Odkrijte Rab – otok srečnih ljudi

S svojimi 30 peščenimi plažami je Rab resnično »otok sreče« s številnimi majhnimi slikovitimi zalivi, kar so turisti iz celega sveta prepoznali pred skoraj 130 leti. Ta tradicija se nadaljuje vse do današnjih dni, ko je Rab zaradi kristalno čistega, toplega in plitvega morja idealna destinacija za celo družino. Tukaj lahko prav vsak glede na svoje želje najde svojo idealno plažo: na Rabu so nudistične plaže, odročni zalivi, plaže za pse in plaže za samske, ki iščejo malo… ljubezni 🙂

Poleg naložb v nastanitvene objekte, se v mestu Rab zelo veliko vlaga v izboljšanje bivanja turistov na otoku, pri čemer Turistični skupnosti izjemno pomagata mesto Rab in “Pučko otvoreno učilište Rab”.

Skozi dogodke, kot so Velika noč na Rabu, “Kantuni”, “Rabska fjera”, “Rab jazz fest”, “Kanata” in “Najlepši otočni advent”, se trudimo tako zabavati kot tudi izobraževati naše goste.

Aktivni oddih na otoku sreče

Aktivni oddih ni samo način sproščanja, s katerim se telo spodbudi, da proizvaja hormon sreče endorfin, temveč je tudi priložnost, da spoznate okolje, v katerem ste, ter ostanete zdravi in v formi. K sreči je Rab zaradi prečudovite narave ter številnih sprehajalnih in kolesarskih stez idealna destinacija za tovrsten oddih. Na poti lahko odkrijete čarobne pokrajine, stare kamnite hiške in redke naravne lepote. Ne izgubljajte časa – sedite na kolo ali najemite kajak!

Otok Rab je prepreden s številnimi pohodniškimi potmi, najbolj mikavne se vzpenjajo vse do najvišjega vrha Kamenjaka, od koder sega neprimerljiv pogled na sosednje otoke in gore. Ker sta v bližini dva nacionalna parka (Paklenica in Velebit), bi bilo škoda, da ne izkoristite priložnosti za alpinizem in povratek k naravi. Le ne pozabite na vodnika, saj boste tako prepričani, da ste na pravi poti in da boste odkrili najzanimivejše lokacije.

Vožnja s kolesom je z več kot 300 kilometri kolesarskih stez po celem otoku verjetno najboljši način, da uživate v oddihu na Rabu. Priporočamo vam, da poiščete steze, ki vas prek hrastovih gozdov pripeljejo vse do plaž.

Malo fizične aktivnosti pripomore k dobremu razpoloženju, zato si med svojim bivanjem na otoku sreče Rabu vzemite nekaj časa za sprehod po 200 km promenad, sprehajalnih, kolesarskih in gorskih stez. Naj vas ne skrbi, saj so višinske razlike majhne, vzponi pa niso preveč strmi, zato jih boste zmogli brez težav, četudi niste v vrhunski formi.

Vsem, ki iščete malo več adrenalina, priporočamo 20-kilometrsko pot od Mišnjaka do Loparja, ki je idealna za škraping (kombinacijo plezanja, skokov, teka, hoje in orientacije v naravi). Na polovici poti na vrhu Kamenjaka boste našli mali gostinski objekt z izjemnim pogledom na Velebit na vzhodu in na Kvarnerski zaliv na zahodu. Prepričani smo, da boste navdušeni!

Rabska kuhinja

Rabska kuhinja je zelo enostavna in blago začinjena, a izjemno okusna, predvsem zato, ker so živila lokalno pridelana ali sveže ulovljena. Na Rabu je več kot 300 restavracij (od tega jih je 50 v Loparju).

Obiščite hišo rabskih tort, katere obisk toplo priporočamo predvsem seveda tistim bolj sladkosnednim med vami. V tej hiši namreč rabski gastronomi pripravljajo edinstveno domačo specialiteto – rabsko torto – ki je poznana tudi zaradi svoje posebne spiralne oblike in, ki jo seveda lahko tudi tam kupite in se posladkate.

Avtorja prispevka: Petar Lupić in Thomas Klugge