Irska- smaragdni otok, ki te očara s svojimi lepotami

Irsko sem obiskal že petkrat, in to spomladi, poleti in jeseni. Vedno znova me navduši. V nadaljevanju vam bom predstavil samo nekaj najbolj zanimivih znamenitosti in posebnosti Irske. Gre za čudovito deželo, ki jo morate obiskati in doživeti.

Dublin – živahna prestolnica Irske, Vikingi, Oscar Wilde, U2 …

Dublin, glavno mesto Irske, slovi po svojem lagodnem šarmu in kulturni dediščini. Je glavno mesto zabave, glasbe in načina življenja, ki mu rečejo Irci »craic«. Znani sinovi Dublina so pisatelji Oscar Wilde, James Joyce, Jonathan Swift, dramatik Samuel Beckett in sodobni kulturni ambasadorji, kot so U2. Mesto je prežeto z bogato zgodovino, začenši z Vikingi, ki so zgradili prvo naselje in ulice. Skozi stoletja sta »craic« in nemirni umetniški duh sooblikovala Dublin v to, kar je danes – živahna prestolnica, ki se giblje v lahkotnem tempu in ritmu.

Picture
Čudovit prizor – Dublin ponoči.
Ulični umetniki, ki še dodatno popestrijo dogajanje v živahni prestolnici.

O’Connellov kvadratast most in središče kulturnega delovanja Temple bar

O’Connellov most v Dublinu nad reko Liffey je edini evropski most, ki ima enako širino in dolžino, se pravi, je kvadraten. Današnji most je bil zgrajen leta 1863, ko je nadomestil lesenega, zgrajenega leta 1801. Pred tem je bil na tem mestu vrvarski most, ki sta ga naenkrat lahko prečkala samo en človek in en osel.

Kulturna četrt Temple bar v Dublinu je labirint tlakovanih ulic v samem središču mesta na južnem bregu reke Liffey. Čez dan deluje nekoliko zaspano, morda bi bilo bolje rečeno, da je nekam drugačen. V njem je nešteto majhnih domiselnih trgovinic, kjer prodajajo vse, od izvirnega nakita, rabljenih vinilnih plošč, knjig, eko daril in še veliko več. Tukaj se nahajajo tudi odlične restavracije, ne samo s tradicionalno irsko hrano. Izbor je zelo pester, najde se vse od italijanske, španske, kitajske, mongolske, indijske, indonezijske, nepalske restavracije. Temple Bar je v prvi vrsti središče kulturnega delovanja in vredno si je ogledati kako galerijo, film ali predstavo. Obisk kulturne četrti je nepopoln brez obiska puba, kjer lahko prisluhnete v živo tradicionalni irski glasbi, če pa ste pri volji, se ponuja ples dolgo v noč.

Picture
Kvadratast O’Connellov most v Dublinu je edini evropski most, ki ima enako širino in dolžino.
Picture
Temple bar – središče kulturnega delovanja in labirint tlakovanih ulic z nešteto majhnimi domiselnimi trgovinicami.

Trinity College in knjiga iz Kellsa, ki letno privabi okoli pol milijona obiskovalcev

Trinity College – Univerza svete trojice v Dublinu, ki je bila ustanovljena leta 1592 na zahtevo kraljice Elizabete I., je imela nekaj nepozabnih diplomantov, kot so Oscar Wilde, Jonathann Swift in tudi Bram Stoker, avtor Drakule. Na univerzi študira okoli 16.000 študentov. Univerza je ena od vodilnih irskih zgodovinskih znamenitosti. Knjižnica, ki hrani znamenito Knjigo iz Kellsa, pritegne letno okoli pol milijona obiskovalcev.

Knjiga iz Kellsa je osupljivo lep rokopis, ki vsebuje štiri evangelije. Je najdragocenejši srednjeveški artefakt Irske in velja za najbolje ohranjeni iluminiran rokopis, ki je nastal v srednjeveški Evropi. Knjiga iz Kellsa je bila napisana najverjetneje v samostanu na otoku Iona na Škotskem v čast Svetega Columba v začetku 8. stoletja. V času vikinških vdorov so knjigo v 9. stoletju prenesli v Kells, na Irsko. Ukradena je bilo v 11. stoletju, v tem času je bila odtrgana debela platnica, ki so jo vrgli v jarek. Platnica je bila najverjetneje okrašena z zlatom in dragulji. Malce ga je poškodovala voda, sicer pa je izredno dobro ohranjen.

Leta 1541, na vrhuncu angleške reformacije, je knjigo shranila rimskokatoliška cerkev. Knjiga je bila vrnjena na Irsko v 17. stoletju, nadškof James Ussher jo je dal Univerzi svete trojice, kjer jo hranijo še danes.

Picture
Knjižnica, v kateri hranijo Knjigo iz Kellsa, ki velja za najdragocenejši srednjeveški artefakt Irske in letno pritegne pol milijona obiskovalcev.
Picture
Irci tudi zelo radi plešejo in imajo veliko tradicionalnih plesov. V našem hotelu v Dublinu smo lahko zvečer občudovali nekatere od njih.

Guinness – pivovarna in pivo, za točenje katerega je potrebnih 119,5 sekund

Dublina ne moremo zapustiti brez ogleda pivovarne Guinness. Ali ste vedeli, da je za popolno točenje pinte guinnessa potrebnih 119,5 sekunde? Naliva se pod kotom 45 stopinj, ko je kozarec že napolnjen do tri četrt, je potreben počitek, saj veste, za dobre stvari si je potrebno vzeti čas, mar ne? Če bi ga točili na drug način, bi ga Irci zavrnili. Po kratkem premoru se dolije kozarec do konca, zopet pod kotom 45 stopinj. Ko ga dobite serviranega, mora imeti lepo kremasto peno, serviranega pa dobite ohlajenega na 6 stopinj Celzija. V pivovarni Guinness lahko pridobite certifikat, da znate pravilno natočiti pinto piva. Ali ste vedeli, da ga varijo v več kot 150 državah in da se ga 40 odstotkov proda v Afriki? V vročem podnebju po grlih steče veliko irskega piva. Guinness velja za »dietno« živilo, saj s pinto piva zaužijete le okoli 200 kalorij, kar je manj kot pri večini svetlih piv, vinu, pomarančnem soku in mleku z nizko vsebnostjo maščob. Guinness ni črn, ampak je temne rubinasto rdeče barve. Preden ga spijete, še enkrat dobro poglejte njegovo barvo!

Artur Guinness je najel pivovarno v Dublinu pri St. James Gate-u za 9000 let za mesečno najemnino 45 funtov. V svoj izdelek je bil več kot prepričan, saj je menil, da bodo pivo prodajali še 9 tisočletij. Zaradi začetnega uspeha so mu konkurenti poskušali ponagajati. Predvsem so se lotili vode, Artur je trdil, da je z najemno pogodbo dobil tudi pravico do uporabe vode. Iz mestnega sveta so že poslali delavce, da zaprejo ventil cevi, ki vodi v pivovarno, a je Artur vzel pravico v svoj kramp in z njim pregnal delavce. Po tem dogodku so dopolnili pogodbo, da lahko Artur uporablja vodo še nadaljnjih 8975 let od leta 1783. 24. septembra 2009 ob 17.59 je z Irsko ves svet praznoval 250 let Guinnessa (“Arturjev dan”).

Picture
Pivovarna Guinness, ki jo je Artur Guinness leta 1759 najel za 9000 let.

 

Picture
V takšnih sodih so nekoč prodajali pivo Giunness.

Rock of Cashel – krožna kamnita utrdba, nastala kot izpljunek hudiča

Cashel pomeni v galski irščini krožno kamnito utrdbo. Obstajajo tudi druga imena, npr. Kraljeva skala ali Skala svetega Patricka. Po legendi je nastala kot izpljunek hudiča, ki je ugriznil del gore Devil’s Bite, nahajajoče se 30 kilometrov severno od Cashela. Kos kamnine je padel iz hudičevih ust in tako je nastal Rock of Cashel.

Tudi triperesna deteljica – simbol Irske, je povezana z znamenito atrakcijo Rock of Cashel. S pomočjo triperesne deteljice je sv. Patrick pokazal pomen Svete Trojice in prepričal kralja pokrajine Munster, da je sprejel krščanstvo in ga razširil po vsej deželi. Danes lahko občudujemo čarobno srednjeveško trdnjavo, kjer so nekoč bivali kralji in škofi. Kompleks obsega okrogel stolp iz 12. stoletja, visok keltski križ, romansko kapelo, gotsko katedralo sv. Patricka iz 13. stoletja, škofovo plačo in župnišče.

Picture
Čarobno srednjeveško trdnjavo Rock of Cashel, kjer so nekoč bivali škofi in kralji, lahko danes občudujemo in jo raziskujemo.
Picture
Rock of Cashel – Patrickova skala ali Kraljeva skala, ki naj bi nastala kot izpljunek hudiča.

Killarney in panoramska cesta Ring of Kerry – Meka turizma in popotništva

Killarney se nahaja v osrčju grofije Kerry in leži ob vznožju Škrlatnih gora, izjemno lepih ledeniških dolin ob kristalno čistih jezerih nedaleč stran od Atlantskega oceana. Mesto s 14.000 prebivalci je prava Meka turizma in popotništva, saj sta nedaleč stran narodni park in znamenita panoramska cesta Ring of Kerry.

Narodni Park Killarney meji na mesto in je oddaljen manj kot 10 minut peš hoje iz centra Killarneya. Kulise z gorami, jezeri, otočki, gradom Ross, posestvom Muckross in botaničnim vrtom so me vedno navdušile, tako poleti kot jeseni. V prečudoviti vili z več kot 50 sobanami je 2 noči leta 1861 preživela tudi kraljica Viktorija. Kako pomembno postane območje, na katero stopi kraljeva noga. Še posebej me je navdušil izlet s kolesom in čolnom po vseh treh jezerih in povratek v Killarney po ledeniški dolini Gap of Dunloe.

Obisk Irske se mi zdi vedno nepopoln, če se ne zapeljemo po polotoku Iveragh, ki obiskovalca pritegne z neprimerljivimi naravnimi  lepotami. Ljudje, ki imajo radi svež zrak in aktivnosti na prostem, se lahko naužijejo zelene Irske. Ob sončnem vremenu se ponujajo prekrasni pogledi na peščene plaže, otoke in otočke ter na najvišje vrhove Irske.

Poleg tega, da je Ring of Kerry eno najbolj priljubljenih počitniških območij, ponuja krožna pot številna zgodovinska mesta, kjer smo se seznanili z irsko dediščino, ki sega vse od kamene dobe. Občudovali smo že utrdbe iz železne dobe, stebre z oghamsko pisavo, stoječe kamne in razvaline starih samostanov.

Picture
Mesto Killarney velja zaradi okoliških lepot in znamenitosti meko turizma in popotništva.
Picture
Killarney s 14.000 prebivalci spada med majhna mesta, a je vseeno zelo simpatično in lepo urejeno.

Moherski klifi – do 213 m visoka in 8 km dolga turistična znamenitost Irske

Moherski klifi se nahajajo južno od vasice Doolin, povzpnejo se vse do višine 213 metrov pri O’Brienovem stolpu, potem se raztezajo še vse do rta Hags head. Celotna dolžina čeri znaša kar 8 km. Gre za eno glavnih turističnih znamenitosti Irske. Ko sem bil tam prvič, še ni bilo ograj, kot jih vidimo danes. Je pa ležal ob čereh živo rumen šopek rož v spomin deklici, ki je padla v prepad. Leta 2007 so zgradili impresiven center za obiskovalce, v katerem je še posebej zanimiva predstavitev čeri s ptičje perspektive s pomočjo strmoglavca.

Picture
Moherski klifi veljajo za eno glavnih turističnih znamenitosti Irske. Raztezajo se v dolžini 8 km ter dosegajo višino tudi do 213 m.
Med potepanjem po Irski morate obvezno poizkusiti tudi njihovo značilno kavo, ki vam bo dala nove moči in energijo za odkrivanje lepot.

Aranski otoki – pravo doživetje Irske, kjer se ustavi čas in kjer je dovoljeno le 100 vozil

Prvič sem otoke obiskal pred desetimi leti. Nekaj dni pred tem je besnelo močno neurje in v nesreči manjše ribiške ladje so umrli trije domačini. Ker jih živi na otoku okoli 1000, je skoraj vsaka družina izgubila bližnjega ali daljnega sorodnika. Tudi pot nazaj sem si dobro zapomnil. Bilo je zelo vetrovno in trajekt je močno pozibavalo. Veliko je bilo Azijcev, več kot polovica potnikov je dobila močno morsko bolezen in so imeli polne vrečke za bruhanje. Jaz sem jo odnesel na srečo brez težav. Ko sem se vrnil v Galway, me sploh niso pričakovali, ker so bili prepričani, da bo trajekt izplul šele naslednji dan. Ampak na otoku sem imel dvakrat srečo z vremenom. Glavno in edino mesto na otoku je Kilronan. Na otoku dovoljuje občina le 100 vozil, pa še od teh je veliko manjših avtobusov. Aranske otoke imenujemo tudi »otoki svetnikov in učencev” zaradi številnih ostankov nekdanjih cerkva in molilnic. Aranski otoki so pravo doživetje Irske, kjer domačini govorijo med seboj irsko in s tujci z velikim veseljem angleško. Otoki so muzej na prostem z raztresenimi keltskimi cerkvami, ki so zgodovinskega pomena, ponašajo se s z mogočno utrdbo iz železne dobe Dun Aengus in s spektakularnimi čermi. Irska je z zeleno barvo zelo umirjena dežela, če pa se želite znebiti mestnega vrveža, so Aranski otoki pravi kraj, kjer se ustavi čas. Otok sem prehodil in  prekolesaril.

Picture
Lepota Aranskih otokov, ki jih morate obiskati, saj so pravo doživetje Irske. Nekateri jih imenujejo tudi otoki svetnikov in učencev. Tukaj se boste znebili mestnega vrveža (na otoku je dovoljenih le 100 vozil) in tudi čas se vam bo ustavil.
Picture
Spektakularni pogled na čeri ob Aranskih otokih.

Največja atrakcija je utrdba Dun Aengus, ki se nahaja na robu 100 metrov visokih čeri s pogledom na Atlantik in praktično celoten otok Inishmore. Sestoji iz niza koncentričnih krožnih zidov, notranji del meri približno 50 metrov v polmeru, debelina kamnitega zidu pa znaša na nekaterih delih 4 metre. Te zidove so obnovili do višine 6m. Imel sem občutek, kot da sem na koncu sveta, na obzorju je samo Atlantik. Če sem se ulegel, sem lahko kot ostali opazoval izjemne čeri (zaenkrat še ni ograje). Domačini pravijo, da je naslednja župnija v Bostonu. Otoki so znani tudi po aranskih pleteninah in prav posebni znamenitosti, na otoku Inishmore se nahaja najmanjša cerkev na Irskem, ki je posvečena svetemu Benanu in meri približno 2 krat 3 metre, zgrajena pa je bila morda že v 7. stoletju. Kratek sprehod do cerkvice je poplačan tudi s čudovitim razgledom.

Če je vikend lep, obišče otok za vikend tudi nekaj tisoč ljudi. Peš je še posebej zanimiv južni del otoka s čudovitimi čermi. S kolesom pa se naredi lepa zanka po otoku. Do glavne atrakcije vozi tudi manjši avtobus, prav tako se lahko zapeljete po otoku s konjsko vprego, kot še marsikje po Irski.

Romantična Connemara – rob Evrope in eno najlepših nedotaknjenih območij

Connemara se nahaja na samem robu Evrope na zahodni obali Irske in je ena od najlepših nedotaknjenih območij, kar jih je mogoče najti. Na severu ji kraljuje gorovje Twelve Bens, polna je jezer, močvirij in šotišč, znana je po peščenih plažah ob Atlantiku, prav tako pa je zanimiva svetloba, ki nenehno spreminja razpoloženje pokrajine.

Spomladi so mi ostale v najlepšem spominu lepe spomladanske rože, brstenje dreves, ples novorojenih jagnjet po hribih in oglašanje kukavic, vse to je čarobna pomlad v Connemari. Nekaj posebnega je tudi jesen, ko se pokrajina odene v jesensko dekoracijo barv. Poseben užitek se je pogreti po aktivnem dnevu ob ognju iz šote. Prav poseben biser Connemare je samostan Kylemore in njegovi viktorijanski vrtovi. Prvotno je bil zgrajen kot grad leta 1867 za romantično darilo ob jezeru, ki je obdano s čudovitimi gorami. V samem samostanu se lahko seznanite s številnimi tragedijami, romancami, gradbenimi pobudami in seveda kraljevimi obiski. Benediktinke so grad kupile po 1. svetovni vojni in ga spremenile v kraj duhovnosti in izobraževanja.

Picture
Romantična Connemara se nahaja na zahodni obali Irske na samem robu Evrope in velja za eno najlepših nedotaknjenih območij. Prav poseben biser je samostan Kylemore in njegovi viktorijanski vrtovi.

Zgodba Kylemore – tako gradu in samostana – je resnično izjemna. Preplet usode, ki je zaznamoval njegovo zgodovino v ključnih trenutkih od začetka do današnjih dni, je ustvaril zelo ganljivo zgodovino. Kylemore se nahaja v Connemari na zahodu Irske in njena največja atrakcija je njegova lega. Nahaja se na severni obali jezera Pollacappul ob vznožju gore Druchruach, v osrčju goratega dela Connemare, in velja za eno od najbolj romantičnih stavb Irske. Internat je že nekaj let zaprt, na ogled pa je samostan, gotska cerkev, viktorijanski vrtovi, lončarski atelje, čajnica… in če dodamo še romantično jezero in sprehod po gozdu, je pravo nepozabno doživetje Irske.

Picture
Kylemore – ena od najbolj romantičnih stavb Irske, nekoč romantičen grad, nato benediktinski samostan.
Picture
Viktorijanski vrtovi poleg samostana Kylemore so zelo lepo urejeni in prav tako privabljajo številne obiskovalce.

Severna obala Irske – po velikanovih stopinjah, najslikovitejša pokrajinska cesta …

Severna obala Irske je nekaj posebnega in je vredna občudovanja. Tukaj se srečata na eni strani divji severni Atlantik in na drugi strani pokrajina dramatičnih klifov, ki že stoletja navdušujeta in navdihujeta številne umetnike in tudi znanstvenike, prav tako pa vzbuja tadel domišljijo vseh, ki si ga ogledajo. Poleg obale in čeri so tukaj še tihe doline in bujni parki gozdov. Čudesa narave se ne ustavijo tam, kjer so meje pokrajin. Velikanova obalna cesta je ena najznamenitejših in najslikovitejših pokrajinskih cest sveta. Če potujemo z zahoda proti vzhodu, nas najprej navdušijo ostanki gradu Dunluce na robu bazaltnih čeri, ki so dostopne preko mosta. Verjetno so na tem mestu ustanovili utrdbo že zgodnji kristjani in Vikingi. To, kar lahko občudujemo danes, je bilo zgrajeno v 16. stoletju. Po zadnjih raziskavah je bilo v začetku 17. stoletja zgrajeno bogato »izgubljeno mesto Dunluce«, ki pa je bilo porušeno leta 1641 v času irskih vstaj. Temu vrhuncu sledi velikanova cesta.

Picture
Giant’s causeway oz. Velikanova cesta je ena najznamenitejših in najslikovitejših pokrajinskih cest sveta in je sestavljena iz okoli 40.000 sklopljenih bazaltnih stebrov.
Picture
Grad Dunluce oziroma njegovi ostanki na robu bazaltnih čeri, ki so dostopni preko mostu, vas bodo navdušili s čudovitim razgledom na severni Atlantik.

Velikanova cesta, na severni obali Irske v grofiji Antrim, je sestavljena iz okoli 40.000 sklopljenih bazaltnih stebrov, ki so nastali pri vulkanskih izbruhih pred okoli 60 milijoni let. Če pa imate radi slikovite zgodbe, vas bo gotovo pritegnila legenda o dvoboju dveh velikanov iz Irske in Škotske. Velikanova cesta je bila prvič dokumentirana že leta 1693, prve realistične skice pa so bili objavljene leta 1740. Pogostokrat se omenja čudovit sklop bazaltnih stebrov kot osmo čudo sveta, leta 1986 je bila »Velikanova cesta« vpisana na seznam svetovne naravne dediščine UNESCO in kmalu postala ena najbolj priljubljenih turističnih atrakcij Irske.Za konec potovanja po znameniti severnoirski obali je potrebno obiskati še znamenit vrvarski most, Carrick-a-Rede. Most povezuje celino in majhen otok. 20-metrski vrvarski most se pne 30 metrov nad gladino. Danes je pomembna znamenitost, ki ima vsaj četrt milijona obiskovalcev letno. Dejansko je kar pravi kraj za slovo od znamenite obale.

Carrick-a-Rede – znamenit vrvarski most 30 metrov nad gladino morja, ki povezuje celino in majhen otok.

Belfast – tekstilna industrija, proizvodnja tobaka, vrvi, ladjedelništvo, Titanic, pnevmatike

V preteklosti je bil Belfast center tekstilne industrije, znan po proizvodnji tobaka in vrvi ter seveda ladjedelništvu. Glavni mestni ladjedelnici sta bili Harland in Wolff; v slednji je bila zgrajena znamenita ladja Titanic. Na začetku 20. stoletja sta bili največji in najbolj produktivni ladjedelnici na svetu. Belfast je igral ključno vlogo v času industrijske revolucije, do srede 20. stoletja je bil Belfast globalno pomembno industrijsko središče. V tej dobi je za kratek čas celo presegel število prebivalcev Dublina. Po številu prebivalcev se lahko Belfast primerja z Ljubljano. Danes ostaja Belfast še vedno industrijo središče, a je tudi kulturno, poslovno in izobraževalno središče in gospodarski motor Severne Irske. Nemirni časi, v katerih so se spopadali republikanci in rojalisti, so počasi preteklost in Belfast zopet doživlja precejšnjo gospodarsko in poslovno rast.

V Belfastu se radi pohvalijo, da so v njihovi ladjedelnici zgradili Titanic, najbolj prestižno potniško ladjo tistega časa. John Wood Dunlop je v Belfastu izumil pnevmatiko. Kraljičina univerza poučuje tako protestante kot katolike od 1845. Pesnik Seamus Heaney in bivša irska predsednica Mary MacAleese sta diplomanta te univerze. Lord Kelvin je v Belfastu zapisal znameniti 2. zakon termodinamike. Danes slovi Belfast kot eno najvarnejših mest Britanije. Veliko je tudi parkov in zelenih površin, skupaj več kot 1000 hektarov.

Picture
Arhitektura modernega Belfasta, ki po nemirnih časih ponovno doživlja precejšnjo gospodarsko in poslovno rast.
Picture
Belfast, ki se po velikosti lahko primerja z Ljubljano, ima veliko zelenih površin (več kot 1000 hektarov) in velja za eno najvarnejših mest.

Titanic Belfast – spomenik pomorske dediščine, zgodba o gradnji in nesreči Titanica

Titanic Belfast je znamenitost in tudi spomenik belfastske pomorske dediščine na mestu nekdanje ladjedelnice Harland in Wolff, kjer so zgradili to znamenito ladjo. Predstavljena je zgodba o gradnji in nesreči Titanica, ki je potonil na krstni vožnji čez Atlantik leta 1912 in njegovih sestrskih ladjah Olympic in Britannic. V devetih galerijah je z razstavami in interaktivnimi predstavitvami prikazana zgodba na zelo poučen način vse od ladjedelnice do potovanja v globino oceana.

Picture
Belfast Titanic – zgodba o najbolj slavni ladji, ki je potonila in spomenik pomorske dediščine na mestu, kjer so zgradili znameniti Titanic.
Picture
Poleg sprehodov po številnih parkih se lahko sprehodite tudi po Botaničnem parku v Belfastu, ki je zelo lep.

Avtor: Damjan Končnik
Eko Potovanja

Komentirajte!

Vam je všeč Irska? Naštejte vsaj 3 znamenitosti Irske?