Bavarska – najbolj priljubljena in obiskana počitniška regija Nemčije

Sedaj vemo, zakaj je temu tako! Kristalna jezera in reke, slikovite pokrajine z veličastnimi vrhovi, romantična srednjeveška mesteca in živahne metropole, za piko na i pa še pristno gostoljubje s številnimi tradicionalnimi dobrotami – vse to boste na Bavarskem doživeli tudi sami.

Paradiž za vse ljubitelje aktivnega in adrenalinskega oddiha

Najjužnejša in največja zvezna dežela Nemčije je pravi paradiž, tako za vse ljubitelje aktivnega in adrenalinskega oddiha kot umirjenih počitnic v osrčju neokrnjene narave. Preko Bavarske se razprostirajo edinstveni nacionalni parki in naravni rezervati, po njej pa se vije tudi kopica odličnih tematskih poti, kot so npr. Alpska cesta, Cesta gradov ali pa Romantična cesta med Würzburgom in Füssnom, ki velja za najstarejšo in najbolj priljubljeno. Od reke Majne pa vse do Alp vas bo 460 km dolga cesta navdušila z arhitekturnimi mojstrovinami, čudovitimi panoramami, okusno bavarsko kuhinjo in sodobno kulturo.

Odlično izhodišče za odkrivanje bavarske narave, nedaleč stran od Münchna, je tudi dežela petih jezer Starnberger-Fünf-Seen-Land. Zgodovinsko privlačna in priljubljena izletniška regija s svojo ponudbo najrazličnejših vodnih aktivnosti v toplih poletnih mesecih še posebej zaživi. To je občutila tudi avstrijska cesarica Elizabeta Bavarska (Sisi), ki je ob jezeru Starnberg preživljala svoje otroštvo.

Bavarska - panoramski pogled na Altmühltal, Arnsberger Leite
Panoramski pogled na Altmühltal © Naturpark Altmühltal
Jezereo Schrecksee – Bavarske Alpe
Jezero Schrecksee – Bavarske Alpe © Mark Zahl

Bogata zgodovina, številni festivali in sejmi, izjemna avtomobilska industrija, pivo

Bavarska je izredno bogata tudi na kulturno-zgodovinskem področju. Ima namreč več kot 100.000 arhitekturnih spomenikov, preko 1.200 muzejev in zbirk, 40 gledaliških in opernih odrov in kar 7 UNESCO-vih spomenikov. Potem pa je tu še kopica tradicionalnih festivalov in sejmov, ki zvezni deželi podarjajo nezamenljiv tradicionalni šarm. Kdo izmed nas ne pozna denimo oktoberfesta, pasijonskih iger v kraju Oberammergau, božičnega sejma v Nürnbergu ali srednjeveške poročne parade Landshuter Hochzeit.

Bavarska se lahko pohvali z izjemno avtomobilsko industrijo. Ste vedeli, da se v Ingolstadtu nahaja tovarna vozil AUDI, ob njej pa tudi muzej AUDI Forum, kjer si lahko ogledamo zgodovino prestižne znamke vozil in se podamo celo na voden ogled same proizvodnje? Ingolstadt pa ni zanimiv samo za vse ljubitelje nemških avtomobilov. Mesto je namreč znotraj srednjeveškega obzidja, polno zakladov iz obdobij, ko je bilo rezidenca bavarskih vojvod in eno najpomembnejših univerzitetnih središč Srednje Evrope. Tesno je povezano tudi z zgodovino piva: prav tu je vojvoda Viljem IV. Bavarski leta 1516 izdal Zakon o čistosti piva (nem. Reinheitsgebot), ki je narekoval, da se pivo lahko proizvaja le iz vode, ječmena in hmelja. Reinheitsgebot velja še danes in je s tem najstarejši predpis o kakovosti živil na svetu.

Bavarska - salon Audi
Bavarsko pozna večina po dobrih avtomobilih, nogometu, … © Audi AG
Bavarska - pivo
… klobasah, pivu in oktoberfestu, vendar ponuja še veliko več. © Rhioen Marketing, Arnulf Mülller

Priljubljena nemška Romantična cesta praznuje 66 let

Nemška Romantična cesta, dolga 460 km, se razprostira med Würzburgom na severu in Füssnom na jugu, obiskovalce pa popelje od reke Majne vse do Alp. Po nemški Romantični cesti lahko kolesarimo že vse od leta 1988, 2006 pa je bila urejena tudi v pohodniško pot na dolge razdalje. Že od nekdaj pa vseh 29 krajev vzdolž Romantične ceste v središče svojih turističnih aktivnosti postavlja kakovosten oddih od hektičnega, vsakdanjega življenja, začinjen z umetnostjo, bogato kulturo in kulinaričnimi razvajanji. Kombinacija srednjeveških mest, idiličnih vasi, bogate kulturne ponudbe, prelepih rečnih pokrajin, vinogradov in kulinaričnih vrhuncev je bila (in je še danes) zmagovalna. Priljubljenost nemške Romantične ceste namreč vse do danes ni upadla, kar dokazuje tudi odlično 10. mesto na lestvici TOP 100 najbolj priljubljenih znamenitosti v Nemčiji.

Prevzela pa nas bo tudi z bogato, tradicionalno kulinarično in vinsko ponudbo – vzdolž poti se bomo lahko ob vsakem koraku npr. razvajali z okusnimi nemškimi malicami, frankovskimi specialitetami, kolači ob kavi, odličnimi vini iz vinorodnih goric Main, Tauber in Hohenlohe ter okusnimi nemškimi pivi z bogatim poreklom. Würzburg nas bo osupnil s škofijsko-baročnim šarmom, Füssen s čudovitimi gradovi kralja Ludvika II. Bavarskega, v kraju Schwangau pa si bomo lahko ob prečudovitem pogledu na znameniti grad Neuschwanstein privoščili dan razvajanja v kraljevem zdravilišču Königliche Kristall-Therme, ki velja za enega izmed najlepših v Nemčiji. Na poti bomo lahko obiskali priljubljeni park z divjimi živalmi Wildpark Bad Mergentheim, bavarski železniški muzej v kraju Nördlingen, spoznali življenje Rimljanov na (sosednji) 2000 let stari poti »Via Claudia Augusta«, potešili našo nakupovalno mrzlico v outlet vasi, obiskali kak casino, odigrali partijo golfa, se odpravili na pristno nemško podeželje ali pa organiziran kolesarski izlet do slikovitih jezer Zgornje Bavarske. Možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa vzdolž Romantične ceste je enostavno nešteto.

Grad Wertheim - Romantična cesta, Bavarska
Grad Wertheim © Romantische Straße
Zgradba s predalčjem - Romantična cesta, Bavarska
Zgradba s predalčjem © Romantische Straße

Ingolstadt, rezidenca bavarskih vojvod, praznuje 500. obletnico Zakona o čistosti piva

Ingolstadt ima veliko obrazov: od znamenitosti znotraj srednjeveškega obzidja iz obdobja, ko je bilo mesto rezidenca bavarskih vojvod, do številnih zapuščin iz časa, ko je bil Ingolstadt vzdolž Donave poleg Prage in Dunaja s svojo univerzo več stoletij najpomembnejše univerzitetno središče Srednje Evrope. Namig: Dr. Frankenstein in Iluminati so prav zaradi bogate univerzitetne zgodovine Ingolstadta danes znani po celem svetu. Današnji Ingolstadt v osrčju Bavarske je zaznamovan s sožitjem med tehniko in dizajnom, ki ga lahko najlepše doživimo v Audi Forumu Ingolstadt, kjer si lahko ogledamo sedanjost in preteklost avtomobilske znamke Audi ter se podamo na voden ogled proizvodnje prestižnih vozil. Ingolstadt pa je tudi mesto mogočnih portalov, stolpov in obrambnih bunkerjev, saj je bil v 19. stoletju pomembna deželna utrdba ter sedež bavarske vojske. Ostanki mogočnih trdnjav se nahajajo na vsakem koraku, najlepše pa si lahko ogledamo v parku Klenzepark, največjem muzeju na prostem z nemško arhitekturno zgodovino utrdb in trdnjav.Mesto je tesno povezano tudi z dolgo in bogato zgodovino piva: vojvoda Viljem IV. Bavarski je namreč prav v Ingolstadtu leta 1516 izdal Zakon o čistosti piva (Reinheitsgebot), ki je narekoval, da se pivo lahko proizvaja le iz vode, ječmena in hmelja. Prav ta zakon naj bi bil podlaga za izjemno kvaliteto današnjega bavarskega piva, obenem pa je najstarejši predpis glede kakovosti živil na svetu, ki velja še danes. V letošnjem letu bo Nemčija obeležila okroglo 500. obletnico omenjenega zakona, ob kateri bodo prav v Ingolstadtu celo leto potekale številne aktivnosti in prireditve, seveda vse v znamenju piva.

Staro mestno jedro © Ingolstadt Tourismus und Kongress GmbH
Vrata Kreuztor © Ingolstadt Tourismus und Kongress GmbH

Dežela petih jezer – paradiž ob vodi, številne aktivnosti in specialitete, harfe

Slikovite kmečke vasi, pompozne rezidence in več kot 130 km jezerske obale – dežela petih jezer Starnberger-Fünf-Seen-Land na Bavarskem je pravi paradiž za vse, ki iščejo sproščujoč oddih ob vodi. Prav tako vas bo regija očarala z okusnimi regionalnimi (in nadvse edinstvenimi) specialitetami – od domačih pridelkov do piva priljubljene samostanske pivovarne Andechs, bio izdelkov regionalne mlekarne do sladkih pregreh, npr. okusnih čokoladnih pralinejev, ki jihj lahko pripravite kar sami na čokoladnih delavnicah znamenitega slaščičarja Franza Xaverja Clementa v njegovi tovarni čokolade v Bernriedu. Dežela petih jezer pa z enim največjih parkov za nordijsko hojo v Evropi privablja tudi številne navdušence aktivnega oddiha. Naredite nekaj za svoje telo in se s palicami podajte po eni izmed 23 urejenih prog za nordijsko hojo, ki skupno nudijo kar 280 km pohodniških užitkov.
Starnberg jezero, Bavarska
Starnberg jezero © Tourismusverband Starnberger Fünf-Seen-Land

Odkrijte Starnberger Fünf-Seen-Land na lastno pest in ob tempu, ki vam ustreza. Ob obisku počitniške regije pa ne zamudite seveda tudi številnih aktivnosti na vodi, ki jih ta prelepa jezerska pokrajina nudi – od jadranja, smučanja na vodi do deskanja, jezera v pokrajini Starnberger Fünf-Seen-Land so enostavno prava izbira za vse, ki si želijo zabave, športa in adrenalina na vodi. Vsekakor pa je dežela petih jezer tudi odlična destinacija za družinski oddih, saj se lahko z vašimi najmlajšimi odpravite na številne pustolovščine v naravo.

Nenazadnje pa je regija zelo bogata tudi na glasbenem področju. Že več kot 70 let v Starnbergu družinsko podjetje Horngacher-Harfen namreč izdeluje svetovno znane harfe, za katere je potrebno več kot 900 ur ročnega dela, da se iz plemenitih materialov in z veliko mero natančnosti izdela znamenita harfa znamke Horngacher. Oglejte si jo in zaigrajte ob vašem obisku pokrajine Starnberger Fünf-Seen-Land nanjo tudi vi!

Pomol jezera Starnberg, Bavarska
Pomol jezera Starnberg © Tourismusverband Starnberger Fünf-Seen-Land

Hotel Vier Jahreszeiten Starnberg – odlična destinacija, izvrstna kulinarika in wellness

Pred »vrati« bavarske prestolnice in le 5 minut stran od čudovitega jezera Starnberg vas pričakuje elegantni superior Hotel Vier Jahreszeiten Starnberg. Hotel se lahko pohvali z izvrstno kulinariko, odlično lego med Alpami in Münchnom, prijaznim osebjem ter prvovrstnimi storitvami. Izbirate lahko med 126 komfortno opremljenimi sobami ali suitami. Za kulinarična razvajanja z zanimivimi kreacijami in odlično à la carte ponudbo bo poskrbela z Michelinovo zvezdico nagrajena restavracija Aubergine, restavracija Oliv’s pa vas bo navdušila s klasičnimi dobrotami, pripravljenimi le iz najboljših sestavin. Priljubljen hotelski bar Hemingway, opremljen v angleškem stilu, vam bo postregel z največjo zbirko rumov v južni Nemčiji, za sprostitev pa se lahko podate v butični wellness in fitnes s panoramsko teraso in razgledom na jezero Starnberg. Dobrodošli v Hotelu Vier Jahreszeiten Starnberg!
Restavracija Aubergine - Hotel Vier Jahreszeiten Starnberg
Restavracija Aubergine © Hotel Vier Jahreszeiten Starnberg
Wellness in fitnes © Hotel Vier Jahreszeiten Starnberg

Legoland – zabava za vso družino, 55mio LEGO kock, 7,5m visoka žirafa …

LEGOLAND vas pričakuje z osmimi pustolovskimi svetovi, najrazličnejšimi tematikami, zabavnimi predstavami in prireditvami, številnimi adrenalinskimi vožnjami ter drugimi LEGO zanimivostmi, ki so sestavljene iz več kot 55 milijonov LEGO kock. Najvišji model v zabaviščnem parku, sestavljen iz »legic«, je 7,5 metrov visoka žirafa, ki sega celo preko tračnic priljubljenega adrenalinskega vlakca Tret-o-Mobil, v katerem se lahko obiskovalci naokoli zapeljejo visoko nad tlemi. Spoznajte skupaj z njo ali pa maskoto LEGOLANDA, zmajčkom Ollijem, najrazličnejše atrakcije parka ali pa se v posebnem tematskem parku MINILAND sami sprehodite mimo najbolj prepoznavnih znamenitosti sveta v miniaturni izvedbi– npr. pravljičnega gradu Neuschwanstein ali berlinskega Reichstaga, Benetk, Švice, prelepe Nizozemske ali hamburškega pristanišča.
Ogromna žirafa vabi v Legoland © Legoland
Legoland - safari
Safari vožnja © Legoland

Oviratlon – več kot izziv, preizkusite tudi vi samega sebe in pomagajte otrokom

Vse aktivne, športne in družabne ljudi, ki radi premagujejo izzive, iščejo nove pustolovščine in jih ni strah preizkusiti nekaj novega,  Nemška turistična organizacija skupaj z organizatorjem dogodka OVIRATLON OBSTACLE CHALLENGE vabi dne 25. junija 2016 na Pokljuko na OVIRATLON – novo obliko športnega udejstvovanja na 10 km dolgi poti z različnimi ovirami. Oviratlon ni tekmovanje ali bitka s časom. Je preizkus vzdržljivosti, moči in spretnosti ob pomoči najboljšega prijatelja, sorodnika, sodelavca ali popolnega neznanca. Ne zamudite aktivno obarvanega športnega dogodka in se potegujte za nagrade.

Zagotovite si vašo prijavo tukaj >>. Del prijavnine bo podarjen otrokom, ki morajo zaradi najrazličnejših okoliščin vložiti veliko več truda v premagovanje vsakodnevnih ovir in preizkušenj. Med oviratlonci, ki bodo premagali strah in se smehljaje dvignjenih rok spustili čez ciljno črto, bomo podelili številne privlačne nagrade: vstopnice za obisk največjega nemškega zabaviščnega parka Europa-Park, vstopnice cvetličnega otoka Insel Mainau in prenočitve v verigi hostlov in hotelov A&O Hotels & Hostels.

Dežela kraljev, gora, piva, športnih užitkov in pomembne zgodovine enostavno na vsakem koraku navdušuje z nepozabnimi doživetji. Je še niste obiskali? Potem je to leto vsekakor pravo, saj bo ob letošnji 500. obletnici Zakona o čistosti piva na Bavarskem še posebno živahno.

Komentirajte!

Kako vam je všeč Bavarska? Ste jo že obiskali? Kaj vam je bilo najbolj všeč?