Edinstven dopust v avtentičnem zgodovinskem mestnem jedru

Mesto Poreč ima blago sredozemsko podnebje in je zaradi velikega števila plaž, slikovitosti mesta in bližnje okolice, kulturnozgodovinskih spomenikov, turističnih naselij in kampov eno izmed največjih istrskih turističnih središč ob vzhodni obali Jadranskega morja.

Ob večerih si lahko privoščite prijeten sprehod mimo uličnih prodajaln z raznimi spominki, marine, restavracij…

Sam kraj in mediteranska klima sta popolna za bivanje in privlačna čez celo leto. Zima, pomlad, poletje in jesen se nizajo, kot se nizajo številne zabave in možnosti prijetne sprostitve, zato sva se tudi midva odločila za mesto Poreč kot letošnjo destinacijo za najin dopust.

Mesto, ki naju je popolnoma očaralo s svojo živahnostjo in ponudbo.

Navdušile so naju dolge poti ob obali, ki so prijetne za sprehode, prijateljske klepete, kolesarjenje ali rekreativno tekanje. Našla sva tudi urejene kolesarske poti skozi neokrnjeno naravo, ki naju je kar klicala, da jo raziščeva.

Veliko je tudi urejenih kolesarskih poti za vse tiste, ki imate radi bolj aktiven dopust.

Najin »dom« je tokrat bil odličen Valamar Riviera Hotel & Residence 4*, ki se nahaja v samem središču starega mestnega jedra in tik ob morju (s pogledom na otok Sv. Nikola).

Odličen Valamar Riviera hotel & residence 4*, kjer se boste počutili kot doma.
Hotelske sobe, ki so vrhunsko in stilsko urejene ter opremljene.
Hotelska soba s pogledom na morje in otok Sv. Nikola.
Hotelsko preddverje, kjer se lahko udobno namestite in preberete kako dobro knjigo ali spijete kozarček.

Ko sva prispela v Poreč, sva pustila svoj avto na varovanem Valamarjevem parkirišču »Žatika«, od koder sva imela (kot Valamarjeva gosta) na voljo organizirano brezplačno vožnjo do hotela (kombi). Tam naju je pričakalo prijazno osebje, ki so nama uredili vse potrebno (check-in, kartica, nosač prtljage…) za čimbolj prijetno bivanje.

Otok Sv. Nikola, ki je zelo popularna destinacija med gosti. Na voljo so vam različne plaže, bazen (Valamarjev hotel), senčniki, ležalniki, restavracija…

Kot hotelska gosta sva imela možnost uporabe kratke brezplačne vožnje z zasebno ladjico do otoka Sv. Nikola, zato sva se po udobni namestitvi v hotelski sobi takoj odpravila tja. Ladjica vozi od mestne marine do otoka (vožnja traja 5 minut) vsak dan od 6h zjutraj pa vse do polnoči (v obe smeri).

Peščena plaža na otoku Sv. Nikola. Na voljo imate tudi brezplačne ležalnike s senčniki. Zraven je bar s pestro izbiro hladnih pijač.

Otok Sv. Nikola je deloma porasel z gostim borovim gozdom, deloma pa ga pokriva gosta makija. Obala je zelo privlačna za kopanje in pritegne veliko gostov na otok. Plaže so deloma peščene, kamnite (naravne) ali pa prekrite z betonskimi ploščami, tako da zagotovo vsak najde nekaj zase. Na otoku brezplačno zamenjate hotelske kartice za kopalne brisače (na voljo imate tudi brezplačne ležalnike s senčniki). Poleg tega pa dobite še dostop do bazena (srednje velik bazen z 2 toboganoma in počasno reko). Zagotovo pa ne boste ostali lačnih ust, saj imate v bližini na voljo še restavracijo z odlično hrano in pijačo.

Plaža Parenzo na otoku Sv. Nikola s pogledom proti mestu Poreč.

Po nekaj urah uživanja na otoku sva se odpravila nazaj proti mestu in se pripravila za hotelsko večerjo. Samopostrežna večerja je na voljo med 19. in 21. uro, izbirate pa lahko med vsemi vrstami okusnih jedi (mesne, zelenjavne, morske, sadje, sladice…). Privoščila sva si tudi kozarček odličnega hotelskega vina Chardonnay (1 dcl = 18 kun). Po obilni večerji sva odšla raziskovat staro mestno jedro in živahno večerno življenje. Na pisanih ulicah najdete vse živo: od tržnic, nastopajočih, mestnih znamenitosti in celo zabaviščni park.

Mesto Poreč s svojo barvitostjo ponuja nešteto možnosti za sproščen dopust.

Naslednji dan sva imela samopostrežni hotelski zajtrk (od 8h do 11h), ki naju je napolnil z energijo (odlična kava 😊). Nato sva se odpravila proti mestni plaži, kjer sva na poti obšla tudi poreško marino, kjer je na voljo ogromno ladij, ki ponujajo odlične izlete do bližnjih mest oz. otokov. Na mestni plaži sva si pod borovci poiskala senco in se prepustila prijetnemu vetriču in morskemu zraku. Ko sva postajala lačna, sva odšla v bližnjo restavracijo z okusno svežo morsko hrano. V samem mestnem jedru najdete bogato ponudbo restavracij in gostiln z lokalno (istrsko) kulinariko.

Hotelska restavracija, kjer imate na voljo samopostrežni zajtrk in večerjo. Prijazno osebje, ki poskrbi tudi za vašo žejo.

Pozno popoldne sva se odpravila v hotel, kjer sva se uredila za večerjo in si na koncu še v mestu privoščila kratek sprehod s sladoledom.

Naslednje jutro sva se po zajtrku takoj odpravila na otok Sv. Nikola, tam sva izkoristila lepo sončno vreme in vse ponujene možnosti. Zvečer sva občudovala sončni zahod in osvetljeno mesto, nakar sva se z ladjico vrnila v hotel. Večerjo (a la carte) sva si tokrat privoščila v sosednji luksuzni restavraciji Spinnaker, ki spada pod Valamar Riviera hotel.

Luksuzna restavracija Spinnaker (Valamar Riviera hotel & Residence)

Zadnje jutro sva se po zajtrku odjavila (ob 10h) in nato so naju s kombijem prepeljali do najinega avtomobila. Prijazen voznik se nama je zahvalil za obisk in nama zaželel srečno pot.

Nešteto priložnosti za občudovanje res prelepih sončnih zahodov.

Za zaključek te najine super doživete dopustniške zgodbe pa ne smeva pozabiti na dejstvo, da je hotel Valamar Riviera & Residence 4* optimalen hotel za odrasle, ki zagotavlja kombinacijo klasičnih poletnih počitnic in mestnih počitnic v čudovitem zgodovinskem mestu Poreč.

Toplo priporočava vsem, ki se želijo sprostiti in si spočiti možgane od napornega vsakdana! Za dopust brez skrbi! 😊

Simona & Marko