Sneg na Havajih

V Sloveniji smo v februarju že začutili prve vplive pomladi in se razvajali ob prijetnih spomladanskih temperaturah. Na drugi strani sveta, natančneje na Havajih, pa so doživeli nekaj čisto drugega. Havaje je pobelil sneg.

Velika zimska nevihta, ki se je začela krepiti 9.2.2019, je prisilila številne državne parke po Havajih, da so zaprli svoja vrata za obiskovalce. V nedeljo, 10.2., pa so iz oddelka za zemljo in naravne vire na Havajih na Facebooku  sporočili, da so prvič zabeležili sneg v državnem parku Polipoli na otoku Maui. Prav tako so zapisali, da bi to lahko bil najnižje zabeležen sneg v zvezni državi Havaji.

Rajski Havaji

Havaji so otočje v Tihem oceanu. To vulkansko otočje sestavlja 8 večjih in 23 manjših otokov. Havaji imajo ogromno čudovitih narodnih parkov, najbolj poznan in vreden ogleda je Vulkanski narodni park, Vulkan Maune Loe, kjer lahko z nekaj sreče občudujete, kako se lava steka v morje. Havaji so najbolj znani po svojih rajskih plažah in prijetni klimi, saj ležijo na robu tropskega pasu. Kljub svoji legi pa sneg ni popolna neznanka na Havajih, saj ga pogosto zabeležijo v gorah.

Havaji imajo kar 11 vrhov vulkanskega nastanka, ki merijo preko 1000 metrov. Prej omenjeni park Polipoli, kjer so letos zabeležili sneg, se nahaja na nadmorski višini okoli 1700 metrov, na Havajih pa sneg le redko zabeležijo nižje od nadmorske višine 2000 metrov.   

Najvišja gora na svetu?

Sneg največkrat pobeli najvišji vrh Mauna Kea, ki leži na nadmorski višini 4207 metrov. Najvišja havajska gora je, če jo merimo od podnožja gore do samega vrha, celo višja od Mount Everesta. Podnožje gore Mauna Kea leži na tleh Tihega oceana, zato je skupna višina gore, pod morsko gladino in nad njo, približno 10.200 metrov.

Več informacij o Havajih najdete tukaj>>.

Avtor članka: M.K.