10 najboljših nemških mest in njihove kulinarične specialitete

​V Nemčiji lahko obiščete obilo očarljivih mest, od sodobnega, svetovljanskega Berlina do srednjeveških ulic Rothenburg ob der Tauber. Vsako od mest ima svojo zbirko znamenitosti in zanimivosti ter posebnih kulinaričnih specialitet.  Za vas smo pripravili seznam 10 najboljših mest v Nemčiji in njihovih kulinaričnih specialitet, ki jih nikakor ne smete zamuditi ob obisku teh mest.
1. ​Berlin
Med najbolj priljubljene berlinske jedi vsekakor spada Döner kebab. Jed, kakršno poznamo in okušamo danes, naj bi izumili prav v nemški prestolnici, ko je leta 1972  Kadir Nurman sočno meso s palice prvič vložil v tanko testo. Ob obisku mesta boste ugotovili, da ima skoraj vsak blok ali stavba svojo stojnico s to znamenito jedjo. Ne glede na to, od kod kebab morda v resnici izvira, nekaj zagotovo drži kot pribito: za Berlinčane je pravi kebab samo tisti berlinski.
Picture
Doner kebab © pixabay tdahl
Picture
Doner kebab © pixabay HutchRock
2. ​München
​Bele klobase iz Münchna – le kdo jih ne pozna? Pravemu Bavarcu ni treba povedati, kako se jih pravilno jé. Seveda se jih posesa v usta! Čeprav tudi na Bavarskem sicer uporabljajo nož in vilice, imajo navado, da bele klobase jedo z rokami. Pribor je v tem primeru „no go“. Pravilno je, da klobaso vzamemo v roko in jo pomočimo v gorčico, potem pa z usti in zobmi iz kože izsesamo meso. Ne grizemo, temveč samo izsesamo. Tujcem se to morda zdi malo čudaško, vendar se klobase resnično jedo na tradicionalni način, da koža ostane na krožniku. Poleg sladke gorčice je obvezna priloga tudi presta, saj drugi okusi menda pokvarijo tipični okus, in seveda bavarsko pšenično pivo!
Picture
Bela klobasa ©München Tourismus R.Haas
Picture
Bela klobasa © pixabay RitaE
3. ​Heidelberg
Heidelberger Studentenkuß oz. heidelberški študentski poljub je nougatova slaščica s testom iz vaflja, obdana s temno čokolado. Poljubi že od leta 1863 nastajajo pri najstarejšem proizvajalcu čokolade v Heidelbergu, v kavarni Knösel, ki je v 19. stoletju postala priljubljeno zbirališče za mlade dame in študente s heidelberške univerze. V tem času so se mlade ženske v javnosti pogosto lahko pojavile samo v spremstvu guvernerjev, starejših sester ali tet, stik z moškimi iste starosti pa je bil mogoč le pod nadzorom gardedame.
Picture
Studentenkuss © The Travel Gazette
Picture
Studentenkuss Heidelberg © The Travel Gazette
4. Leipzig
​Na kulinaričnem potovanju po Leipzigu ne smemo mimo njihove najbolj znane specialitete: Leipziger AllerleiLegenda pravi, da naj bi ta zelenjavna jed, ki je zaslovela šele v 19. ali 20. stoletju, v času napoleonskih vojn bogataše varovala pred pobiralci davkov. Ko so jim med obiskom postregli »samo« z zelenjavo, so pobiralci mislili, da so žepi teh ljudi vse prej kot polni. Jedi s korenčkom, kolerabo, šparglji in cvetačo danes dodajajo tudi druge sestavine, v izvirni obliki pa jo strežejo v juniju, ko se začne obdobje rakcev in sveže zelenjave.
Picture
Leipziger Allerlei © Effilee
Picture
Leipziger Allerlei © Wolfgang Schardt

Obiskovalci največjega saškega mesta Leipziga si morajo poleg mestnega jedra vsekakor ogledati spomenik žrtvam v Napoleonovi bitki, Bachov muzej, cerkev Sv. Tomaža, kjer je pridigal nemški teolog in začetnik reformacije Martin Luter, pa muzej vzhodnonemške tajne policije Stasi in najstarejši botanični vrt v Nemčiji. Obisk mesta dodatno popestri tudi ena izmed nekdaj največjih predilnic bombaža v Evropi, v kateri danes domuje izredno popularni umetniško-kulturni center Spinnerei, ki velja za enega izmed glavnih razstavnih prostorov za sodobno umetnost v Evropi.

Picture
Nonnenstraße – Buntgarnwerke © LTM Schmidt
Picture
Panorama Leipzig © LTM – Tom Schulze
Leipzigu že več kot 800 let prepeva deški pevski zbor Sv. Tomaža, ki so ga ustanovili avguštinski kanoniki. Tamkajšnja operna hiša  je tretja najstarejša na evropskih tleh. Izjemna kulturna in arhitekturna lepota saškega mesta pa je bila že od nekdaj tudi vir navdiha priznanih ustvarjalnih umov in skladateljev, kot so Mendelssohn-Bartholdy, Wagner, Schumann in Bach. Poleg tega se po središču mesta vije pot glasbe in na 23 točkah zaznamuje pomembne kraje v povezavi z glasbenim ustvarjanjem.
5. Köln
Kako je kölnski kaviar, ki nima nič opraviti z neverjetno dragim kaviarjem, dobil svoje ime, še danes ostaja uganka. Nemci ga navadno jedo za večerjo. Pripravijo ga tako, da narežejo krvavico, ki ji v Kölnu pravijo »Flönz«, in čebulo, zraven pa postrežejo še kisle kumarice, gorčico in rženi kruh.
Picture
Kölnski kaviar © Dieter Jacobi KölnTourismus GmbH
Picture
Kölnski kaviar © Köln Reporter
6. Hamburg
Nihče ne obišče hanzeatskega mesta Hamburga, ne da bi si zadal pojesti vsaj ene ribje žemljice. Vsako nedeljo se na ribji tržnici v predelu Altona sreča kar 70.000 zgodnjih ptic in ponočnjakov, ki tam že 300 let okušajo žemljice, polnjene s slaniki, lososi in drugimi ribami. Tržnica je vse do danes pravo doživetje in spada med najbolj priljubljene znamenitosti Hamburga.
Picture
Ribje žemljice © Nemška turistična organizacija DZT, Foto Rafa Pére
Picture
Ribja žemljica @Shutterstock
​7. Rothenburg ob der Tauber
Schneeballen oz. rothenburške snežne kroglice so pecivo iz krhega testa, poznano predvsem v regijah Hohenlohe in Frankovska. Ime je pecivo dobilo zaradi okrogle oblike in tradicionalne dekoracije s sladkorjem v prahu, njihov premer znaša od osem do deset centimetrov.
Kroglice so nekoč izdelovali predvsem za posebne priložnosti, kot so poroke, danes pa jih lahko kupite v skoraj vseh kavarnah, slaščičarnah in pekarnah v Rothenburgu in njegovi okolici. Obstaja tudi kar nekaj podjetij, ki so specializirana za proizvodnjo snežnih kroglic in ponujajo neskončno različic peciva. Poleg klasičnih kroglic, posutih s sladkorjem v prahu, imajo na voljo tudi kroglice z okusi čokolade, vanilije ali marcipana.

Picture
Snežna kroglica © jason + catherine
Picture
Snežne kroglice © The Sweet Life Studio
8. Bamberg
Bamberger Zwiebeln (»Bamberške čebule«) so mesna jed, ki izhaja iz tipične frankovske kuhinje. Jed sestavljajo čebule v omaki iz piva, polnjene z mletim mesom ali klobasami. V tradicionalni kuhinji se uporablja blaga čebula v obliki hruške, ki izvira prav iz okolice Bamberga. Omaka svoj tipičen okus dobi iz bamberškega dimljenega piva, ob jedi pa po navadi postrežejo s pire krompirjem in kislim zeljem.
Picture
Bamberške čebule © Genussregion Oberfranken
Picture
Bamberške čebule © Genussregion Oberfranken
9. Frankfurt
Med obiskom čudovitega mesta ob reki Majni si vsekakor vzemite čas tudi za pokušino ustvarjalnih jedi vrhunskih (tudi Michelinovih) restavracij ter tradicionalnih specialitet, med katere spada tudi frankfurtska zelena omaka iz sedmih zelišč, ki je bila, mimogrede, najljubša jed znamenitega dramatika in pisatelja Goetheja. V čast priljubljeni omaki iz drobnjaka, kreše, peteršilja, navadne kislice, prave krebuljice, male strašnice in borage v Frankfurtu vsako leto v maju priredijo festival.
Picture
Frankfurtska zelena omaka © Nemška turistična organizacija DZT, Foto Knut Pflaumer
Picture
​Jajca in krompir z zeleno omako © Holger Ullmann
10. Dresden
​Dresdenski kolač, nekoč srednjeveško postno pecivo, danes hranljiv kolač iz kvašenega testa in suhega sadja, velja za eno izmed najbolj priljubljenih slaščic v zvezni deželi Saški. Po strogo zaupnem receptu ga izdelujejo in ožigosajo v približno 130 pekarnah kolačev in slaščičarnah.
Picture
Dresdenski kolač © Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen mbH, foto Sylvio Dittrich
Picture
Dresdenski kolač (C) Whats4eats

Picture

Vir: Nemška turistična organizacija in bookmundi.com
Komentirajte!
Katero jed pa si vi najraje privoščite ob obisku Nemčije?