Vse o festivalu Diwali

Diwali, znan tudi kot praznik luči, je eden največjih festivalov v Aziji. Je pomemben hindujski praznik, ki se praznuje v Indiji, Šrilanki, Singapurju, Maleziji in drugih azijskih državah. Datum za Diwali temelji na hindujskem koledarju in se vsako leto spreminja, festival, ki se organizira okrog praznika, pa traja 5 dni. Vse skupaj se običajno odvija med koncem oktobra in začetkom novembra. Letos bo praznik 24. oktobra, festival pa bo potekal od 23. do 27. oktobra. Preberite si vse o tem zanimivem prazniku.

Kaj je Diwali?

Diwali je praznik luči, takrat praznujejo zmago svetlobe nad temo in zmago znanja nad neznanjem. To je povezano s starodavno legendo o Rami, ki so mu odvzeli kraljestvo in ga poslali v izgnanstvo za 14 let. Diwali praznuje Ramov poraz zlega duha Ravane in njegovo zmagoslavno vrnitev na svoj dom.

Dobeseden prevod besede dīpāvali lahko prevedemo kot “vrsta luči” ali “pot luči”. Diwali je čas za mir in začetek na novo. Festival poteka 5 dni, saj po eni strani praznujejo žetev in obilje, po drugi pa pripravo na novo lunarno leto.

Kako poteka praznovanje?

Priprave na festival potekajo več tednov. Praznujejo ga tako hindujci kot tudi jainisti, newar budisti in sikhsisti. Podobno kot kitajsko novo leto se Diwali praznuje z družinskimi srečanji, novimi oblačili, posebnimi prigrizki in  tradicionalno živopisano okrasitvijo. V indijskih domovih gorijo oljne luči, postavijo tudi glinene posodice, napolnjene z gorčičnim oljem in stenjem, ko jih prižgejo, mesta žarijo v svetlih barvah. Vrh festivala je po navadi 3. dan, ko obeležujejo sam praznik Diwali.

Praznovanje po svetu

Festival Diwali postaja zadnja leta vse bolj opazen po vsem zahodnem svetu. Številna velika mesta v ZDA, Evropi in Avstraliji se pridružujejo praznovanju. Leta 2009 je bil predsednik Obama prvi predsednik ZDA, ki je praznoval Diwali v Beli hiši. San Antonio v Texasu je bilo prvo mesto v ZDA, ki je uradno slavilo Diwali. Letos bo tam tako potekal že tradicionalni 14. Diwali festival.