V Istanbulu gradijo največje letališče na svetu

V Istanbulu gradijo svoje tretje mednarodno letališče, ki naj bi prve potnike pozdravilo že naslednje leto. Zadnja faza bi morala biti končana do leta 2030, ko naj bi čezenj letno prepotovalo okoli 150 milijonov potnikov, s čimer bo postalo največje letališče na svetu.  To je kar 45 milijonov potnikov več, kot jih na leto potuje skozi trenutno najbolj prometno letališče na svetu Hartsfield-Jackson v Atlanti v ZDA. Če bi bilo to potrebno, bi lahko kapaciteto nastajajočega letališča povečali na 200 milijonov potnikov.
Mesto na meji med Evropo in Azijo šteje približno 15 milijonov prebivalcev. Če ga uvrstimo v Evropo, je tako Istanbul največje mesto v Evropi. Istanbul iz leta v leto postaja vse bolj pomemben v svetovnem merilu in se razvija v najpomembnejše vozlišče med Azijo, Evropo in Ameriko. Po lanskem odprtju predora pod Bosporjem je gradnja največjega letališča na svetu nov megalomanski projekt v nizu, ki obsega še tretji most čez Bospor.
Istanbul ima že sedaj dve mednarodni letališči, čez kateri skupno na leto prepotuje približno 90 milijonov potnikov. V letu 2016 je  skozi mednarodno letališče Atatürk prepotovalo 60 milijonov potnikov in 29 milijonov skozi mednarodno letališče Sabiha Gökçen.  V Turčiji pričakujejo, da bo število potnikov predvsem na Atatürku skokovito naraščalo in da bo letališče kmalu premajhno.  Ker je sedanje letališče obkroženo s stanovanjskimi stavbami, prostora za širjenje letališča ni veliko. Zato so se turške oblasti odločile zgraditi novo letališče, ki bo stalo 35 kilometrov severno od evropske strani Istanbula. 

Rast BDP s pomočjo novodobnega letališča

Turške oblasti pričakujejo, da bo novo letališče turški BDP povečalo za 4,9 odstotka oziroma za 79 milijard dolarjev, dolgoročno pa naj bi prineslo 225 tisoč novih delovnih mest. Strošek gradnje naj bi po načrtih znašal 3 milijarde, sedaj se je povzpel na 10,3 milijarde evrov, do konca gradnje pa se bo najverjetneje povzpel na okoli 20 milijard. Letališče gradi 30 tisoč delavcev. 
Temeljni kamen je bil postavljen leta 2013, predvidene pa so štiri faze gradnje. Prva bi se morala končati oktobra leta 2018, ko bodo po načrtih odprli stavbo glavnega terminala, ki bo lahko sprejela 90 milijonov potnikov na leto. Do dokončanja naj bi se letališče lahko pohvalilo z dvema terminaloma ter šestimi vzletno-pristajalnimi stezami. Zgradili naj bi 88 zračnih mostov, parkirišče pa naj bi sprejelo preko 12 tisoč vozil.
Žal pa se pri gradnji ne ozirajo na okolje. Turško ministrstvo za gozdarstvo je leta 2013 ocenilo, da bodo zaradi gradnje posekali 658 tisoč dreves, skoraj dva milijona pa naj bi jih presadili na druge lokacije. Zaradi gradnje bo izginilo na stotine starih vasi in tradicionalne krajine med Bosporjem in Črnim morjem. Ob letališču naj bi sčasoma zraslo novo mesto, ki so ga Turki prvotno načrtovali za letne olimpijske igre 2020, Istanbul se je ob Madridu in Tokiu uvrstil v finalni izbor in izgubil.
Vir: igairport.com
Komentirajte!
Katero pa je bilo največje letališče, ki ste ga vi do sedaj obiskali?