Decembrski vikend oddih v Valenciji

V začetku decembra sva s partnerjem za nekaj dni želela pobegniti iz mrzle Slovenije na vikend oddih. Posebne destinacije najprej nisva imela v mislih, ker pa sva našla res ugodne letalske karte iz bližnjega Trsta do Valencije, sva se takoj odločila za nakup. Preverite, kaj vse sva videla in doživela v tem čudovitem španskem mestu

Mesto umetnosti in znanosti

Eden najbolj obiskanih in znanih delov Valencije je kulturni kompleks futurističnih stavb, imenovan Mesto umetnosti in znanosti, ki ga je zasnoval slavni španski arhitekt Félix Candela. Tudi midva sva se že prvi dan odločila, da si najprej pogledava prav ta predel. Zanimiv je že sam sprehod okoli stavb, lahko pa seveda obiščete tudi katerega od muzejev v njih. Tam se med drugim nahajajo interaktivni muzej znanosti, planetarij in operna hiša. Zanimive oblike stavb so zares nekaj posebnega, prav lepo pa so bile osvetljene tudi ponoči.

Del mesta znanosti in umetnosti je tudi Oceanogràfic, največji kompleks akvarijev v Evropi. V tem čudovitem kompleksu sva preživela kar nekaj ur in občudovala več kot 500 različnih vrst, celo morske pse. Če vas zanima, kaj vse sva videla tam in kako sva se imela v Oceanogràficu, si celoten prispevek lahko preberete tukaj >>.

Zgodovinsko središče

Valencija je bila ustanovljena kot rimska kolonija leta 138 pred našim štetjem, danes pa je tretje največje mesto v Španiji. Zgodovinsko središče je eno največjih v Španiji, s približno 169 hektarji, zato sva si za raziskovanje središča mesta rezervirala kar celoten dan.

Ena najbolj obiskanih kulturnih znamenitosti je La Llotja de la Seda oz. La Lonja. Gre za pozno gotsko profano stavbo, ki so jo uporabljali za trgovanje. Stavba ponazarja moč in bogastvo velikega sredozemskega trgovskega mesta, zato je od leta 1996 tudi na seznamu UNESCO-ve kulturne dediščine.

Obiskala sva tudi njihovo osrednjo tržnico – Mercado Central, ki je z več kot 8.000 kvadratnimi metri ena največjih v Evropi. Zanimiva je že sama stavba tržnice, čeprav je še bolj impresivna od znotraj. V notranjosti sva našla res najrazličnejše stojnice – od tradicionalne španske šunke in drugih mesnih izdelkov do sira, zelenjave, pekovskih izdelkov, rib in začimb ter raznih malenkosti in darilc. Obstaja celo rek, če nečesa niste našli na osrednji tržnici, potem ne obstaja.

Središče Valencije bi verjetno lahko raziskovali več dni. Midva sva si od zunaj pogledala še areno za bikoborbe, ki se nahaja zraven glavne železniške postaje, pa Mestno katedralo in vrata Serranos. Povzpela pa sva se do drugih mestnih vrat, imenovanih Torres de Quart, od koder se nama je odprl izjemen pogled na mestno središče. Gre za obrambna stolpa, ki sta bila zgrajena v 15. stoletju, pomembno vlogo pa sta imela tudi v času Napoleona. 

Dom paelle in odličnih tapasov

Ste vedeli, da ena najbolj znanih španskih jedi izvira prav iz Valencije? To je odlična paella, jed iz riža z raznimi dodatki. Originalna paella valenciana naj bi vsebovala zelenjavo, piščanca, zajca ter menda celo polže. Midva pa sva poskusila paello z morskimi sadeži in bila je naravnost odlična.  

Na splošno sva v Valenciji preizkusila kar nekaj tradicionalnih španskih jedi in tudi pijač. Seveda ni šlo brez kozarca osvežilne sangrije in neštetih vrst tapasov. Odlični so bili tudi njihovi churrosi s čokolado; nekakšno ocvrto testo, ki ga pomakaš v vročo čokolado. Okusno!

Morski pridih

Valencija se nahaja ob Sredozemskem morju, zato sva seveda skočila še do obale. Mestna plaža je v resnici sestavljena iz 3 velik plaž, imenovanih Playa de las Arenas, Playa de la Patacona in Playa de la Malvarrosa. Gre za nekaj kilometrov dolg in skoraj 100 metrov širok pas peščenega raja. Čeprav je bila voda na žalost premrzla za kopanje, je bila zunanja temperatura prav prijetna za posedanje ob plaži in opazovanje morja.

Praznična okrasitev

Kot vsa večja mesta je bila tudi Valenicja prav lepo praznično okrašena. Na osrednjem trgu pred mestno hišo so postavili dva ogromna božična balončka iz neštetih prazničnih lučk. Lepo so okrasili tudi samo mestno hišo, na trgu pred njo pa sva obiskala tudi manjši božični sejem. Nekaj lučk sva našla skoraj na vsakem trgu, kar nekoliko pogrešala pa sva pravo veliko božično smrečico.

Severno od središča mesta sva zadnji večer obiskala tudi vrtove Viveros, kjer so v decembru postavili posebno praznično okrasitev. Sprehodila sva se po kilometer in pol dolgi poti, okrašeni z milijoni lučk. Navdušile so naju čudovite zvezdice in pravljične vile, pisana darilca, za zaključek pa še ogromen snežak iz lučk.

Valencija naju je zares navdušila in na nek način tudi presenetila. Na eni strani futuristične novodobne stavbe, na drugi strani kulturne stavbe z večstoletno zgodovino, zraven pa še temperamentno špansko vzdušje. Trije dnevi v Valenciji so minili prehitro, zato se sem gotovo vrneva še kdaj.

Avtorja prispevka: Mirjam in Polde