Intervju Zoran Predin

Zoran Predin, mnogim poznan kot pevec, skladatelj, tekstopisec in kantavtor, drugim kot športni navdušenec ter avtor nogometne himne Slovenija gre naprej. Mariborčan je od nekdaj povezan s športom, najbližje mu je košarka, ki jo je v mladosti tudi sam igral, vendar se zaradi zdravstvenih težav ni odločil za profesionalno kariero. Za bližajoče EP v košarki, ki bo v Sloveniji, je pripravil tudi himno z naslovom V ritmu Triglava, s katero bomo podpirali našo izbrano vrsto. Piše tudi glasbo za filme, televizijske nadaljevanke in gledališke predstave, znan je po ponarodelih besedilih. Napisal je tudi knjigo Druga žena v haremu.Svojo glasbeno pot je začel s skupino Lačni Franz, nato pa se leta 1997 preselil v Ljubljano in začel ustvarjati bolj umirjeno glasbo. Znan je tudi po tradicionalnem vsakoletnem valentinovem koncertu v Cankarjevem domu, ki bo na sporedu tudi letos. Rad potuje in spoznava nove dežele. Za Potnik.si si je vzel nekaj časa ter nam zaupal svoje potovalne navade.

Kakšne so za vas idealne počitnice?
Kombinacija potovanja v neznano in počivanja na robu bazena.
Kateri tip potovanj ali počitnic vam je všeč in ob katerih priložnostih (ali raje ležite na plaži ali bolj ljubite aktivne počitnice, kampiranje, …)?
Aktivne počitnice z načrtovanim počivanjem, raziskovanje neznanih krajev in ogledovanje znamenitosti v lastni režiji.

 

Kam najraje potujete (katere destinacije) in s kakšnim namenom? Imate morda kakšno stalno priljubljeno destinacijo, kamor se vedno znova vračate? 
Bil sem na vseh kontinentih, razen v Južni Ameriki. V deželah, ki jih obiščem, se na poti izogibam turizmu in iščem stik z resničnim življenjem. Za konec tedna pa rad pobegnem v zavetje kvalitetnih hotelov. Rad se vračam v Pariz, Istanbul, New Orleans in Sydney. V teh krajih bi lahko živel.

Kako pogosto potujete in za koliko časa? 
Odvisno od sezone. Zadnje čase je družinski proračun vse manjši, zato se odločamo za krajša potovanja po sosednjih deželah. Povabljeni smo k prijateljem v Amsterdam in na Sicilijo.

Z bandom v Egiptu
.
Kdaj si privoščite dopust? Glede na to, da ste precej zasedeni zaradi koncertov, ali vam uspe na dopust v poletnih mesecih?
Imel sem koncerte in nastope v Sydneyu, v Kairu, v Istanbulu, po glavnih mestih Evrope …, zato poskušam ukrasti vsaj tri tedne v poletnih mesecih za potovanja ali dopustovanje z družino.
Kje ste bili na dopustu lansko leto in kako je bilo?
Lansko leto smo zaradi čakanja na mojo operacijo ostali skoraj doma.

 

Imate morda že izbrano destinacijo za naslednje potovanje?
Zaradi družinske tradicije ob polnoletnosti bo fantovski del družine v začetku maja obiskal Dublin, skupaj pa bi, če bo le urnik dopuščal, radi spet na križarjenje ob obali južne Turčije ali pa z avtom po državah bivše Jugoslavije.

Dobro se vidi, da nisem bil prvi po gradovih Fridericka II. 🙂

Katera prevozna sredstva uporabljate?
Vsa razpoložljiva in potrebna za varno potovanje. Rad šofiram po novih deželah, no mogoče si v Kairu vseeno ne bi upal 🙂

Ali si dopust organizirate sami ali preko kakše agencije?
Različno. Moja svakinja je zaposlena v turistični agenciji in nam odlično svetuje pri izbiri destinacije in tudi pri sami organizaciji potovanja.

Kje se informirate glede potovanj?
Pri svakinji in pri prijateljih, ki so že obiskali tisto destinacijo, ter v medijih.

Kaj mislite o rezervacijah preko spleta?
Dvorezen meč. Praktično, ampak tvegano.

Poljub na koncu Great Ocean Roada pri 12 apostolih- Avstralija

Ali ste že obiskali nudistično plažo?
Sem. V mojih zgodnjih dvajsetih je bilo v Istri prav zabavno. Potem sem se pa naveličal množičnega turizma in gole riti.

Se ukvarjate s kakšnim športom oz. drugo aktivnostjo na potovanjih (surfanje, kajtanje, potapljanje, plavanje, tek, kolesarjenje)?
Ne. Branje in poslušanje lokalne glasbe.

Katere so tiste stvari, ki v vaši prtljagi nikoli ne manjkajo? 
Sprej proti komarjem, obliži za rane in sončna očala.

Katera je najbolj neumna stvar, ki ste jo vzeli s seboj na pot?
Verjetno preveč oblačil in premalo kreme za sončenje.

Bryce Canyon – South Dakota ZDA.

Za katero potovanje lahko rečete, da je bilo najboljše do sedaj? Po čem ste si to potovanje najbolj zapomnili? Kaj vas je tam tako očaralo?
Potepanje po južni Avstraliji in z avtom po narodnih parkih severne Amerike. Obe potovanji so nas, kot družino, zelo zbližali. Najbolj so nas očarali novi prijatelji, s katerimi smo ohranili pristne stike.

Katero potovanje je bilo najslabše do sedaj? Kaj je botrovalo slabi izkušnji?
Spomnim se, da smo se enkrat v Tunisu skoraj stepli za ležalnike. Nekaj nevzgojenih Francozov nam je pokvarilo dan. Drugače pa imamo kar srečo, saj znamo neprijetnosti predvideti in se jim izogniti.

Kateri je najbolj smešen pripetljaj z vaših potovanj?
Teh je pa bilo res veliko. Z veseljem vas vabim k branju moje knjige Druga žena v haremu, v kateri sem jih zbral kar nekaj. Eden izmed bolj zanimivih je prigoda iz potovanja po Gruziji, kjer je bilo potrebno po običaju vse zdravice z gostiteljem ponoviti. Gruzijskih zdravic je šestintrideset, tako da preden smo lahko začeli vračati zdravice, je tamada zaploskal in v dvorano so prihitele natakarice in v hipu pospravile dolgo mizo, nanjo pa prinesle sveže kozarce in nekaj velikih bokalov s temno brezalkoholno mehurčkasto osvežilno pijačo.Gostitelji so na dušek popili nekaj kozarcev, si zrahljali vozle in si vrgli kravate čez ramena na hrbet. Takrat se je na lepem razkrila skrivnost šestih vrat na nasprotni strani dolge mize. Za vrati so bila stranišča.Tam so si gospodje skoraj hkrati potisnili prste v usta in v školjkah organizirano pustili vse, kar so do takrat pojedli in popili. Potem so se očedili in si nasmejani s prtički obrisali usta in osušili prste ter razposajeno vrnili kravate na svoja mesta. Tako. Gremo naprej. Tamada je zaploskal in miza se je spet napolnila z jedačo in pijačo. Zdaj smo bili mi na vrsti za prvo zdravico. :)Spomnim se, da sem tisto popoldne z balkona drugega nadstropja v velikem loku bruhal na streho našega avtobusa, to pa je seveda sprožilo verižno reakcijo. 🙂

Sin Črt je sredi poletja v Turčiji srečal Božička.

Ste imeli kakšne avanture (mogoče v mladih letih) na potovanjih?
Sem. V mladih letih. Tako lepe in romantične, kot tudi manj lepe in čisto nič romantične:)

Kaj najraje jeste in pijete na počitnicah? Si privoščite tudi kakšen kozarček alkohola?
Med samim potovanjem se izogibam alkohola. Med počitkom pa rad poskusim lokalno vino ob tradicionalni  hrani ali kakšen koktail tistih krajev za lahko noč.

Kako potekajo trenutno vaše aktivosti s skupino? Se pripravljate na izid kakšne nove plošče? 
Z veseljem vabim vse bralke in bralce na svoj tradicionalni Koncert za zaljubljene, ki bo 9.2. v Cankarjevem domu v Ljubljani. Predstavil bom svojo novo spremljevalno skupino, sestavljeno iz vrhunskih glasbenikov, v goste pa sem povabil enega najboljših evropskih pianistov Matijo Dedića in mlado rokovsko skupino CoverLover, s katero zelo uspešno sodelujem. Več informacij dobite tukaj.

Intervju napisal: Jan Janžekovič

Komentirajte!

Ali vas zanima še katera Zoranova potovalna navada ali dogodivščina? Katero destinacijo mu svetujete za naslednje potovanje? Mu želite kaj sporočiti?