Novi boni RS

Poleg turističnih bonov, ki smo jih državljani Republike Slovenije prejeli v letu 2020, je vlada 17.6. 2021 sprejela predlog Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19, v okviru katerega, bomo vsi državljani RS prejeli nove bone in sicer odrasli v višini 100 evrov, mladoletne osebe pa v višini 50 evrov.

Stari boni iz 2020

Naj vas ne skrbi, če bonov iz leta 2020 še niste porabili. Stari boni ostajajo v večini nespremenjeni, kar pomeni, da vsi, ki jih še niste izkoristili, to lahko storite do 31.12.2021. Postopek in možnosti unovčitve bonov iz leta 2020 ostajajo enaki, dodana je le možnost, da bon lahko unovčite tudi pri novoustanovljenih ponudnikih ali pa tistih, ki so se po zaprtju ponudbo spet odprli.

Kje in kako bomo lahko izkoristili nove bone?

Upravičenec do bona je oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan, 30. junija 2021.

Novi boni so namenjeni izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi.  Nove bone bo možno koristiti za nastanitveno dejavnost, poleg tega pa še za vrsto drugih dejavnosti kot na primer za gostinsko hrano in pijačo, za športne dejavnosti, za najem športne opreme, za fitnes centre, za obisk muzejev, živalskih in botaničnih vrtov, za prireditve, igralnice in zabaviščne parke.

Kljub zgoraj omenjenemu pa bodo lahko ponudniki omejili najnižji znesek, za katerega je mogoče unovčiti bon. Boni bodo tudi tokrat prenosljivi, veljali pa naj bi enaki pogoji kot za bone iz leta 2020. Prenos je mogoč med ožjimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki). Vendar pa je prenos možno urediti le enkrat v celotni vrednosti.

Kdaj bodo na voljo novi boni?

Novi zakon je državni zbor potrdil 7.7. 2021, boni pa bodo začeli veljati 16.7. Omenjene nove bone bomo lahko koristili do 31.12.2021, vlada pa ima možnost kasneje veljavnost bonov podaljšati še za pol leta.

Če še vedno ne veste, kje bi jih izkoristili stare ali nove bone, preverite naše ponudbe.