Družinska doživetja v objemu gozdov – Terme Snovik

Naša družina se je letos odločila za spremembo. Poletja ne bomo preživljali le na morskih destinacijah, ampak smo želeli doživeti še terme. Tako smo se odpravili v Terme Snovik v Tuhinjski dolini blizu Kamnika. Bili smo prijetno presenečeni. Preberite, zakaj.

Hitra pokušina Term Snovik

Najprej za pokušino nekaj video utrinkov z našega uživanja v objemu alpskih gozdov.

Tobogani, kjer otroci vriskajo

Zunaj so nas pričakali trije tobogani. Otrokom so se zasvetile oči. Cel dan so se neutrudno spuščali po njih. Zelo hitro si prišel na vrsto za spust in tudi mlajši otroci so se lahko pod budnim očesom kopaliških mojstrov podali po klančini. Po zeleni drči se lahko celo dva vzporedno spustita z veliko hitrostjo in polna adrenalina. Moram priznati, da smo se tudi starši na toboganih zelo zabavali.

Notranji bazen s čudovitim pogledom na gozdove

Notranji bazen je nekaj posebnega, saj nudi odličen razgled skozi steklene stene na bližnje gozdove, tako imaš občutek, da se kopaš v naravi, le voda je topla 32°C :). Ponuja zelo veliko možnosti za brezplačno hidroterapijo za različne dele telesa: slap, vodna goba, gejzir, vodna zavesa, masažna postelja, hitra reka, jacuzzi, stenske vodne masaže in talne vodne masaže. Človek se počuti po nekaj vodnih masažah kot prerojen.

Naravna zdravilna voda iz Snovika je priporočljiva tudi za pitje (posebni pitniki pri vhodu), saj vsebuje veliko mineralov, med drugimi tudi natrijev hidrogenkarbonat, ki ublaži zgago, slabost in želodčno bolečino.

Najmlajši sin pa je neizmerno užival v malem otroškem bazenu, v katerem je nasedla ladja palčka Snovička.

Čofotanje v sončnem vremenu

Ker je bilo zunaj toplo, smo največ uživali v zunanjem bazenu. Hoja po bazenu je še posebej prijetna, saj v bazenu ni ploščic, ampak je cel iz nerjavečega jekla. Otrokom so bile najbolj všeč ribiške mreže, ki so bile razpete na stebrih v vodi in so lahko hodili po njih.

Z ženo nama je Snovik pri srcu tudi zato, ker na zunanjem bazenu otroke z ležalnika lahko ves čas vidiš, kako čofotajo in si tudi midva lahko odpočijeva ter se sprostiva. V večjih termah moraš ves čas paziti, da ti otroci kam ne pobegnejo, saj so po naravi raziskovalci :).

Kneipp oblivi, bosonoga pot in filozofija

Knajpanje ni samo polivanje z mrzlo vodo, kot sem mislil doslej. Je cela filozofija, ki jo je začel nemški duhovnik in vodni fitoterapevt Sebastian Kneipp v drugi polovici 19. stoletja. Sam si je v mladosti s kopanjem v hladni Donavi pozdravil tuberkulozo. Snovik so edine terme v Sloveniji, v katerih greste celovito čez 5 Kneipp stebrov za zdravje telesa in duha:

 • voda (poživljajoči vodni oblivi po rokah in nogah),
 • gibanje (hoja po Kneipp bosonogih poteh, kolesarjenje plavanje),
 • prehrana (poudarek na sezonski rastlinski hrani lokalnega izvora),
 • zelišča (imajo zeliščni vrt z več kot 30 zelišči),
 • zdrav življenjski slog oz. duševno zdravje (energetske točke v okolici za izvajanje joge, delavnice za delo z glino in povezava z okoliškim prebivalstvom).

Prav posebno doživetje je hoja po bosonogi poti, na kateri občutimo različne podlage na svojih refleksnih točkah na stopalih. Tudi otrokom je bilo to zelo všeč. Kneipp lahko izvajate sami poleg notranjega bazena ali pa greste z mojstrom na 2-urno bosonogo pot in Kneipp poglobljeno doživete (potrebna predhodna rezervacija).

Vragolije in animacije za otroke in starše

V Snoviku se vedno kaj dogaja. Ko smo prišli na recepcijo, so nam prijazno dali v roke “Snovičke”, to je program vseh organiziranih aktivnosti in animacij za ves teden. Redno smo se jih udeleževali.

Za otroke organizirajo:

 • vodne vragolije na blazini, ki jo dajo v notranji bazen,
 • plesno delavnico, na kateri so se otroci učili plesati,
 • družabne igre na zunanji terasi,
 • ustvarjalne otroške delavnice, na katerih otroci likovno ustvarjajo,
 • kino večer pod zvezdami,
 • obisk palčka Snovička na bazenu,
 • kuharske delavnice pri mojstrih kulinarike za pripravo zdravih jedi…

Za starše organizirajo (lahko se pa tudi otroci udeležijo):

 • Kneipp oblive,
 • vodno vodeno telovadbo,
 • pohod z baklami do izvira termalne vode,
 • pripravo čajev in izdelavo mila,
 • delavnice joge in meditacije,
 • slovenski večer, na katerem okusite slovensko kulinariko, slovenska craft piva iz okolice ob zvokih harmonike,
 • po poteh razvoja eko sveta termalnih užitkov z idejnim očetom Term Snovik  Ivanom Hribarjem,
 • Kneippovo bosonogo doživetje, na katerem dve uri bosi hodite po različnih poteh v okolici Snovika. Izjemno doživetje naravne refleksoterapije.

Obiskal nas je palček Snoviček

palček snoviček

Na bazenu nas je obiskal simpatični palček Snoviček, ki se je malo pošalil z našima navihancema in ju na koncu tudi toplo objel.

Čudovita okolica v objemu gozdov

Okolica term je lepo urejena, zato smo se z veseljem po njej sprehajali. Pred vhodom vas pričaka velikanska maketa tuhinjske postrvi iz šibja.

Fitnes in telovadnica na prostem

V neposredni bližini bazenov je fitnes na prostem, kjer smo se zabavali in peli “Greva skupaj v toplice. Jaz bom dobil močne roke, ti pa pa malo manjšo ri… “iz pesmi Zmelkov :).

Na jasah in v gozdu je Pot palčka Snovička s 13 zunanjimi lesenimi trenažerji in je prava telovadnica na prostem. Otroci so na njih lovili ravnotežje, plezali in odkrivali sposobnosti svojega telesa.

Terme Snovik, zeliščni in botanični vrt

Kot zanimivost naj povem, da se vzdolž apartmajev razteza zeliščni vrt z več kot 30 zelišči, ki jih na naraven način pridelujejo tam sami. Pri vsakem zelišču je tabla, ki razloži njegovo uporabo. Kneipp je uporabljal pri svoji prehrani kar 62 zelišč.

Nasproti recepcije je pa zelenjavni vrt, kjer gojijo zelenjavo, ki jo uporabljajo tudi v kuhinji restavracije Potočka, saj je Kneipp spodbujal uporabo lokalno pridelane hrane. Otrokom je treba približati pridelavo hrane, tako se zavedajo, da hrana ne raste v supermarketu.

Igra na vsakem koraku

 

V kompleksu Snovik je kar nekaj otroških igral, kjer sta naša dva mala “cirkusanta” preizkušala svoje spretnosti in se zabavala.

Zanimivi sprehodi po okolici

 

Okolica term ponuja obilico možnosti za sprehode in cel kup zanimivosti. Lesena divjad, pastirsko zavetišče, čreda ovac in krav, starodavna hiška, žuboreč potoček… Lahko se pa odločite tudi za daljše trekinge po okoliškem hribovju.

Kolesarjenje po travnikih, gozdovih in hribih

kolesarjenje snoviSnovik je odlično izhodišče za kolesarjenje. Na recepciji dobite zemljevid z odlično opisanimi kolesarskimi potmi različnih zahtevnosti. Najamete lahko klasično ali električno gorsko kolo. Zelo priljubljen je vzpon na bližnji prelaz Črnivec, kjer pogledate že na štajersko stran, ali pa gorska kolesarska tura na Veliko planino.

Srednjeveški Kamnik

Ko je vreme postalo malo bolj nestanovitno, smo se popoldne odpravili pohajkovat po srednjeveškem mestu Kamnik, ki je z Malim gradom in ulico Šutna za mnoge pravi neodkriti biser slovenskih mest. Nagrajeni smo bili s prekrasnim razgledom z Malega gradu in odličnim sladoledom.

Dišeči Arboretum Volčji Potok

Le 12 kilometrov vožnje stran je cvetoča oaza sredi Slovenije –  Arboretum Volčji Potok, v katerem vsako leto zacveti 2 milijona tulipanov. Otroci imajo na voljo ogromno igral, starši pa se sprostimo na sprehodu po prelepem botaničnem vrtu z ribniki in obilo cvetja.

Planšarija na Veliki planini z domačim kislim mlekom

Ena glavnih atrakcij tega dela Slovenije je Velika planina, kjer uživate v pogledih na alpske vrhove in se sprehajate med pastirskimi vasicami ter okušate tipične planinske dobrote. Vsako leto privabi s svojimi lepotami vse več tujcev. Nanjo se lahko odpravite s kolesom, osebnim avtomobilom (zadnji del greste peš). Še najbolj bi pa priporočal, da se nanjo povzpnete z nihalko, za katero karte lahko kupite tudi na recepciji Term Snovik. Velika planina je 16 km oddaljena od Snovika.

Izvir Kamniške Bistrice – prijetna osvežitev

Splača se vam sprehoditi ob izviru Kamniške Bistrice, ki leži ob vznožju hudournika s prelepimi pogledi na vršace Kamniško – Savinjskih Alp. Tam je vedno nekaj stopinj nižja temperatura, zato se poleti lepo ohladite in spočijete oči na kristalno čisti vodi. Izvir je zelo priljubljena točka pri kolesarjih, ki pridejo iz bližnje in daljne okolice. Od Snovika je izvir oddaljen 14 km.

Zdravilni gaj Tunjice z energetskimi točkami

V gaju je 10 zdravilnih točk, ki imajo znanstveno dokazane zdravilne učinke na različna telesna in duševna stanja. Imajo tudi lasten izvir in polnilnico Žive vode in Živo glino, ki veže nase tisto, kar škoduje organizmu.

Čez hrib na izlet v Lukovico

Iz Term Snovik se lahko čez hrib odpravite v Lukovico, kamor prispete prej kot v 15 minutah z avtom po slikoviti asfaltni poti čez travnike in gozdove mimo Velike Lašne, ruševin impozantnega Gradu Brdo, kjer je prebival svoj čas znani pisatelj Janko Kersnik.

Priporočamo sprehod 4 km okrog Gradiškega jezera in ogled čebelarskega muzeja. Več o tem kaj lahko doživite v Lukovici pa na wiki.potnik.si.

Domača in Kneipp kulinarika v prenovljeni jedilnici restavracije Potočka

V prenovljeni restavraciji Potočka, ki nudi pogled na termalne bazene in lepo zeleno okolico, smo uživali v mojstrovinah snoviških kuharskih šefov. Zelo bi priporočal pristno tuhinjsko postrv z zelenjavo in polento. Hrana je bila zares okusna. Večerja je samopostrežna, kosilo postreženo. Ko sem naročil limonado, sem jo dobil v ličnem vrču s slamico. Vedno imajo na meniju tudi zdrave jedi po Kneipp filozofiji.

Nudijo pestro izbiro otroških menijev, saj so najini otroci zelo izbirčni in res ni bilo problema najti njima na kožo pisanih jedi.

Udobni apartmaji za svobodo in komoditeto bivanja

Zanimivo, da Terme Snovik nimajo hotela. Imajo kompleks 74 **** apartmajev in 31 **** dvoposteljnih sob na obronku bližnjega gozda s pogledom na termalno riviero. Nudijo vam zasebnost in prostornost apartmaja, hkrati pa lahko hodite na zajtrk, kosilo in večerjo v restavracijo Potočka in se pustite razvajati lokalnim kuharskim mojstrom.

Zakaj je to EKO svet termalnih užitkov?

Terme Snovik so pravi primer trajnostnega turizma. Za gradnjo je uporabljenih veliko naravnih materialov. Trudijo se za energetsko učinkovitost in izrabljajo tudi sončno energijo. Precej hrane kupijo od lokalnih kmetov, zmanjšujejo porabo vode in strogo ločujejo odpadke.

Skratka,  na vsakem koraku se trudijo za odgovorno ravnanje do narave, za kar so dobili tudi certifikate Evropske komisije ECO label (EKO marjetica) in STO Slovenia Green Accomodation. Prepričate se lahko, da je tudi EKO  turistu prijetno, hkrati pa se ohranja dragoceno okolje.

In sklep je..

Imeli smo se super, zagotovo se bomo z družino v Snovik še vračali, saj so nam všeč butične terme v objemu gozdov in bližini Kamniško – Savinjskih Alp. Na dopustu vedno radi kaj počnemo in tukaj je veliko možnosti za aktivno preživljanje počitnic.

Več koristnih informacij o termah in prostih nastanitvah dobite na spletni strani Term Snovik.

Reportažo je pripravil:

 

 

 

 

Mag. Simon Meglič,
Potnik.si