenske zgodovine in kulture, obenem pa premore tudi ogromno naravnih lepot.

Prihod v mesto in namestitev

Ob prihodu v mesto sva se najprej sprehodila čez Kokrški most, kjer sva opazovala čudovit kanjon reke Kokre. Nato sva se odpravila do Glavnega trga, tam sva si ogledala kranjsko tržnico. Veliko pridelovalcev in trgovcev na njej ponuja svoje izdelke, tam pa se nahaja tudi Turistično-informacijski center, ki v svoji trgovini tudi ponuja razne izdelke lokalnih obrtnikov ter značilne slovenske izdelke. Tu sva degustirala figov liker proizvajalca Hahn Spirits, sladko in po okusu zelo zanimivo pijačo.
Hostel Cukrarna se nahaja v prenovljeni hiši iz 17. stoletja v samem centru Kranja. Nudi čudovit razgled na kanjon reke Kokre in Alpe in je zaradi odlične lokacije super izbira. Izbirate lahko med dvoposteljnimi sobami z lastno ali skupno kopalnico, ali 3- in 4-posteljnimi sobami. Če pa potujete v večjih skupinah, lahko bivate v 6 in 8-posteljnih sobah.

Rovi pod starim Kranjem

Najin prvi ogled je bil ogled rovov, dolgih 1300 metrov, ki se nahajajo pod mestnim jedrom. Zaklonišča so nastala med drugo svetovno vojno in so lahko sprejela skoraj 6000 ljudi. Ob glavnem rovu se nahajajo tudi stranski prostori, ki so bili namenjeni bolnikom, mamam z dojenčki in ekipi prve pomoči. Kranj na srečo ni bil nikoli bombardiran in rovi so kmalu izgubili svojo vlogo v mestu. Kmalu so postali prostor za odlaganje odpadkov, leta 2008 pa so jih po obsežnih čistilnih akcijah ponovno odprli za javnost. Leta 2009 so prejeli nagrado srebrni sejalec, priznanje za ustvarjalne in inovativne dosežke v turizmu Slovenske turistične organizacije. Poleg rednih ogledov pa tu potekajo tudi različne prireditve. Za otroke je najbolj zanimiva predstavitev domovanja škratka Krančka, ki tu kuje svoje zlatnike in jih pogosto v rovih tudi izgubi. Zelo zanimiva je tudi prireditev ob noči čarovnic v oktobru ter Vinska pot v mesecu novembru.

Brioni – kulinarično razvajanje

Restavracija in kavarna Brioni ponuja jedi za vsak okus. Če želite, se lahko ob kavi posladkate z okusnimi tortami in drugimi sladicami, tisti nekoliko bolj lačni pa si lahko iz bistrojskega in restavracijskega menija izberete raznovrstne jedi. Midva sva preizkusila jedi po priporočilu šefa kuhinje in se v sproščenem in prijetnem ambientu do sitega najedla.

Staro mestno jedro – pisano ter polno kulture in zgodovine

Ogled starega mestnega jedra smo pričeli z ogledom Prešernovega gaja, pokopališča, kjer je pokopan dr. France Prešeren. Glavni trg je svojo podobo dobil po letu 1811, ko so v požaru pogorele hiše na Glavnem trgu, zaradi ozkih ulic pa je bila evakuacija otežena, zato so oblasti prepovedale ponovno grajenje hiš. Glavna znamenitost mestnega jedra je cerkev Sv. Kancijana in tovarišev, ki velja za eno najlepših gotskih cerkva na Slovenskem. Pomemben je tudi Prešernov spomenik, ki stoji poleg Prešernovega gledališča, za njim pa stoji vrba žalujka. Načrte za ureditev mestnega jedra Kranj je narisal Plečnik, a žal vseh del niso izvedli.

Panorama Stara pošta in znamka Monte Rosso

V večernem vrvežu se je kmalu napolnil lokal Panorama Stara pošta. Lokal se nahaja v najvišjem nadstropju stavbe v samem mestnem jedru in ima čudovit razgled na okolico. Elegantna ureditev in prelepa terasa privabljata mlade na sproščen večerni klepet ob kvalitetni hrani in pijači. Tu sva preizkusila vino malvazija Monte Rosso, sveže belo suho vino, bogatega in polnega okusa. Vino ima zanimivo zgodovino, saj grozdje pridelujejo v hrvaški Istri na rodovitni in dolgo časa neobdelani zemlji. Na posesti pridelujejo tudi oljke, češnje, fige in mandlje. Ko sva preizkusila oljčno olje, sva bila presenečena nad njegovim intenzivnim in svežim okusom. Olive so skrbno izbrane in že v nekaj urah tudi stisnjene v olje, kar olju daje tako intenziven okus.

Muzejska pot – Gorenjski muzej Kranj in Prešernova hiša

Ko vstopimo v Prešernovo hišo, pridemo v prostor, kjer je bila v času Prešerna kavarna, sedaj pa je tam galerija, kjer imajo občasne razstave, tam pa najdemo tudi Prešernov doprsni kip. V zgornjem nadstropju je obnovljeno stanovanje Franceta Prešerna, v katerem je predstavljeno pesnikovo življenje in delo. Lahko si ogledate izvirno pohištvo, ki ga je pesnik uporabljal, posteljo, predalnik, mizo in stole.

Mestna hiša

Mestna hiša je eden najpomembnejših arhitekturnih spomenikov na Slovenskem, združitev poznogotske stavbe in renesančnega dvorca. Tu smo si ogledali tri stalne razstave: zbirko kiparja Lojzeta Dolinarja, arheološko Železna nit in etnološko Ljudska umetnost na Gorenjskem. Poleg stalnih pa imajo veliko občasnih muzejskih in likovnih razstav, kjer se predstavljajo domači in tuji umetniki.
Najbolj zanimiva se nama je zdela razstava Železna nit, ki obiskovalce popelje od kultur stare kamene dobe, mlajše kamene dobe, prihoda Rimljanov in v zadnji sobi je predstavljen še čas preseljevanj , ko Karnij postane Kranj.

Grad Khiselstein

Grad z bogato zgodovino je skozi stoletja prehajal med mnogimi lastniki, od leta 2012 pa je namenjen muzejski dejavnosti. V gradu sva si ogledala stalno razstavo Prelepa Gorenjska, ki je zasnovana kot sprehod skozi čas v dvanajstih epizodah. Muzejsko pripoved o prelepi Gorenjski oživljajo zvočni prostori, fotografije ter dokumentarni in igrani filmi.

Pohod na Jošt ter Dom na Joštu

Zaradi dežja in zelo blatne pohodniške poti sva se odločila, da avto pustiva kar ob cesti in se po cesti odpraviva na Jošt, ki slovi kot ena najlepših razglednih točk v Kranju. Po približno pol ure hoje sva prispela na cilj, a zaradi megle nisva videla nič dlje kot nekaj metrov. Pohitela sva na toplo v Dom na Joštu, kjer so naju zelo prijazno sprejeli. Dom slovi po odlični kulinariki in zelo prijazni postrežbi, kar sva izkusila tudi sama. Nudijo vam več različnih jedi na žlico, ob predhodnem naročilu pa za vam pripravijo tudi druge jedi po vaših željah. V spodnjih prostorih imajo tudi prostor, namenjen za praznovanja, lepo teraso za piknike in zabave. Prijeten ambient in čudovita narava naju je prepričala, da se zagotovo še vrneva, a v lepšem vremenu, da bova lahko uživala v razgledu.

Izdelovanje gregorčkov

​Ko sva se vrnila v Kranj, so v Turistično-informacijskem centru že pričeli z delavnico izdelovanja gregorčkov. Ladjice smo izdelali iz naravnih materialov in tudi otroke navajali na varovanje okolja. Veliko otrok je zelo uživalo v delavnici, še bolj pa so uživali starši, ki so sestavili zelo zapletene oblike gregorčkov. Zaradi slabega vremena je skupni spust gregorčkov v kanjonu reke Kokre odpadel, a midva sva svoje vseeno spustila. Ko sva že mislila, da se bodo potopili, jih je tok reke odnesel po kanjonu navzdol. Upava, da nam bodo gregorčki kaj kmalu pripeljali težko pričakovano pomlad.
Vabljeni, da okrijete lepote in zanimivosti gorenjske prestolnice tudi vi.
Pišeta: Mateja in Tomi