Dobrodošli v Bremnu

Srednjeveško nemško mesto Bremen je očarljivo zaradi svoje urbane raznolikosti mesta, uličnih glasbenikov, raznolike ponudbe okusne hrane ter zgodovinskih znameniti, ki jih je po mestu in njeni bližnji okolici zelo veliko. Mesto Bremen je trenutno 10. največje nemško mesto ob reki Weser in se nahaja na severozahodnem delu Nemčije najmanjše zvezne dežele Bremen.

Kip Kralja Rolanda na mestnem trgu mesta Bremen predstavlja simbol neodvisnosti in tržnih pravic.

Sprehod po mestu

Zgodovina naseljenosti tega območja severozahodne Nemčije daje mestu poseben pečat v njegovi raznoliki arhitekturni podobi mesta z njenimi bogatimi naravnimi viri. Mestni trg mesta Bremen skupaj z mestno hišo ter spomenikom Rolanda privablja dnevno veliko obiskovalcev iz celega sveta. Od leta 2004 je mestna hiša uvrščena kot kulturni spomenik na Unescov seznam svetovne dediščine in je edina mestna hiša na svetu, ki si ji prislužila ta naziv.

Mestna hiša in kip Kralja Rolanda sta uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine.

Nočni stražar Ulrich Dammer, oblečen v srednjeveška oblačila z mečem v desni roki in majhno ulično svetilko, nam je z zgodbami mesta in življenja ljudi približal, kako je bilo včasih živeti v tem mestu.

Nočni čuvaj mesta Bremen, oblečen v srednjeveška oblačila. Ulrich Dammer je lokalni vodnik po mestu.

Sprehodili smo se po najstarejši četrti Schnoor, pot nadaljevali po elegantni Böttcherstrasse s svojo posebno arhitekturo, ter občudovali zgodovinske značilnosti mesta Bremna na vsakem koraku.

Schnoor je najstarejša četrt mesta Bremen. Je labirint majhnih ozkih ulic z majhnimi trgovinami in lokali.
Hiše izvirajo iz 15. in 16. stoletja. V nočnem času se odprejo restavracije in četrt Schnoor zasije v svoji najlepši podobi.

Bremenski mestni glasbeniki

V središču mesta je ena od številnih znamenitosti, ki je skoraj ne morete zgrešiti. Na levi zahodni strani mestne hiše stoji dva metra visok bronasti kip mestnih glasbenikov iz Bremna, ki ga je leta 1953 izdelal Gerhard Marcks po naročilu turističnega urada mesta Bremen.

Bremenski mestni glasbeniki veljajo za veselje hanzeatskega mesta. Bronasti kip sestavljajo: osel, pes, mačka in petelin.

Priporočljiv je dotik sprednjih bleščečih nog osla saj naj bi to prinašalo srečo. Ob dotikanju kipa sem si tudi sam zaželel nekaj in upam, da se mi bo želja v bližnji prihodnosti tudi uresničila. Zaradi priljubljenosti bronastega kipa boste morali za dotik in želeno fotografijo malce počakati zaradi velikega zanimanja ljudi. Bronasti kip ni v naravni velikosti, vendar to ni zmanjšalo njegove priljubljenosti pri domačinih in obiskovalcih mesta.

Bronasti kip Bremenskih mestnih glasbenikov pa ni edino prepoznavno delo Gerharda Marcksa, njegova dela si je mogoče ogledati v muzeju Hiše Gerharda Marcksa. Ustvaril je več kot 1000 kiparskih del in uporabljal različne tehnike ter materiale.

Spoznajte zeleni Bremen

Mesto ponuja številne prečudovite parke v srcu mesta, vrtove ter druge naravne rezervate, zato je eno najbolj zelenih mest v Nemčiji. Sobotno popoldne smo obiskovalci v spremstvu Rite Immisch izkoristili za sprehod in telovadbo v Bürgerparku, kjer smo napolnili svoje baterije še za preostali del dneva. Gospa Rita Immisch dnevno prihaja v park in je vodja pohodništva za zdravje ljudi. Z vajami smo dobro raztegnili telesa in se preznojili, občutek po razteznih vajah je bil zelo prijeten.

Bürgerpark je eden od najbolj priljubljenih parkov za domačine in obiskovalce mesta Bremen. Je dom številnih rac in ptic.

Za največji mestni park je značilno, da se za vsakogar nekaj najde. V parku je na voljo igrišče za minigolf, številna igrišča, sprehajalne poti, izposoja čolnov, v toplejših letnih časih je mogoče opazovati številne živali, od pujsov, rac, kozličkov, ptic.

Največji mestni park je zanimiv za obiskovalce v vseh letnih časih, zato ga nikar ne izpustite, če vas bo pot zanesla v srednjeveško mesto Bremen.

V parku je mogoče opaziti veliko različnih skulptur. Ležeča Aegina je delo Gerharda Marcksa iz leta 1966.

Poleg Bürgerparka je vreden obiska tudi Rododendroski park, ki se razprostira na več kot 46 hektarih in v spomladanskih mesecih ponuja obiskovalcem več kot 10.000 rododendronskih grmovij, po katerih je park dobil tudi ime.

Bremen, prijazen kolesarjem

Kolo je odlično prevozno sredstvo za spoznavanje Bremna in njegove okolice. Če želite izkoristiti aktivne počitnice, vam ponujajo izposojo električnih koles. Obiskovalcem je na voljo veliko kolesarskih poti, ena je krožna pot po mestu, druga pot vodi več kot 90 km proti pobratenemu mestu Bremerhavnu ob reki Weser.

Pristanišče in sprehajalna promenada ob reki Weser. V nočnem času je priljubljeno izhodišče za nočno življenje mladih.

V Bremnu kolo ni samo prevozno sredstvo, temveč je tudi način življenja ljudi. V Bremerhavnu smo si obiskovalci izposodili kolesa, nadeli čelade in se v spremstvu lokalnega vodnika zapeljali po njegovi okolici in mestu. Pot je bila pretežno ravninska in nezahtevna. Med potjo nam je lokalni vodnik predstavil zanimivosti mesta in življenja ljudi.

Pogled z druge strani proti mestu Bremerhaven.

V Bremerhavnu je eno največjih pristanišč na svetu, saj letno pripeljejo več kot 6 milijonov zabojnikov iz celega sveta in je najbolj obremenjeno pristanišče na svetu za prevoz avtomobilov.

Na obali je zasidranih veliko ladij. Dnevno za obiskovalce ponujajo križarjenja po obali Severnega morja.

Bremerhaven je mesto na nemški obali Severnega morja, ki navdušuje s svojo obalo in morskim vzdušjem, zato si vzemite nekaj časa, da ga raziščete in okusite morsko kulinariko tega območja.

Avtor članka: Dušan Berdnik

Potopisna predavanja in potovalne informacije: duletravel.com