10 razlogov, zakaj se na potovanje odpraviti z vlakom

Tudi potovanje z vlakom je lahko čudovit način potovanja. Potovanje z vlakom je eden najpreprostejših in najmanj stresnih masovnih prevozov potnikov. Preberite spodnjih 10 razlogov, zakaj potovati z vlakom, in morda bo vaše naslednje potovanje drugačno, kot ste mislili.

# 1: Potovanje z vlakom je lahko poceni

Čeprav je karto za vlak v večini primerov možno kupiti kar na vlaku samem. Pa je še posebej, če želimo oklestiti stroške potovanja, pametno karto kupiti že vnaprej. Še posebej, če potujete v sezoni, so vlaki lahko tudi precej polni. Zato se vam lahko pripeti, da brez rezervacije ne boste prišli na želeni vlak. Na internetu lahko zasledite tudi mnogo akcijskih ponudb in tako kupite karto ugodneje kot na vlaku ali na železniški postaji.

# 2: ​S seboj vzamete (skoraj) toliko prtljage, kolikor želite

Medtem ko imate pri potovanju z letalom vedno striktno določene omejitve glede količine prtljage, ki jo lahko vzamete s seboj, so te omejitve pri vlaku precej manj omejujoče. Tako lahko na primer po ZDA z vlakom potujete skoraj s 100 kilogrami brezplačne prtljage.

# 3: ​Bolj udobno in prostorno

Vožnja z vlakom je prijetna, udobna in brezskrbna. Za razliko od potovanja z avtobusom se izognete neprijetnim zastojem v prometu, prav tako pa so vlaki bolj udobni od avtobusov. Na vlaku lahko vstanete, kadar želite, in se sprehodite.  Če potujete z lastnim prevozom, se boste poleg gneče, ki vas čaka za vsakim ovinkom, izognili tudi neprijetnemu iskanju parkirnega prostora. Hkrati pa ne morete res uživati v okolici, saj mora biti vaša pozornost ves čas umerjena na cesto in voznike okoli vas.

# 4: Bolj ekološko

Turizem in potovanja nosijo kar velik del bremena klimatskih sprememb, po podatkih Svetovne turistične organizacije 5% emisij toplogrednih plinov pade na pleča turizma. Če ukrepi za zmanjšanje le-teh ne bodo sprejeti, naj bi emisije v naslednjih treh desetletjih narasle za 130 %. Transportni sektor ima ključno vlogo pri zniževanju teh vplivov. Začnemo lahko pri sebi in za transport izberemo vlak. Vlaki so bolj energetsko učinkoviti od letal in avtomobilov. Emisije ogljika iz vlakov so za okolje manj škodljive kot letalski izpuh, saj letala spuščajo svoje emisije neposredno v zgornjo atmosfero. Poleg tega pa za vlak velja visoka relativna energetska učinkovitost. Kar pomeni, da je prevoz manj občutljiv za povišanje cen goriva, zato so cene vozovnic bolj stabilne.

# 5: ​Železniške postaje so (večinoma) v centru mesta

Potovanje z letalom ali ladjo ima to slabost, da lahko zapravite veliko časa in denarja, da sploh pridete od mesta do letališča oz. pristanišča. Ta zavzamejo veliko prostora, zato so vedno locirana vsaj nekaj kilometrov izven mesta. Včasih se vam lahko zgodi, da boste za pot od letališča do centra mesta porabili še več ur. Pri potovanju z vlakom se vam to ne bo zgodilo, saj je večina železniških postaj lociranih v samem centru mesta. S čimer se izognete vsem dodatnim neprijetnim stroškom. 

# 6: Nakup lahko opravite v zadnjem trenutku

Morda ste se v zadnjem trenutku odločili, da bi radi odšli na potovanje. Ni problema. Spakirajte najnujnejše, odpravite se do najbližjega železniškega postajališča in se na pot odpravite z vlakom.

# 7: Opazovanje čudovite pokrajine

Med potovanjem z vlakom lahko v miru opazujemo številne zaklade tega sveta. Med križarjenjem lahko opazujete okolico z morja, ampak kaj ko ste večino časa sredi morja in vse, kar lahko opazujete, je širno morje. Podobno je pri letenju, saj ste večji del poti previsoko nad tlemi, da bi lahko uživali v razgledu na karkoli drugega kot oblake in nebo. Za najslikovitejša potovanja vam priporočamo potovanje z vlakom. Medtem ko se udobno namestite na sedeže, lahko skozi okno doživljate svet popolnoma drugače.

# 8: Brez stanja v dolgih vrstah

Za razliko od potovanja z letalom vam pred odhodom vlaka ni potrebo opraviti še kup formalnosti. Na letališču morate biti vsaj 2 uri pred odhodom vašega letala, na železniško postajališče lahko pridete 10 minut prej in se brez večjih posebnosti vkrcate na vlak. Tako vam ne bo potrebno zapravljati dragocenega časa za čakanje.

# 9: Slavne poti z vlakom

Le kdo še ni slišal za znamenito Transsibirsko železnico? Epsko popotovanje vse od Moskve do slavnega Kitajskega zidu pelje skozi najbolj odročne pokrajine, prostrane stepe, zimzelene gozdove in ruske vasice. Kaj pa železnica smrti ? Morda bi se raje odpravili na potovanje s prenovljenim Orient Expressom? Ste navdušenec nad filmi Harryja Potterja in bi se radi zapeljali s Hogwarts Expressom? V resnici pa vam za posebno doživetje sploh ni treba zapustiti naše Slovenije, saj je posebno doživetje že vožnja z muzejskim vlakom. Več o tem izletu si lahko preberete v reportaži, ki sta jo za vas napisala Katja in Rok.

# 10: ​Potovanje z vlakom ima svoj čar

Še posebej, če ste ljubitelj zgodovine, se boste za potovanje z vlakom odročili že samo zaradi tega. Vlak v sebi skriva več-stoletno tradicijo, ki jo še posebej lahko občutite na daljših potovanjih. Jedilni vagoni z zaposlenimi v tradicionalnih uniformah vam hitro pričara vzdušje, kot ga ne boste doživeli z nobenim drugim načinom prevoza. Potopite se v zgodovino in preživite dan na vlaku tako kot naši predniki ali pa se poglobite v dobro knjigo ali odigrajte partijo kart.
Komentirajte!
Zakaj pa bi vi raje izbrali vlak kot katero drugo transportno sredstvo?