Čatež ob Savi – raj za ljubitelje aktivnega oddiha in odlične kulinarike

Željni malo sprostitve in aktivnega oddiha smo se odpravili na kratek tridnevni dopust. Odločili smo se za Dolenjsko, natančneje za Čatež ob Savi, ki poleg tamkajšnjih term ponuja še veliko več. Dopust smo si popestrili s številnimi aktivnostmi, manjkalo pa seveda ni niti sprostitve in uživanja v termah. Izlet je primeren za vse starostne skupine. Primeren je za vse, ki si želijo aktivnega oddiha, in seveda tudi za tiste, ki si želijo malo sprostitve in razvajanja. Najbolje pa je, da je tudi cena dosegljiva širokemu krogu ljudi in glede na vsa doživetja vam ne bo žal. V nadaljevanju preverite, kaj vse smo videli in doživeli v treh čudovitih dneh.

S kajakom po Krki in obisk kmetije Jarkovič

Ker je bilo vreme lepo, smo se odločili, da se bomo podali najprej s kajakom po reki Krki. Izbrali smo si lažjo in krajšo opcijo, saj so bili z nami tudi otroci. Vožnja po reki je bila zelo prijetna in umirjena.

Po vožnji s kajaki smo se na poti proti Dobovi in Termam Paradiso ustavili še na kmetiji Jarkovič, ki slovi po obširnih nasadih domačih jagod ter kakovostnem vinu, ki ga sami pridelujejo in prodajajo v svoji “vinski knjižnici“. Nahaja se v vasi Brod v Podbočju ob reki Krki in obrobju Krakovskega gozda. Velik poudarek dajejo dolgoletni družinski tradiciji in kakovosti vin, ki so kletarjena in negovana s posebno pozornostjo in ljubeznijo.

Sprostitev v Termah Paradiso

Za konec dneva smo popoldne obiskali še bližnje Terme Paradiso v Dobovi, kjer so na svoj račun prišli predvsem otroci, prav tako pa je tudi za odrasle odlično poskrbljeno. Gre za manjše družinske terme in hotel, kjer se trudijo navdušiti vsakogar, ki prestopi njihov prag. Vsem želijo pričarati drobna presenečenja, prijetne trenutke, jih razveseljevati in uresničevati želje ter jih navdušiti na preprost način.

Gadova Peč – po gadovih sledeh – zibelka cvička in “Bog ne daj, da bi bil kdo žejen …”

Po pestrem prvem dnevu smo se naslednji dan odpravili do bližnjega vinorodnega okoliša Gadova Peč, kjer smo dobili več informacij in izvedeli veliko zanimivosti o cvičku ter drugih vinih, ki jih tukaj pridelujejo. Gadova Peč slovi kot zibelka cvička. Člani tamkajšnjega Vinogradniško-turističnega društva si prizadevajo, da bi cvičku in temu območju ponovno vrnili nekdanji sloves. Domačini pravijo, da v nobenem pisnem viru ni omenjeno, od kod izvira ime Gadova Peč. Po nekaterih od domnev naj bi bilo na tem območju, kjer so tla lapornata, včasih veliko gadov. Ti naj bi spomladi za sončenje uporabili tudi krušne peči, ki so jih vinogradniki postavili v svojih vinskih hramih, tako naj bi to vinorodno območje poimenovali kar Gadova Peč.

Ugodna lega pripomore, da je cviček iz Gadove Peči res nekaj posebnega. Odličen cviček in prijazni domačini pa niso edini razlog, da se odpravite v Gadovo Peč. Verjemite, tam boste spoznali še marsikaj zanimivega in doživeli veliko prijetnih trenutkov, kot smo jih tudi mi.

Uživanjev Čateških toplicah

Po zanimivem dopoldnevu smo se popoldan podali še v Čateške toplice, ki so jih otroci že nestrpno čakali.

Jutranji sprehod do cerkvice sv. Vida in ogled Brežic

Ker smo ljubitelji aktivnega oddiha, smo se zadnje jutro odpravili na krajši pohod do cerkvice svetega Vida. Od Pensiona Les, kjer smo bili nastanjeni, pa do vrha potrebujete pol ure normalne hoje. Na vrhu boste poplačani s čudovitim razgledom, med potjo lahko naletite na številne gozdne živali, ki vam bodo pohod še popestrile.
Nato smo si ogledali še Brežice in nekatere njihove znamenitosti – grad, mestno hišo in center mesta.

Repnice – več kot dvesto let stare shrambe, ki se ponovno obujajo

Za konec smo se podali še na Bizeljsko in si ogledali tamkajšnjo znamenitost – repnice. Gre za svojevrstne shrambe  oz. jame, izkopane v kremenčevem pesku, ostanku
nekdanjega Panonskega morja, ki jih poznamo samo v tem predelu države. Stare so več kot dvesto let in nekatere med njimi “živijo” še danes.
Te so nekoč služile za hrambo pridelkov, med katerimi je ponavadi
prevladovala repa, po kateri so dobile tudi ime. Zdaj jih marsikje kopljejo na novo in obnavljajo, saj
so spoznali, da so idealne za zorenje kvalitetnih vin, ponekod pa jih uporabljajo še vedno za shranjevanje poljskih pridelkov, zelenjave in sadja. Repnice so danes tudi idealen prostor za degustacijo značilnih vin tega vinorodnega okoliša. Peščene luknje pomenijo pomembno turistično zanimivost tega območja, za ogled pa je trenutno odprtih šest repnic.

Pension Les – prijeten domač ambient in vrhunska kulinarika, ki navduši vsakogar

Vse “prekra(sne)tke” 3 dni oz 2 noči smo bili nastanjeni v Pensionu Les, ki je družinski hotel in predstavlja odlično izhodišče za vse bližnje aktivnosti. Nahaja se v središču vasice Čatež ob Savi, le slabih 20 minut hoje oddaljen od Term Čatež. Poleg mirnega okolja, smo bili navdušeni tudi nad njihovo gostoljubnostjo, udobno namestitvijo in odlično ter okusno hrano, ki navduši vsakogar.

Nastanjeni smo bili v dveh apartmajih, ki so, tako kot sobe, sodobno opremljeni in klimatizirani.

V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate nekaj jedi iz ponudbe Gostilne Les. Da pa boste kaj od tega tudi sami preizkusili, vam priporočamo, da jo obiščetein navdušeni boste.

Kontakt in več informacij:
Tel: 07 49 61 100
Gsm: 031 569 303
e-pošta: info@pension.si
spletna stran: www.pension.si
Avtorji: Jan, Simona, Tim in Jon
Komentirajte!
V katerem kraju se nahaja Gostilna pension Les?